Masker Arang, Benarkah Berkesan dalam Menghilangkan Jerawat dan Komedo?

Produk penjagaan kulit yang mengandungi arang diaktifkan kini semakin memeriahkan kepanasan dunia kecantikan. Selain ditambahkan pada pencuci muka dan ubat gigi, topeng arang atau topeng arang dilaporkan berkesan untuk menghilangkan jerawat dan menghilangkan komedo yang degil.

Namun, apa itu arang diaktifkan, dan apa topeng muka dari arang betul-betul berkesan untuk membersihkan wajah? Baca di sini untuk mengetahui lebih lanjut.

Apa itu arang diaktifkan?

Walaupun ditafsirkan sebagai arang, arang diaktifkan tidak dibuat dari arang batu arang yang biasanya digunakan dalam proses pembakaran. Arang diaktifkan adalah karbon yang dihasilkan dari kulit kelapa sawit, buluh, atau habuk papan lama dan telah melalui proses pengaktifan untuk meningkatkan daya serapnya.

Arang aktif sendiri telah lama digunakan dalam dunia perubatan untuk merawat keracunan alkohol dan overdosis dadah. Bahan karbon ini bertindak seperti spons, mengikat toksin dan menyerapnya sebelum dibawa ke aliran darah.

Arang diketahui menyerap kekotoran hingga 100-200 kali beratnya. Sementara itu, melalui proses pengaktifan, arang aktif diklaim mampu menyerap jisim kotoran hingga ribuan kali beratnya sendiri, sehingga arang diaktifkan didakwa sebagai ramuan topeng semula jadi yang sangat baik untuk membantu membersihkan kulit wajah.

Kelebihan topeng arang untuk kulit wajah

Bergantung pada jenis topeng muka yang anda gunakan, anda boleh mengaplikasikan produk secara merata ke seluruh wajah anda atau secara langsung mengenakan topeng lembaran ke wajah anda. Selepas itu, biarkan topeng selama kira-kira 10-15 minit.

Arang aktif yang terdapat di dalam topeng akan berfungsi seperti magnet yang menarik bakteria, pencemaran, habuk, dan zarah asing lain dari kulit. Apabila kotoran dan minyak di liang-liang tertarik oleh karbon, bahan-bahan asing ini menempel pada lapisan topeng dan kemudian diangkat ketika anda mengupasnya.

Topeng arang didakwa sangat baik untuk jerawat dan bintik hitam kerana dapat membantu mengurangkan minyak berlebihan. Topeng arang dapat membantu membuka liang dan menyerap pencemaran alam sekitar, minyak, dan kotoran dari kulit.

Keupayaan topeng arang untuk membersihkan kulit wajah nampaknya tidak dapat dijelaskan sepenuhnya. Jessica Wu, MD, ahli dermatologi di Los Angeles dan pengarang Feed Your Face, mengatakan bahawa setakat ini tidak banyak kajian mengenai kesan arang aktif dalam produk penjagaan kulit.

Wu menjelaskan lagi, keberkesanan topeng arang untuk mencerahkan kulit mungkin berdasarkan fakta bahawa kebanyakan produk penjagaan kulit mengandungi arang diaktifkan juga mengandungi bahan-bahan lain.

Contohnya, banyak produk topeng arang yang mengandungi asid salisilik untuk membantu kulit berminyak dan rawan jerawat. Terdapat juga produk yang mengandungi kaolin, zat tanah liat yang terbukti berkesan mengikat sebum (minyak kulit).

Adakah topeng arang selamat digunakan?

berita baik, arang diaktifkan termasuk bahan selamat. Walaupun produk tersebut tidak menunjukkan banyak perubahan yang ketara, masalah kulit anda tidak akan bertambah buruk. Sebenarnya, anda mungkin mendapat manfaat daripada ramuan lain dalam produk.

Walaupun begitu, produk tersebut arang dalam bentuk krim tebal mungkin tidak sesuai untuk kulit yang berjerawat. Produk ini mempunyai tekstur yang sangat melekit sehingga dapat menarik lapisan kulit terluar bersama dengan rambut halus di wajah. Ini boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa.

Melissa Piliang, ahli dermatologi di Cleveland Clinic, memberi amaran bahawa topeng itu arang juga boleh mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan alahan. Oleh itu, periksa ramuan produk untuk mengetahui produk mana yang mungkin berisiko bagi anda.

Cara membuat topeng arang

Topeng arang di pasaran biasanya terdapat dalam bentuk topeng lembaran, topeng topikal, dan topeng kupas dikupas selepas pengeringan. Walau bagaimanapun, produk pasaran mungkin tidak sesuai untuk sesetengah orang dengan jenis kulit tertentu.

Anda boleh menyelesaikannya dengan membuat topeng arang rumah sahaja. Berikut adalah bahan yang anda perlukan:

  • 2 sudu besar tanah liat bentonit
  • 2 sudu besar serbuk arang diaktifkan
  • 2 sudu besar air
  • sudu kecil madu
  • 1 titis minyak pati seperti yang dikehendaki

Campurkan air dengan minyak pati. Kemudian, masukkan tanah liat bentonit dan kacau sehingga tanah liat telah benar-benar menyerap campuran air-minyak. Selepas itu, kacau serbuk arang diaktifkan dan madu tulen sehingga tekstur membentuk pes.

Cara mengurangkan kesakitan ketika mengelupas topeng kupas

Salah satu topeng arang yang paling popular adalah topeng kupas. Jenis topeng ini dapat membuang sel-sel kulit mati dengan berkesan, tetapi sering menyebabkan kesakitan ketika dikupas.

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan kesakitan ketika mengelupas topeng kupas. Anda boleh mencuci muka dan mencabut rambut halus terlebih dahulu. Silap mata ini akan menjadikan pengelupasan topeng lebih tahan.

Anda juga tidak boleh menggunakan krim masker ke seluruh wajah anda. Sapukan krim topeng hanya di dahi, hidung, dagu, atau yang mempunyai komedo. Ini kerana bahagian wajah yang berminyak mempunyai perlindungan yang lebih baik dari kerengsaan.

Setelah menanggalkan topeng, bersihkan wajah anda dengan sabun pembersih ringan untuk menghilangkan sisa-sisa sisa topeng. Selepas itu, sapukan pelembap bukan komedogenik yang menenangkan untuk melindungi kulit.

Recent Posts