8 Manfaat Beras Coklat yang Baik untuk Kesihatan Anda

Beras perang sering menjadi pilihan banyak orang yang sedang menjalani diet atau yang mula beralih ke gaya hidup yang lebih sihat. Secara amnya, beras perang dianggap lebih sihat daripada beras putih. Ini kerana beras perang mempunyai kandungan kalori yang lebih rendah, tetapi mempunyai nilai pemakanan yang lebih tinggi daripada beras putih. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai kandungan nutrien dan faedah beras perang!

Kandungan nutrien dalam beras perang

Beras perang adalah bijirin penuh yang kaya dengan nutrien dan serat daripada beras putih. Beras perang adalah sumber karbohidrat yang rendah kalori, tinggi serat, bebas gluten, dan tidak mengandungi lemak trans.

Setiap 100 gram beras perang mengandungi nutrien berikut:

 • Air: 64 gram
 • Tenaga: 149 kal
 • Protein: 2.8 gram
 • Lemak: 0.4 gram
 • Karbohidrat: 32.5 gram
 • Serat: 0.3 gram
 • Kalsium: 6 mg
 • Fosforus: 63 mg
 • Zat besi: 0.8 mg
 • Natrium: 5 mg
 • Kalium: 91.4 mg
 • Magnesium: 43 mg
 • Zink: 0.9 mg
 • Tembaga: 0.20 mikrogram
 • Vitamin B3: 1.6 mg
 • Vitamin B1: 0.06 mg

Sebagai tambahan kepada nutrien ini, beras perang mengandungi antioksidan flavonoid, seperti anthocyanins (anthocyanins) apigenin, myricetin, dan quercetin. Anthocyanin adalah sekumpulan sebatian fenolik, membuat warna merah dan ungu seperti kubis, bawang, dan lain-lain.

8 faedah kesihatan beras perang

Dengan kandungan nutrisi ini, anda boleh mendapatkan pelbagai faedah kesihatan daripada memakan beras perang. Inilah beberapa faedah beras perang yang mungkin anda rasakan:

1. Melawan radikal bebas

Kandungan antosianin dalam beras perang adalah antioksidan yang kuat. Antioksidan adalah sebatian yang dapat melindungi tubuh daripada tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Sekiranya berpanjangan, tekanan oksidatif dapat merosakkan sel dan tisu, dan menyebabkan keradangan.

Bukan hanya itu, sebuah kajian dari Jepun yang diterbitkan dalam Asian-Australasian Journal of Animal Sciences mendapati bahawa kandungan antioksidan flavonoid dalam beras perang lebih tinggi daripada beras perang, jadi ia berfungsi lebih berkesan untuk melawan kesan radikal bebas di dalam badan.

2. Menurunkan kolesterol

Salah satu kandungan beras perang yang mempunyai manfaat untuk membantu menurunkan kolesterol adalah serat. Pengambilan serat diyakini dapat membantu mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah.

Sementara itu, kandungan serat dalam beras perang lebih tinggi daripada beras putih. Jadi, pengambilan beras perang setiap hari dianggap lebih berkesan dalam menurunkan kadar kolesterol dalam darah jika dibandingkan dengan makan nasi putih.

3. Mencegah penyakit jantung

Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah meningkatkan risiko penyakit jantung. Sebabnya, jumlah kolesterol jahat (LDL) yang terlalu tinggi dalam darah dapat mencetuskan pembentukan plak pada dinding arteri. Sekiranya demikian, plak boleh menyumbat arteri koronari dan menyebabkan serangan jantung.

Oleh itu, menurunkan kadar kolesterol dalam darah berpotensi mengurangkan risiko penyakit jantung. Sementara itu, mengonsumsi beras merah secara berkala dapat memberi manfaat untuk menurunkan kadar kolesterol.

Apabila tahap kolesterol jahat dalam badan dapat dikawal, kesihatan jantung anda akan bertambah baik. Maksudnya, pengambilan beras perang juga dapat membantu mencegah anda daripada mengalami pelbagai penyakit jantung.

4. Menurunkan kadar gula dalam darah

Makan nasi putih terlalu banyak sebenarnya boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah dalam badan. Satu kajian dalam jurnal Nutrients menyatakan, kemungkinan ini menjadikan sebilangan orang Asia mula beralih ke beras perang.

Nasi yang terbuat dari beras perang mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah, jika anda membandingkannya dengan beras putih. Tidak hairanlah beras perang mempunyai manfaat dalam membantu menurunkan kadar gula darah dalam badan. Maksudnya, makan nasi yang diperbuat daripada beras dapat membantu mengawal diabetes.

5. Mengurangkan risiko kegemukan

Selain membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah, ternyata kandungan serat dalam beras perang mempunyai khasiat untuk mengurangkan risiko kegemukan. Sebenarnya, tidak sedikit yang lebih suka beras perang ketika ingin menurunkan berat badan.

Sebabnya, beras perang yang mempunyai kandungan serat yang lebih banyak dapat anda bandingkan dengan nasi putih. Ini membuatkan anda berasa kenyang lebih lama. Tidak hairanlah jika makan beras perang mempunyai manfaat dalam mencegah risiko kegemukan, menurunkan berat badan.

6. Mengekalkan kulit yang sihat

Satu kajian dalam jurnal yang diterbitkan oleh Persatuan Dermatologi Brazil menyatakan, antioksidan dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat. Nah, beras perang adalah pilihan yang baik jika anda ingin mendapatkan faedah ini.

Nah, beras perang adalah makanan yang kaya dengan antioksidan. Untuk itu, anda boleh beralih makan beras perang untuk membantu mengekalkan kesihatan kulit.

7. Mengatasi asma

Beras perang adalah salah satu makanan yang kaya dengan kandungan mineral, termasuk magnesium. Nah, mineral yang satu ini berguna untuk mengatasi asma, baik untuk kanak-kanak maupun orang dewasa.

Perkara yang sama disebut dalam kajian lain dalam jurnal berjudul Asia Pacific Allergy pada tahun 2012. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan kebenaran.

8. Menjaga kesihatan tulang

Menurut kajian 2017 dalam jurnal Nutrients, magnesium mungkin mempunyai manfaat dalam menjaga kesihatan tulang. Sementara itu, kekurangan magnesium boleh menyebabkan anda mengalami osteoporosis kepada kepadatan tulang yang rendah ketika anda memasuki usia tua.

Memandangkan beras perang kaya dengan magnesium, makanan ini juga dapat membantu mencegah masalah kesihatan tulang. Malah, makan beras perang juga dapat melegakan pelbagai gangguan sendi yang anda alami.

Recent Posts