5 Penyakit Yang Boleh Diramalkan Dari Keadaan Tangan Anda

Apabila badan mengalami masalah, akan ada gejala. Ini dapat dilihat dari keadaan mulut, mata, kulit, bahkan ke tangan anda. Sekiranya anda merasa pelik atau perubahan di tangan anda, anda harus curiga dengan penyakit tertentu. Ingin tahu penyakit apa yang dapat diramalkan dari keadaan tangan anda? Ayuh, lihat ulasan berikut

Penyakit yang dapat dikesan dari keadaan tangan

Beberapa penyakit yang dapat dilihat dari keadaan dan kesihatan tangan anda, antara lain:

1. Bersalaman tanda penyakit Parkinson

Minum terlalu banyak kopi, minum ubat asma atau antidepresan, dan letih boleh membuat tangan anda berjabat. Namun, jika tangan anda gemetar tanpa alasan yang jelas walaupun anda sedang berehat, anda perlu waspada.

Keadaan ini kemungkinan besar merupakan gejala penyakit Parkinson. Selain gegaran, penyakit Parkinson akan menyebabkan gejala lain, seperti kekejangan otot dan pergerakan badan yang lebih lambat daripada biasa, penurunan kemampuan menulis dan bercakap, dan kesukaran mengekalkan keseimbangan.

2. Kulit dan kuku pucat sebagai tanda anemia

Semua jenis anemia boleh menyebabkan perubahan warna pada kulit dan kuku anda menjadi pucat.Mengapa? Anemia menunjukkan bahawa tubuh tidak dapat menghasilkan darah merah yang kaya dengan oksigen. Keperluan sel darah merah yang tidak mencukupi menjadikan wajah hingga kuku menjadi pucat.

Sebagai tambahan kepada perubahan warna kulit tangan dan kuku, anemia menyebabkan gejala lain seperti keletihan, lebam pada kulit, kecederaan mudah dan kesukaran pembekuan darah, dan kekejangan kaki.

3. Telapak tangan merah adalah tanda penyakit hati

Sumber: Pertunjukan Penyakit

Tapak tangan kemerahan boleh berlaku apabila tangan anda menekan atau menekan sesuatu untuk jangka masa yang lama. Namun, ia juga boleh menjadi gejala penyakit hati, iaitu sirosis hati. Kemerahan tapak tangan juga dikenali sebagai eritema palmar.

Selain eritema palmar, bintik-bintik darah yang disebut purpura juga dapat muncul. Bintik-bintik merah-ungu ini seukuran pin, dan terbentuk ketika protein dalam darah beku kerana cuaca sejuk dan menyekat aliran darah.

4. Hujung jari yang bengkaktanda-tanda penyakit paru-paru dan jantung

Sumber: Pencernaan Pembaca

Kuku berdebar Ini adalah paku yang menonjol atau menonjol di hujungnya. Bengkak hujung jari disebabkan oleh tahap oksigen yang rendah dalam darah. Kecacatan kuku ini boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit, biasanya penyakit paru-paru dan jantung.

5. Hujung jari menjadi biru, tanda fenomena Raynaud

Sumber: Vincent Mobile

Hujung jari yang bertukar warna kebiruan dapat menunjukkan fenomena Raynaud. Fenomena Raynaud adalah pengurangan aliran darah ke jari, jari kaki, hujung hidung, atau telinga.

Selain perubahan warna, keadaan ini boleh menyebabkan gejala mati rasa atau sensasi ditusuk oleh benda tajam. Pada mulanya warna kulit normal berubah menjadi putih, dalam beberapa saat ia berubah menjadi biru dan terasa sejuk.

Apabila peredaran darah bertambah baik, kawasan kulit yang sejuk menjadi lebih panas. Warna kulit akan kembali normal.

Kami mengesyorkan agar anda berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda untuk mengetahui masalah mana yang anda alami setelah melihat keadaan tangan anda, serta penyelesaian rawatannya.

Recent Posts