Zink Sulfat •

Ubat Zink Sulfat apa?

Apa itu Zinc Sulfate?

Zink sulfat adalah ubat untuk mengatasi kekurangan zink. Boleh digunakan untuk keadaan lain seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Zink sulfat adalah mineral. Berfungsi dengan menggantikan zink di dalam badan.

Bagaimana cara menggunakan Zinc Sulfate?

Gunakan Zinc Sulfate seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Periksa label ubat untuk arahan dos yang betul.

  • Gunakan Zinc Sulfate dengan meminumnya dengan makanan.
  • Elakkan menggunakan Zinc Sulphate pada masa yang sama dengan memakan makanan yang mengandungi karbohidrat, kalsium, atau fosforus. Kandungan ini dapat mengurangkan jumlah zink yang diserap ke dalam badan.
  • Sekiranya anda mengambil eltrombopag, antibiotik quinolone (misalnya levofloxacin), atau antibiotik tetrasiklin (contohnya doxycycline), tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda bagaimana menggunakannya dengan zink sulfat.
  • Sekiranya anda terlepas dos Zinc Sulfate, segera ambil. Apabila hampir tiba masanya untuk dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab dan kembali ke jadual dos biasa anda. Jangan gandakan dos.

Tanyakan kepada penyedia perkhidmatan kesihatan anda sebarang pertanyaan mengenai penggunaan Zinc Sulfate.

Bagaimana cara menyimpan Zinc Sulfate?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found