Punca Gay dan Lesbian: Benarkah Itu Daripada Gen Orang Tua?

Homoseksual adalah orientasi seksual yang menunjukkan tarikan kepada orang lain yang mempunyai jantina atau jantina yang sama (pencinta sesama jenis). Penyelidikan awal menyebutkan gangguan mental sebagai penyebab seseorang menjadi gay. Ini kemudian menimbulkan diskriminasi dan stigma terhadap gay dan lesbian dalam masyarakat.

Namun, sejak 1987 pelbagai institusi kesihatan di dunia, termasuk Persatuan Psikiatri Amerika (APA), tidak lagi mengklasifikasikan homoseksual sebagai gangguan mental.

Pedoman Klasifikasi dan Diagnosis Gangguan Mental dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia juga menjelaskan bahawa homoseksual tidak termasuk dalam gangguan mental. Homoseksual juga bukan bentuk penyimpangan atau gangguan seksual.

Sehingga kini, penjelasan mengenai sebab-sebab mengapa seseorang menjadi gay (homoseksual) masih diterokai oleh pakar dan penyelidik.

Apa yang menyebabkan seseorang menjadi gay?

Penyelidikan mengenai orientasi seksual, iaitu tarikan emosi, peribadi, dan seksual kepada orang lain, telah dilakukan secara meluas selama 50 tahun terakhir.

Namun, sehingga kini, tidak ada kesepakatan (kesepakatan saintifik) di kalangan pakar dan penyelidik mengenai penyebab pelbagai orientasi seksual seperti gay, lesbian, atau biseksual.

Sebenarnya, orientasi seksual yang lebih biasa, iaitu tarikan kepada lawan jenis (heteroseksual), tidak dapat dijelaskan dengan pasti.

Melancarkan penjelasan APA, sejumlah kajian yang telah dilakukan menunjukkan kemungkinan bahawa faktor biologi, perkembangan psikologi, dan pengaruh persekitaran sosial dan budaya dapat mempengaruhi orientasi seksual seseorang.

Namun, belum ada penemuan yang dapat menyimpulkan sepenuhnya faktor apa yang pasti menentukan orientasi seksual.

Walaupun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa faktor biologi dan persekitaran mempunyai peranan yang kompleks dalam membentuk orientasi seksual.

Hasil penyelidikan lain

Perkara lain yang juga diketahui dari pelbagai kajian adalah bahawa orientasi seksual seseorang berasal dari perasaan tarikan atau keinginan dari dalam. Jadi, seseorang tidak memilih untuk menjadi pencinta jantina yang sama atau lawan jenis.

Oleh itu, faktor sosial tidak menyebabkan seseorang menjadi homoseksual. Seseorang atau kumpulan tidak boleh memaksa atau mengubah orang yang menyukai lawan jenis untuk menjadi salah satu jenis kelamin yang sama, atau sebaliknya.

Ini juga dijelaskan dalam hasil penyelidikan dari Persatuan Sains Psikologi. Penyelidik mengatakan bahawa orientasi seksual tidak dapat dipengaruhi oleh persekitaran sosial.

Terdapat juga sedikit bukti bahawa persekitaran sosial yang lebih toleran (tidak konservatif) adalah penyebab lebih banyak orang menjadi gay.

Di samping itu, banyak penyelidik menganggap orientasi seksual seperti spektrum, dengan heteroseksual dan homoseksual di kedua ujungnya.

Beberapa orang mungkin lebih condong ke arah heteroseksual spektrum yang membuat mereka tertarik pada lawan jenis. Sebaliknya, ada yang cenderung berada di hujung spektrum homoseksual yang bertentangan dan oleh itu tertarik pada jenis kelamin yang sama.

Faktor yang difikirkan mempengaruhi orientasi seksual

Setakat ini, beberapa faktor diketahui berkaitan dengan sebab mengapa seseorang menjadi kekasih sesama jenis atau pencinta lawan jenis.

