Makanan ringan yang lazat, sihat dan berkhasiat untuk bayi berumur 6 bulan ke atas

Apabila bayi berumur 6 bulan, dia dibenarkan mencuba makanan pejal pertama mereka sebagai makanan pelengkap susu ibu atau makanan pelengkap. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan untuk susu ibu, memperkenalkan makanan ringan atau makanan ringan yang sihat juga makanan jari untuk bayi.

Anda tidak perlu bingung tentang makanan ringan apa yang harus diberikannya untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi. Sila periksa pelbagai inspirasi makanan ringan bayi yang dijamin sihat untuk si kecil anda.

Bilakah bayi boleh mula makan makanan ringan?

Makanan ringan (makanan ringan)makanan ringanadalah makanan bayi yang diberikan antara makanan utama. Kekerapan makan adalah tiga kali sehari dengan jadual makan bayi pada waktu pagi, petang dan petang.

Sesuai namanya, makanan ringan akan berada di antara tiga jadual makan, iaitu dari pagi hingga petang dan sekitar petang.

Sebaliknya, anda juga bayi yang hanya ingin makan makanan ringan sehari atau kadang-kadang tidak sama sekali.

Kekerapan dan bahagian makanan ringan pada setiap bayi tidak boleh sama. Ada bayi yang sangat gembira makanan ringan, tetapi ada juga yang hanya akan makan makanan ringan sekali sehari atau jarang sekali.

Sementara itu, untuk usia yang ideal untuk memperkenalkan bayi anda makanan ringan, anda sebenarnya boleh melakukannya sejak pertama kali dia belajar makan makanan pejal.

Seperti yang dijelaskan oleh WHO sebagai agensi kesihatan dunia, ada dua jadual makan yang dapat digunakan untuk mulai dari usia enam bulan atau ketika belajar makan makanan pelengkap.

Yang pertama adalah makanan utama dan yang kedua adalah makanan ringan atau makanan ringan yang sihat untuk bayi. Dalam tempoh MPASI ini, pemberian makanan tambahan kepada bayi boleh berupa makanan pejal atau susu ibu.

Ya, itulah sebabnya memberi makan pada masa ini disebut makanan pelengkap (MPASI).

Walaupun mereka tidak lagi mendapat penyusuan susu ibu secara eksklusif kerana mereka telah dibantu dengan makanan dan minuman lain, bayi pada usia ini masih akan terus menyusui.

Sekiranya penyusuan susu ibu tidak lagi mungkin dilakukan, bayi boleh terus menyusui tetapi dengan formula bayi.

Jadi secara ringkas, tidak mengapa memperkenalkan bayi kepada makanan ringan atau makanan ringan (makanan ringan) sejak awal pengenalannya kepada makanan pejal.

Apa itu makanan ringan dan makanan jari bayi sama?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, makanan ringan atau makanan ringan adalah makanan yang dimakan di antara makanan utama bayi.

Sementara makanan jari untuk bayi adalah makanan jari. Seperti namanya, ukuran makanan jari Atau makanan jari ini sebesar jari bayi sehingga senang dicengkam.

Makanan ringan atau makanan ringan dan makanan jari tidak sama dengan bayi. Makanan ringan atau makanan bayi boleh menjadi makanan dan apa sahaja selagi ia dimakan di antara makanan utama.

Makanan ringan atau makanan ringan ia boleh menjadi bubur, haluskan buah, hingga kepingan buah dalam bentuk makanan jari. Supaya makanan jari untuk bayi, makanan ini tidak dapat dikelaskan sepenuhnya menjadi makanan ringan.

Ini adalah kerana makanan jari Boleh dimakan semasa makan utama atau sebagai makanan ringan makanan ringan bayi. Makanan jari atau makanan ringan dapat membantu melatih bayi anda makan sendiri kerana mudah digenggam.

Makanan jari tidak seperti makanan ringan atau makanan ringan yang boleh diberikan sejak bayi belajar makan makanan pejal atau pada usia 6 bulan.

Biasanya, makanan jari untuk bayi baru diberikan ketika bayi berusia 9-12 bulan atau ketika giginya sudah mulai tumbuh.

Apakah pilihan makanan ringan untuk bayi?

Terdapat pelbagai pilihan makanan ringan yang boleh dimakan di luar makanan utama bayi. Berikut adalah pelbagai makanan ringan yang sihat dan bermanfaat untuk bayi:

1. Makanan ringan bayi buah

Buah untuk bayi adalah salah satu pilihan makanan ringan yang pasti sihat dan juga praktikal. Untuk pilihan buah pertama, cubalah berikan buah naga, betik pisang, alpukat, atau mangga.

