Sudah Tua Hamil Tetapi Tidak Mempunyai Kontraksi: Apa Artinya?

Memasuki trimester akhir kehamilan, terutamanya tempoh menjelang kelahiran, perasaan senang dan tidak sabar akan bercampur di sekeliling anda. Sebabnya, tidak lama kemudian anak kecil anda, yang berada di perut anda selama lebih kurang sembilan bulan, dapat dijumpai secara langsung. Namun, bagaimana jika anda telah memasuki usia tua kehamilan tetapi belum mengalami kontraksi? Adakah ini normal? Dapatkan jawapannya di sini.

Memasuki kehamilan lewat tetapi tidak mengalami kontraksi, adakah ini normal?

Setiap wanita hamil mesti merasakan "sensasi" yang berbeza semasa kehamilannya, termasuk hari kelahirannya (HPL). Salah satu tanda yang sering dihadapi sebelum bersalin adalah kontraksi.

Walaupun kebanyakan ibu mula merasakan kontraksi pada akhir kehamilan mereka, jangan bimbang anda tidak merasakan kontraksi tersebut.

Pertama sekali, anda harus tahu bahawa usia kehamilan normal adalah 37 hingga 41 minggu.

Oleh itu, jangan bimbang ketika usia kehamilan sudah memasuki 38 minggu tetapi tidak ada tanda-tanda kontraksi, kerana ini masih normal.

Sebilangan besar bayi dilahirkan pada 3 hingga 4 minggu lewat dari tarikh akhir.

Selagi berada dalam jangkauan ini, doktor biasanya hanya akan menunggu sehingga ada tanda-tanda kontraksi semula jadi.

Namun, jika tanda-tanda persalinan tidak muncul walaupun sudah berusia lebih dari 41 minggu, maka induksi diperlukan untuk merangsang persalinan.

Biasanya pengambilan tenaga kerja pada usia lebih dari 38 minggu juga diperlukan secara perubatan jika anda mengalami komplikasi seperti preeklamsia, diabetes kehamilan, atau jangkitan rahim.

Oleh itu, apa yang harus saya lakukan sekiranya saya sudah hamil tetapi belum mengalami kontraksi?

Masa tua hamil tetapi belum berkontraksi boleh membuat anda cemas.

Tetapi anda harus mengelakkan terlalu banyak memikirkannya, terutamanya untuk menyebabkan tekanan semasa kehamilan lewat.

Sebagai penyelesaian, lebih baik melakukan perkara-perkara ringan berikut agar minda anda segar agar tidak mempengaruhi keadaan kesihatan anda dan bayi anda.

  • Bersantai dengan menghabiskan banyak masa dengan saudara dan keluarga boleh menjadi pilihan, misalnya dengan menonton filem atau sukan. bersama. Tujuannya adalah untuk mengalihkan perhatian anda daripada memikirkan perkara-perkara yang boleh mengganggu kesihatan kehamilan.
  • Belanja pelbagai perkara untuk mempersiapkan kedatangan bayi nanti, jadi anda tidak perlu bersusah payah membeli keperluannya nanti.
  • Rehat dengan cukup tidur akan menjadikan badan anda lebih selesa dan santai.
  • Bertafakur. Meditasi di tempat terbuka dapat menyegarkan minda anda. Udara segar akan memberi anda tenaga untuk membantu anda berfikir secara positif.

Sekiranya saya mengalami kontraksi, bagaimana saya tahu bahawa ini adalah tanda pekerja?

Setelah menunggu lama, akhirnya tanda-tanda kontraksi muncul. Tetapi jangan terburu-buru untuk berfikir bahawa tenaga kerja akan segera datang, kerana ia mungkin hanya kontraksi palsu atau apa yang biasa disebut kontraksi Braxton Hicks.

Sebenarnya mudah bagi anda untuk mengetahui sama ada kontraksi ini palsu atau tidak.

Kontraksi palsu biasanya tidak terlalu menyakitkan atau bahkan tidak menyakitkan sama sekali dan tidak bertahan lama, tidak kerap, atau bahkan tidak menyebabkan noda darah.

Walaupun kontraksi yang memberi isyarat kepada pekerja akan berlaku secara berkala dan semakin kuat dari masa ke masa.

Sekiranya anda merasakan kontraksi yang betul, segera pergi ke kemudahan kesihatan terdekat untuk mendapatkan rawatan dan bantuan perubatan.

Recent Posts