4 Jenis Komponen Darah Manusia dan Fungsinya

Selain air, darah juga mengalir ke seluruh badan anda. Tanpa darah, sudah pasti oksigen dan nutrien dari makanan akan sukar dihantar dengan baik ke seluruh badan. Namun, tahukah anda bahawa darah terdiri dari beberapa komponen, yang masing-masing mempunyai peranan yang berbeza? Ayuh, kenal pasti pelbagai komponen darah dalam badan dan fungsi masing-masing!

Apakah pelbagai komponen darah manusia?

Darah terdiri daripada gabungan plasma darah dan sel darah, yang semuanya beredar ke seluruh tubuh. Sel darah ini selanjutnya dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu sel darah merah, sel darah putih, dan platelet.

Jadi secara keseluruhan, komponen darah manusia terdiri dari empat jenis, termasuk plasma darah, sel darah merah, sel darah putih, dan platelet (platelet / trombosit).

Semua komponennya mempunyai tugas dan fungsi masing-masing yang menyokong kerja darah di dalam badan. Inilah ulasan penuh.

1. Sel darah merah (eritrosit)

Sel darah merah diketahui berwarna merah gelap dengan sebilangan besar sel dalam darah, dibandingkan dengan dua komposisi darah yang lain, iaitu leukosit dan platelet. Warna darah merah gelap disebabkan oleh adanya hemoglobin, protein yang mengikat oksigen dalam darah.

Selain hemoglobin, dalam sel darah merah juga terdapat hematokrit. Hematokrit adalah isipadu sel darah merah dibandingkan dengan jumlah keseluruhan darah (sel darah merah dan plasma).

Erythrocytes berbentuk bulat dengan berongga (biconcave) di tengahnya. Tidak seperti sel-sel lain, sel darah merah lebih mudah berubah bentuk untuk menyesuaikan diri ketika melalui pelbagai saluran darah di dalam badan.

Dipetik dari Mayo Clinic, berikut adalah tahap normal sel darah merah yang dapat dikesan dengan ujian darah lengkap:

  • Lelaki: 4.32-5.72 juta sel setiap mikroliter darah
  • Wanita: 3.90-5.03 juta sel per mikroliter darah

Sementara itu, tahap hemoglobin dan hematokrit normal adalah:

  • Hemoglobin: 132-166 gram seliter (lelaki) dan 116-150 gram seliter (wanita)
  • Hematokrit: 38.3-48.6 peratus (lelaki) dan 35.5-44.9 peratus (wanita)

Selain memberikan warna merah yang khas, hemoglobin juga bertanggung jawab untuk membantu eritrosit membawa oksigen dari paru-paru untuk diedarkan ke seluruh badan, serta mengangkut karbon dioksida dari seluruh tubuh ke paru-paru untuk dikeluarkan. Peratusan jumlah darah yang terdiri daripada sel darah merah disebut hematokrit.

Sel darah merah terbentuk di saraf tunjang dan dikendalikan oleh hormon yang dihasilkan terutamanya oleh buah pinggang, iaitu eritropoietin. Sel darah merah akan menjalani proses pematangan selama tujuh hari di sumsum tulang dan kemudian dilepaskan ke aliran darah.

Secara amnya, jangka hayat sel darah merah hanya berlangsung sekitar empat bulan atau 120 hari. Selama ini, badan akan mengganti dan menghasilkan sel darah merah yang baru.

2. Sel darah putih (leukosit)

Berbanding dengan sel darah merah, sel darah putih mempunyai bilangan yang jauh lebih sedikit dalam keseluruhan komposisi. Walaupun begitu, komponen darah ini menjalankan tugas yang bukan main-main, iaitu melawan jangkitan virus, bakteria dan jamur yang memicu perkembangan penyakit. Ini kerana sel darah putih menghasilkan antibodi yang akan membantu melawan bahan asing ini.

Biasanya, jumlah sel darah putih pada orang dewasa adalah 3,400-9,600 sel per mikroliter darah, yang terdiri daripada beberapa jenis.

Berikut adalah jenis sel darah putih yang dihasilkan oleh sumsum tulang, bersama dengan peratusan normal pada orang dewasa:

  • Neutrofil (50-60 peratus)
  • Limfosit (20-40 peratus)
  • Monosit (2-9 peratus)
  • Eosinofil (1-4 peratus)
  • Basofil (0.5-2 peratus)

Kesemuanya mempunyai tugas yang sama untuk menjaga sistem imun. Jangka hayat sel darah putih cukup lama, boleh berlangsung dalam beberapa hari, bulan, hingga bertahun-tahun, bergantung pada jenisnya.

3. Platelet (platelet)

Sumber: Doktor Bersih

Sedikit berbeza dengan sel darah putih dan merah, platelet sebenarnya bukan sel. Platelet atau kadang-kadang disebut juga platelet adalah serpihan sel kecil. Komponen darah ini juga dikenali sebagai platelet.

Platelet mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah (pembekuan) ketika tubuh cedera. Tepatnya, platelet akan membentuk palam dengan benang fibrin untuk menghentikan pendarahan, serta merangsang pertumbuhan tisu baru di kawasan luka.

Bilangan platelet normal dalam darah adalah antara 150,000-400,000 platelet per mikroliter darah. Sekiranya jumlah platelet lebih tinggi daripada julat normal, ia dapat menyebabkan pembekuan darah yang tidak perlu. Akhirnya, berisiko menyebabkan strok dan serangan jantung.

Sementara itu, jika seseorang kekurangan jumlah platelet dalam darah, ia akan menyebabkan pendarahan berat kerana darah sukar membeku.

4. Plasma darah

Plasma darah adalah komponen cecair dalam darah. Darah di dalam badan anda, sekitar 55-60 peratus adalah plasma darah. Plasma darah itu sendiri terdiri dari sekitar 92% air, dan 8% sisanya adalah karbon dioksida, glukosa, asid amino (protein), vitamin, lemak, dan garam mineral.

Tugas utama plasma darah adalah untuk mengangkut sel darah, kemudian diedarkan ke seluruh tubuh bersama dengan nutrien, produk sisa tubuh, antibodi, protein pembekuan (faktor pembekuan), serta bahan kimia seperti hormon dan protein yang membantu mengekalkan tubuh keseimbangan bendalir.

Protein pembekuan yang dibawa oleh plasma akan berfungsi bersama dengan platelet sebagai faktor pembekuan (pembekuan) dalam proses pembekuan darah.

Selain mengedarkan pelbagai bahan penting, plasma darah juga berfungsi untuk mengimbangkan kadar darah dan kadar elektrolit (garam), termasuk natrium, kalsium, kalium, magnesium, klorida, dan bikarbonat.

Keempat komponen darah yang telah disebutkan mempunyai peranan yang sangat penting dalam hidup anda. Oleh itu, jaga kesihatan anda untuk mengelakkan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan darah. Salah satunya adalah dengan menjalani gaya hidup sihat.

Recent Posts