Ini kerana buah-buahan ini mempunyai tekstur halus, lembut, dan lembut sehingga mudah digigit dan dikunyah oleh gigi bayi yang sedang tumbuh.

Sekiranya anak kecil anda berumur 6-8 bulan, pertama-tama anda perlu memasukkan buah ke dalam bubur halus (haluskan). Tetapi jika bayi anda berumur 9 bulan ke atas, tidak mengapa memberinya buah segar yang dipotong kecil-kecil sehingga dia dapat belajar mencengkamnya sendiri.

Sebenarnya, anda juga boleh memproses buah-buahan selain daripada disajikan secara langsung. Anda boleh menjadi kreatif, misalnya, dengan memanggang pisang dan menambahkan keju parut di atasnya.

2. Biskut

Sumber: Kanak-kanak Super Sihat

Biskut bayi yang dijual di pasar juga sesuai untuk anda berikan sebagai makanan ringan untuk si kecil sambil menunggu makanan seterusnya.

Pilih biskut lembut yang mengandungi banyak karbohidrat, lemak, protein, mineral, dan vitamin untuk bayi. Pastikan juga biskut cukup kecil untuk digenggam oleh bayi.

Sesekali, tidak ada salahnya bereksperimen dengan membuat biskut sendiri di rumah. Anda boleh menyediakan gandum kering, buah, tepung dan sedikit minyak sayuran.

Seterusnya, proseskan semua bahan menjadi satu dengan membuatnya menjadi doh halus dan bentuk mengikut citarasa. Akhirnya, yang perlu anda lakukan ialah membakar biskut yang hampir siap di atas loyang yang tidak melekat.

Sekiranya bayi anda belum dapat makan keseluruhan biskut, campurkan biskut dengan sedikit air atau susu sehingga menjadi bubur seperti bubur.

Sebaliknya, untuk si kecil anda yang sudah mahir menggigit dan mengunyah, tidak mengapa menghidangkan biskut keseluruhan. Dengan catatan, biskut itu bersaiz kecil dan teksturnya agak lembut.

3. Telur rebus

Sekiranya anda ingin menghidangkan makanan ringan yang cepat dan mudah, salah satu pilihan yang boleh diberikan adalah telur untuk anak-anak.

Telur boleh direbus secara normal sebagai makanan ringan untuk diambil ketika anda dan keluarga melancong di luar rumah.

Tetapi ingat, jangan lupa kupas cangkang dan potong telur menjadi kepingan kecil yang mudah dimakan oleh bayi.

4. Yogurt

Pilihan makanan ringan yang lain adalah yogurt untuk bayi. Selain kandungan proteinnya yang tinggi, yogurt juga kaya dengan kalsium yang baik untuk menyokong pertumbuhan tulang si kecil anda.

Malah, yogurt juga dilengkapi dengan bakteria hidup yang baik untuk menyokong kerja sistem pencernaan. Namun, anda dinasihatkan untuk lebih berhati-hati dalam memilih yogurt untuk bayi.

Kami mengesyorkan memilih yogurt biasa atau tanpa rasa yang tidak mengandungi banyak gula. Anda boleh menambah buah yang dihiris dan beberapa sudu madu untuk menambah rasa yogurt.

5. Kentang

Kentang adalah salah satu makanan ruji yang kaya dengan karbohidrat. Biasanya, kentang diproses dalam makanan utama untuk menyumbang tenaga kepada badan.

Namun, tidak mengapa memproses kentang menjadi pilihan makanan ringan atau makanan ringan bayi. Kaedahnya tidak sukar, anda boleh membuat kentang tumbuk (kentang lenyek) untuk bayi berumur 6-8 bulan yang masih perlu makan makanan hancur.

Sementara itu, ketika bayi semakin tua, misalnya, pada usia 9 bulan ke atas, anda boleh memproses makanan ringan dari kentang dengan tekstur lain.

Anda boleh membuat kentang goreng sendiri di rumah yang seukuran tangan si kecil agar mudah dicengkam. Pilihan lain adalah membuat makanan ringan dalam bentuk kek dengan campuran wortel dan ayam.

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih mudah, anda juga boleh mengukus kentang yang telah dipotong kecil terlebih dahulu sehingga menghasilkan tekstur yang mudah digigit bayi.

