Fungsi Cortex Cerebral yang Mempunyai Peranan Penting •

Otak mempunyai pelbagai peranan penting dalam tubuh manusia. Sebagai sistem saraf pusat, otak mengawal semua yang berlaku di dalam badan, baik itu pemikiran, ingatan, ucapan, perasaan, penglihatan, pendengaran, pergerakan, hingga fungsi organ. Walau bagaimanapun, fungsi ini tidak dijalankan oleh satu bahagian sahaja. Terdapat banyak bahagian otak yang bertanggungjawab menjalankan pelbagai fungsi tubuh, dan salah satunya adalah korteks serebrum.

Apakah korteks serebrum?

Korteks serebrum atau korteks serebrum adalah lapisan nipis (kira-kira 1-5 mm) yang merangkumi bahagian otak atau serebrum. Lapisan ini mempunyai luas permukaan yang besar. Oleh itu, korteks serebrum mempunyai berat hampir separuh berat otak.

Walau bagaimanapun, kira-kira dua pertiga lapisan permukaan ini dilipat yang kemudian membentuk alur. Lipatan ini dipanggil gyri. Ini adalah tonjolan berkedut, yang merupakan ciri permukaan otak. Di antara gyri ini terdapat jurang, iaitu sulci.

Korteks serebrum atau juga dikenali sebagai bahan kelabu (kelabuperkara) otak. Ini kerana korteks serebrum berwarna lebih gelap daripada bahagian dalam. Bahagian dalam otak mempunyai warna yang lebih ringan, sehingga disebut materi putih.jirim putih).

Dilancarkan dari Johns Hopkins Medicine, bahan kelabu ini terdiri daripada badan sel saraf, iaitu soma. Walaupun sebahagian besar bahan putih terdiri daripada akson, yang merupakan batang panjang yang menghubungkan sel saraf. Bahan kelabu ini bertanggungjawab untuk memproses dan menafsirkan maklumat, sedangkan benda putih menyebarkan maklumat tersebut ke bahagian lain dari sistem saraf.

Anatomi otak dan lokasi korteks serebrum (sumber: hari-mata)

Apakah fungsi korteks serebrum?

Sebilangan besar pemprosesan maklumat deria dari lima deria berlaku di korteks serebrum. Bahagian otak ini adalah bahagian otak manusia yang paling maju dan bertanggungjawab untuk banyak kemampuan tubuh.

Ini termasuk berfikir, memahami, berbicara, menghasilkan dan memahami bahasa, ingatan, perhatian / kewaspadaan, kepedulian, kesedaran, organisasi dan perancangan, penyelesaian masalah, kemahiran sosial, fungsi motor maju, hingga membuat keputusan.

Lama kelamaan, korteks otak ini mengalami proses penyusutan. Proses ini berlaku kerana otak terus mengumpulkan dan menyimpan semua maklumat dari masa ke masa.

Semakin banyak kedutan, semakin luas permukaan korteks serebrum. Ini juga meningkatkan jumlah bahan kelabu dan jumlah maklumat yang dapat diproses. Oleh itu, semakin banyak kedutan, semakin tinggi tahap pengetahuan anda. Ini berkaitan dengan tahap kecerdasan (IQ) seseorang.

Setiap bahagian korteks serebrum mempunyai fungsi yang berbeza

Korteks serebrum terbahagi kepada dua hemisfera (hemisfera) otak, iaitu otak kiri dan otak kanan. Kedua-dua belahan ini dihubungkan oleh corpus callosum di bawah.

Setiap hemisfera dibahagikan kepada empat lobus, masing-masing mempunyai fungsi tertentu. Lobus ini meliputi lobus frontal, lobus parietal, lobus temporal, dan lobus oksipital. Inilah ulasan penuh:

bahagian korteks serebrum

lobus frontal

Lobus frontal (biru dalam gambar di atas) adalah lobus terbesar. Ia terletak di bahagian depan otak atau tepat di belakang dahi.

Lobus ini terlibat dalam membentuk ciri keperibadian seseorang. Selain itu, lobus ini juga bertanggung jawab untuk mengatur pergerakan, pertimbangan, pengambilan keputusan, penyelesaian masalah, spontanitas dan perencanaan (pengendalian impuls), dan memori manusia.

Bukan hanya itu, lobus frontal mempunyai luas, iaitu Broca. Kawasan ini membolehkan seseorang dapat memahami bahasa dan berperanan dalam pertuturan.

Lobus frontal kanan mengatur aktiviti bahagian kiri badan. Sebaliknya, lobus frontal kiri mengatur aktiviti bahagian kanan badan.

lobus parietal

Lob parietal (kuning dalam gambar) berada di tengah otak atau di belakang lobus frontal. Ini adalah laman utama untuk memproses maklumat deria, seperti rasa, suhu, bau, pendengaran, penglihatan, dan sentuhan.

Di samping itu, korteks serebrum ini berfungsi sebagai penaakulan spasial (ruang dan dimensi) dan navigator arah, yang merangkumi membaca dan memahami peta, mencegah diri dari menabrak atau menabrak objek, dan menyelaraskan anggota badan tanpa rangsangan visual.

Di dalam lobus parietal terdapat kawasan Wernicke, yang membantu otak memahami bahasa lisan. Kerosakan kawasan ini boleh menyebabkan afasia Wernicke.

lobus oksipital

Lobus oksipital (merah jambu dalam gambar) adalah lobus terkecil yang terletak di bawah lobus parietal. Peranan lobus ini adalah untuk membantu anda memahami apa yang dilihat oleh mata anda.

Lob oksipital berfungsi dengan sangat cepat dalam memproses maklumat yang dihantar oleh mata, seperti memahami teks dalam buku atau gambar di sepanduk. Sekiranya lobus oksipital anda rosak atau cedera, anda tidak dapat memproses isyarat visual dengan betul, yang boleh menyebabkan gangguan penglihatan.

lobus temporal

Lobus temporal (hijau dalam gambar) terletak di bawah lobus frontal dan parietal. Fungsi korteks serebrum ini berkaitan dengan kemampuan pendengaran dan bahasa.

Lobus ini menerima isyarat suara dan pertuturan dari telinga anda untuk diproses dan difahami menjadi makna. Dengan kata lain, anda tidak akan dapat memahami ucapan seseorang jika bukan kerana lobus temporal.

Bukan hanya itu, cuping temporal juga membantu anda mengenali dan membezakan semua jenis suara dan nada. Contohnya, anda dapat membezakan suara tawa dan tangisan bayi kerana peranan cuping temporal ini.

Selain itu, lobus temporal juga terlibat dalam ingatan, pembelajaran, dan emosi jangka pendek. Ini disebabkan oleh peranan hippocampus, yang terletak di lobus temporal medial, yang merupakan lobus temporal yang lebih dekat dengan pusat otak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found