Walau bagaimanapun, penyelidik belum dapat menjelaskan hubungan faktor-faktor ini secara langsung dengan munculnya rasa tarikan seksual, peribadi, atau emosi terhadap lawan jenis atau jantina yang sama.

Berikut adalah faktor-faktor yang dipercayai berkaitan dengan penyebab orientasi seksual.

1. Profil genetik tertentu

Sebilangan penyelidik mengesyaki bahawa ada kod genetik khas yang membezakan homoseksual dengan heteroseksual, iaitu Xq28. Mengingat ciri genetik tertentu juga boleh mempengaruhi sifat, tingkah laku, atau keadaan psikologi seseorang. Gen Xq28 diketahui berasal dari keturunan ibu.

2. Hormon di dalam rahim

Penyelidikan Anthony Bogaert 2018 menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai lebih banyak kakak lelaki cenderung menjadi pencinta sesama jenis.

Teori yang berkaitan dengan penyebab gay berkaitan dengan antibodi ibu ketika membawa janin lelaki.

Sebilangan wanita hamil membentuk antibodi terhadap protein Y (antiNLGN4Y) yang berperanan dalam pembentukan otak janin lelaki. Pembentukan antiNLGN4Y lebih kerap berlaku setiap kali ibu mengandung janin lelaki.

Tindak balas antibodi ini akan mempengaruhi struktur otak yang mendasari orientasi seksual pada kanak-kanak lelaki yang akan dilahirkan kemudian.

Ini dapat dilihat dalam plasma darah ibu-ibu lelaki gay yang mempunyai anak lelaki cenderung mempunyai antiNLGN4Y yang lebih tinggi daripada ibu kepada anak lelaki heteroseksual.

3. Bentuk otak

Terdapat kajian yang menunjukkan ukuran sel hipotalamus yang sama pada otak lelaki gay dengan wanita heteroseksual. Kesamaan ini juga terdapat pada struktur otak wanita lesbian dan lelaki heteroseksual.

Terdapat juga kajian yang mengatakan bahawa ada bahagian otak seorang homoseksual, iaitu: korteks cingulate anterior , yang lebih tebal daripada heteroseksual.

Walau bagaimanapun, penyelidik tidak dapat menjelaskan bagaimana persamaan dan perbezaan struktur otak boleh menyebabkan seseorang menjadi orang yang sama jantina atau lawan jenis.

4. Trauma kanak-kanak

Terdapat satu kajian yang dilakukan di Institut Kinsey pada 1000 orang homoseksual dan 500 orang heteroseksual. Kajian ini melihat keadaan psikologi yang mungkin mempengaruhi orientasi seksual.

Peserta yang menyatakan diri mereka sebagai gay atau lesbian umumnya mengalami salah satu pengalaman traumatik seperti keganasan seksual pada masa kanak-kanak, hubungan tidak harmoni dengan ibu bapa, dan ditinggalkan oleh ibu bapa.

Walau bagaimanapun, banyak peserta yang mengalami trauma psikologi sejak kecil mempunyai orientasi heteroseksual.

Pakar dan penyelidik mengesyaki beberapa faktor di atas boleh berkaitan dengan pembentukan orientasi seksual seseorang. Walau bagaimanapun, penyebab seseorang menjadi kekasih sesama jenis tidak diketahui secara pasti.

Walaupun begitu, masih banyak diskriminasi, perlakuan negatif, dan stigma terhadap kumpulan homoseksual. Oleh itu, tidak sedikit gay atau lesbian lebih suka menyembunyikan orientasi seksual mereka.

Sekiranya anda merasa tidak yakin dengan orientasi seksual anda, jangan risau kerana itu tidak bermakna ada sesuatu yang salah dengan anda. Ini sebenarnya perkara biasa bagi setiap orang.

Tidak ada salahnya melakukan kaunseling psikologi dengan pakar seperti psikologi atau psikiatri untuk membantu anda mengenali diri anda dengan lebih mendalam. Satu-satunya orang yang dapat menentukan orientasi seksual anda adalah diri anda sendiri.

Recent Posts