Di samping itu, anda boleh menambahkan gula, garam ke makanan bayi, atau mikin untuk bayi ke dalam sediaan kentang yang anda buat.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), penambahan perasa biasanya akan memudahkan bayi makan dan lebih bersemangat kerana rasanya enak.

Tabiat bayi yang sukar dan sering menolak makanan boleh menyebabkan masalah pemakanan pada bayi.

Apa pilihannya makanan jari untuk bayi?

Sekiranya anda mahu memberi makanan jari sebagai makanan utama atau makanan ringan untuk bayi, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda cuba:

1. Sayuran rebus

Sayur-sayuran boleh makanan jari sangat digalakkan untuk bayi. Kerana sayur-sayuran mengandungi banyak nutrien yang menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Anda boleh memilih sayur-sayuran untuk bayi seperti wortel, kentang, keledek, atau brokoli. Potong sayur-sayuran menjadi kepingan yang lebih kecil supaya bayi anda mudah mencengkamnya.

Kemudian, rebus sayur hingga lembut dan senang dikunyah.

2. Buah-buahan dengan tekstur halus

Buah masak mempunyai daging yang lembut. Ini adalah makanan yang sangat sesuai untuk dimakan oleh bayi dengan tangan mereka sendiri.

Anda boleh menyediakan pisang, tembikai, betik, mangga, atau alpukat.

Buah-buahan ini bukan sahaja memperkenalkan pelbagai rasa makanan kepada anak-anak, tetapi juga memenuhi keperluan pemakanan mereka.

Sebelum ini, basuh buah dengan air bersih dan kupas kulitnya. Kemudian, keluarkan biji dan potong menjadi ukuran yang mudah dipegang oleh anak anda.

3. Telur hancur

Telur boleh menjadi sumber protein yang baik pada masa yang sama jari makanan disyorkan untuk bayi.

Anda boleh menggoreng telur dalam sedikit minyak dan kemudian memotongnya menjadi kepingan kecil. Atau, anda juga boleh mengacau secara langsung semasa telur dimasak. Hidangkan di atas pinggan tanpa menambah garam.

Walaupun terdapat banyak nutrien, anda mesti memastikan bahawa anak itu bebas dari alahan telur. Sekiranya anak anda menunjukkan reaksi alahan, seperti ruam pada kulit setelah makan telur, berjumpa doktor dengan segera.

4. Pasta

Sumber: 1000 hari pertama

Bukan hanya untuk bayi yang lebih tua, pasta ini juga sesuai untuk kanak-kanak yang tidak mempunyai gigi.

Sebabnya, tekstur pasta kenyal dan lembut sehingga sesuai digunakan makanan jari untuk bayi. Walau bagaimanapun, terutama bagi bayi yang tidak mempunyai gigi, pasta fusilli atau makaroni lebih digalakkan.

Anda boleh menghidangkan pasta rebus tanpa perasa tambahan. Sekiranya anak anda diperkenalkan dengan lebih banyak rasa, anda boleh menambah sedikit minyak zaitun dan sos tomato rendah garam.

5. Tahu

Selain telur, tahu boleh menjadi sumber protein yang baik untuk bayi. Makanan jari untuk bayi yang satu ini mempunyai tekstur yang lembut sehingga senang dimakan.

Namun, pastikan anda tidak mempunyai tahu yang mudah rapuh kerana akan hancur ketika dipegang oleh anak. Ini boleh menyukarkan anak makan.

Tekstur makanan ringan bayi berbeza mengikut usia mereka

Serta tekstur makanan utama, tekstur makanan ringan (makanan ringan) bayi juga mesti disesuaikan dengan usia sekarang.

Untuk bayi berusia 6-8 bulan, tekstur makanan ringan yang betul halus dan lembut seperti bubur. Tekstur makanan ringan yang sihat untuk bayi kemudian akan meningkat menjadi cincang halus, cincang kasar, hingga makanan jari pada 9-11 bulan.

Sehingga anda mencapai usia 12 bulan ke atas, makanan ringan yang anda berikan sudah mempunyai tekstur yang serupa dengan makanan orang dewasa.

Dengan kata lain, tekstur makanan ringan bayi berusia 12 bulan atau 1 tahun ke atas tidak lagi terlalu tumbuk, terlalu halus, atau dicincang.

Sebabnya, pada usia 12 bulan atau 1 tahun, bayi biasanya sudah mula belajar makan makanan seperti yang dimakan oleh ahli keluarga yang lain.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts