Apa yang Membuat Lelaki Mengalami Zakar Kecil? •

Ukuran zakar terus menjadi perdebatan di kalangan kaum Adams. Walaupun jumlah yang tepat masih dicari oleh para ahli, ukuran rata-rata penis lelaki dewasa Indonesia yang disepakati adalah 12 sentimeter ketika tegak dengan penyimpangan plus / minus 1,5 cm. Walaupun begitu, ada segelintir orang yang mempunyai zakar kecil yang tidak normal yang disebut mikropenis. Apa yang menyebabkannya?

Kaedah mengukur zakar yang paling tepat

Melaporkan dari WebMD, cara mengukur zakar yang paling tepat dan tepat tidak dilakukan ketika sedang tegak, tetapi ketika layu. Teknik ini dipanggil SPL (Stretched Zis Length). Kaedah SPL adalah ukuran zakar yang paling dipercayai.

Pertama sekali, perlahan-lahan meregangkan zakar "layu" sejauh yang anda boleh. Kemudian, pasangkan pembaris elastik atau ukuran pita dari pangkal tulang kemaluan hingga ke hujung kepala zakar untuk mengukur panjang. Jangan hanya mengukur dari persimpangan zakar dan testis untuk mendapatkan nombor yang tepat.

Skor SPL anda adalah angka yang anda dapat dari pangkal tulang kemaluan hingga ke hujung kepala zakar yang memanjang. Semakin tinggi bilangan SPL, semakin lama zakar ketika ereksi.

Sekiranya anda mendapat bilangan 12 sentimeter dengan jarak tambah / minus 1.5 cm, anda masih normal. Sekiranya anda mendapati bilangan anda lebih rendah daripada ini, anda mungkin mempunyai mikropenis. Tenang, anda tidak keseorangan. Walaupun jarang berlaku, dilaporkan oleh Medical News, 1 dari 200 lelaki dilahirkan dengan zakar kerdil.

Apa itu mikropenis?

Mikropenis menerangkan panjang zakar yang layu di bawah rata-rata, kurang daripada 2.5 sisihan piawai (SD) dari pengukuran SPL. Secara amnya, mikropenis merujuk kepada penampilan fizikal zakar yang kelihatan normal tetapi mempunyai batang zakar yang pendek.

Apa yang menyebabkan lelaki mengalami zakar kecil?

Sebilangan besar kes zakar kecil berpunca dari penyebab sekunder seperti berat badan berlebihan atau obes. Penumpukan lapisan lemak dan kulit di kawasan pinggang bawah dapat menjadikan panjang zakar yang ditutupi oleh perut sehingga kelihatan kecil jika dilihat dari atas. Sebenarnya, zakar anda sebenarnya mungkin bersaiz normal mengikut skor SPL. Keadaan ini dipanggil zakar yang dikebumikan, atau zakar yang dikebumikan.

Selain itu, zakar kecil juga boleh disebabkan oleh keadaan yang disebut zakar yang tidak mencolok aka zakar tersembunyi. Keadaan ini menyukarkan untuk mengetahui di mana hujung testis berakhir dan pangkal zakar bermula, kerana testis disambungkan ke bahagian bawah zakar menyebabkan zakar ditarik ke dalam.

Kedua-dua keadaan di atas lebih biasa daripada penyebab sebenar zakar kecil, iaitu gangguan genetik. Zakar mula berkembang di rahim ketika janin berusia 8 hingga 12 minggu. Semasa trimester kedua dan ketiga, hormon seks lelaki akan menjadikan zakar tumbuh normal. Secara amnya, bayi lelaki dilahirkan dengan panjang zakar antara 2,8 hingga 4,2 sentimeter dengan lilitan 0,9 hingga 1,3 sentimeter.

Walau bagaimanapun, faktor yang mengganggu pengeluaran hormon dan prestasi hormon semasa kehamilan - seperti hipogonadisme hipogonadotropik, aka kekurangan testosteron - akan membantutkan pertumbuhan zakar. Bayi yang dilahirkan dengan mikropenis mempunyai zakar yang panjangnya sekitar 1.9 sentimeter.

Bagaimana doktor mendiagnosis mikropenis?

Doktor mendiagnosis mikropenis pada bayi dengan pemeriksaan fizikal. Kemudian, mereka akan merujuk pesakit ke pakar lain seperti:

  • Ahli urologi pediatrik, yang merawat masalah saluran kencing dan saluran kemaluan lelaki.
  • Ahli endokrinologi kanak-kanak, yang menangani masalah yang berkaitan dengan gangguan hormon kanak-kanak.

Apa kesannya jika anda mempunyai zakar kecil?

Mempunyai zakar kecil boleh menyebabkan beberapa masalah, termasuk kesukaran membuang air kecil dan melakukan hubungan seksual. Secara psikologi, mikropenis dapat membuat lelaki stres dan rendah diri, malah boleh menyebabkan kemurungan.

Beberapa lelaki yang mempunyai mikropenis juga dilaporkan mempunyai jumlah sperma yang rendah, yang dapat mempengaruhi kesuburan mereka.

Bagaimana mengatasi zakar kecil?

Sekiranya mikropenis didiagnosis sebagai akibat daripada hormon pertumbuhan atau kekurangan testosteron, doktor anda akan mengesyorkan terapi hormon untuk memudahkan pertumbuhan zakar yang optimum. Walau bagaimanapun, kaedah ini juga harus mempertimbangkan:

  • Umur bayi, kesihatan umum, dan sejarah perubatan.
  • Betapa teruknya keadaan mikropenis.
  • Reaksi badan terhadap ubat-ubatan dan prosedur perubatan tertentu.
  • Keinginan dan harapan ibu bapa.

Terapi hormon dilaporkan dapat membantu lelaki dan lelaki mencapai ukuran zakar yang normal ketika mereka dewasa. Mereka juga melaporkan melakukan aktiviti seksual yang normal.

Dalam kes di mana seseorang tidak bertindak balas terhadap terapi hormon, pembedahan pembesaran zakar adalah kaedah terakhir untuk lelaki muda dan orang dewasa. Operasi dilakukan dengan menanam implan silikon di bawah tisu kulit untuk meningkatkan panjang dan ketebalan zakar.

Bercakap dengan doktor anda mengenai kebaikan dan keburukan dan kemungkinan kesan sampingan dari semua prosedur rawatan yang ada.

Recent Posts