Tanda-tanda Anda Terjebak Dalam Hubungan Tanpa Status

Hubungan tanpa status (HTS) bukan lagi fenomena aneh dalam masyarakat. Alasan ingin menyatakan cinta tetapi takut atau tidak bersedia untuk berkomitmen adalah sebab mengapa hubungan tanpa status kelihatan lebih menarik. Jadi, adakah anda terjebak dalam hubungan cinta ini? Untuk mengenalinya, berikut adalah ciri-ciri hubungan tanpa status.

Ciri-ciri hubungan tanpa status

Hubungan tanpa status mungkin menjadi pilihan sesetengah orang. Namun, tidak jarang ada orang yang tidak menyedari bahawa mereka terjebak dalam hubungan seperti ini. Untuk menjadikannya lebih mudah dikenali, berikut adalah ciri-ciri hubungan tanpa status yang perlu anda ketahui:

1. Jangan sekali-kali bercakap mengenai komitmen

Hubungan yang serius dibina berdasarkan komitmen antara kedua-dua pihak. Sekiranya pasangan anda tidak pernah membincangkan komitmen, anda perlu mempersoalkan keseriusan hubungan ini. Terutama ketika ditanya mengenai komitmen dia selalu mengeluarkan kalimat ajaib "lakukan saja dulu".

Pasangan yang serius dengan anda pasti akan memahami ke mana hubungan ini akan berlaku. Ini kerana hubungan yang serius biasanya mempunyai satu tujuan yang pasti. Oleh itu, tidak ada istilah "teruskan" tanpa mengetahui arah hubungan.

2. Terhad untuk hubungan fizikal

Tidak hipokrit apabila seseorang menyatakan tarikannya kepada anda kerana faktor fizikal. Tetapi setelah menjalani hubungan, secara amnya fizikal bukanlah yang utama dan menjadi keutamaan.

Dalam hubungan yang serius, hubungan emosi, sosial, dan rohani jauh lebih penting daripada hubungan fizikal. Namun, apabila pasangan lebih mementingkan hubungan fizikal, kesungguhan perlu dipersoalkan kerana ini boleh menjadi tanda hubungan tanpa status.

Sekiranya anda tidak keberatan ini, anda pasti boleh melakukannya. Namun, jika anda mencari hubungan yang serius, anda harus mempertimbangkan semula ingin meneruskan hubungan tersebut.

3. Selalunya hilang tanpa berita

Salah satu masalah dan ciri utama yang sering timbul ketika dalam hubungan tanpa status adalah bahawa ia hilang tanpa berita. Dari apa yang kuat, tiba-tiba pasangan itu mungkin hilang tanpa sepatah kata pun darinya.

Anda tidak tahu ke mana dia pergi dan kapan dia kembali. Dalam hubungan tanpa status, anda tidak boleh memaksanya untuk membuat anda tetap diposting. Sebabnya, anda dan dia tidak mempunyai hubungan yang jelas yang mewajibkan untuk selalu memberi berita.

Ini tentu saja membuat anda gelisah, terutama jika perasaan anda terhadapnya sudah mendalam. Oleh itu, hubungan tanpa status dapat mengikis kebahagiaan anda secara perlahan, terutama jika dia bertindak sewenang-wenangnya.

4. Hanya datang apabila anda memerlukannya

Dalam hubungan tanpa status, tidak jarang satu pihak hanya datang apabila diperlukan. Anda tidak boleh marah kerana tidak ada komitmen yang mendasari hubungan ini untuk terus dihubungi. Ciri-ciri ini cukup dikenali jika anda telah lama menjalin hubungan tanpa status.

Mungkin satu pihak hanya datang ketika dia memerlukan pertolongan atau lapar akan kasih sayang. Semua ini sangat mungkin berlaku dalam hubungan tanpa status. Sekarang cuba ingat, adakah pasangan anda melakukan ini?

5. Hanya salah satu pihak yang berusaha lebih

Dalam hubungan yang sihat, idealnya dua orang yang saling berkomitmen berusaha untuk saling membahagiakan. Malangnya, ini tidak sering berlaku dalam hubungan tanpa status. Kadang-kadang ada satu pihak yang mencuba lebih banyak sedangkan pihak lain hanya menerimanya tanpa memberi.

Sekiranya anda mengalaminya tentu ini meletihkan bukan? Oleh itu, hubungan tanpa status tidak sihat untuk hidup.

6. Tidak diperkenalkan kepada ibu bapa dan rakan

Hubungan tanpa status biasanya tersembunyi daripada mereka yang terdekat. Maksudnya, dalam hubungan ini salah satu atau kedua-dua pihak biasanya tidak mahu memperkenalkan pasangan mereka kepada rakan dan ibu bapa. Ini kerana hubungan dilihat hanya bermain permainan dan mematuhi prinsip "teruskan".

Sebabnya, memperkenalkan pasangan anda kepada ibu bapa dan rakan anda dianggap sebagai langkah yang lebih serius. Oleh itu, ini sering tidak dilakukan oleh mereka yang mempunyai hubungan tanpa status.

Sekiranya ternyata bahawa ciri-ciri hubungan tanpa status ini berada dalam jarak dekat yang sedang dijalani, semua pilihan adalah milik anda. Tentukan sama ada anda mahu meneruskan atau berhenti di sini.

Recent Posts