3 Kelebihan dan Kekurangan Berus Gigi Elektrik •

Berus gigi moden seperti yang kita gunakan hari ini pertama kali ditemui pada akhir 1930-an. Beberapa penambahbaikan dan penambahbaikan telah dibuat pada reka bentuk berus gigi sejak itu, tetapi konsep asalnya tidak pernah berubah. Sehingga akhirnya pada tahun 1990-an, sikat gigi elektrik muncul untuk menggegarkan dunia sebagai alternatif yang popular dan bebas dari versi manual.

Kelebihan berus gigi elektrik

Walaupun masih menjadi andalan kerana harganya yang murah, agak sukar untuk membersihkan gigi dengan berkesan menggunakan berus gigi manual.

Kerana, selain harus memahami teknik menggosok gigi yang betul, anda juga harus menggerakkan sikat berulang-alik ke mulut untuk mencapai semua bahagian gigi anda.

Ini tentu boleh menjadi masalah jika anda terburu-buru, secara automatik anda akan cenderung menggosok gigi secara sembarangan. Belum lagi jika anda menggosok gigi terlalu keras, lapisan pelindung gigi anda boleh terkelupas.

Nah, kehadiran berus gigi elektrik boleh menjadi alternatif yang baik untuk menggantikan berus gigi biasa. Berikut adalah beberapa kelebihan berus gigi elektrik.

1. Sesuai untuk kanak-kanak dan orang yang mempunyai pergerakan terhad

Berus elektrik boleh menjadi alat yang menjadikan rutin harian lebih mudah bagi orang yang mengalami kesukaran menggunakan tangan mereka, misalnya untuk orang tua dan mereka yang menderita radang sendi.

Lebih-lebih lagi, kanak-kanak yang cenderung ribut dan malas menggosok gigi boleh dipujuk untuk menggunakan berus gigi elektrik.

Kebanyakan kanak-kanak jarang menggosok gigi hanya kerana mereka malas atau tidak mahu. Berus elektrik menyediakan sesi menyikat yang mudah dan menyeronokkan tanpa membuang banyak usaha. Ssshh… juga berlaku untuk anda yang malas, anda tahu!

Untuk menggunakannya, anda hanya meletakkan sikat pada sudut 45º dan membiarkan berus berfungsi sendiri.

2. Mengurangkan plak dan gingivitis dengan berkesan

Penyelidikan dari jurnal Pergigian Klinikal, Kosmetik, dan Penyelidikan menunjukkan bahawa berus gigi elektrik lebih berkesan menghilangkan plak.

Berbanding dengan sikat gigi biasa, sikat gigi maju ini terbukti berkesan mengurangkan plak sebanyak 21 peratus dan menurunkan risiko radang gusi (radang gusi) hingga 11 persen.

Keseluruhan kesihatan gusi juga bertambah baik setelah penggunaan selama 3 bulan secara berkala, terutama ketika menggunakan sikat gigi elektrik yang menggunakan fitur tersebut ayunan putaran (bulu berpusing sekaligus ke belakang).

3. Di sana pemasa dan tidak perlu menggosok terlalu keras untuk menjadikannya lebih bersih

Sekiranya anda cenderung menggosok gigi terlalu keras, anda menghadapi risiko kerosakan gigi. Oleh itu, sikat gigi elektrik akan memudahkan anda mengatur kelembutan tekanan pada gusi dan gigi, dan juga membersihkan pada masa yang sama.

Sebilangan besar produk berus elektrik mempunyai ciri pemasa terbina dalam yang akan menghentikan berus berputar secara automatik setelah waktunya habis.

Dengan cara itu, risiko menggosok terlalu lama dan terlalu keras yang sebenarnya merosakkan gigi akan dapat dielakkan.

Kekurangan berus gigi elektrik

Malangnya, berus gigi elektrik juga mempunyai kekurangan. Ada apa-apa?

1. Kosnya mengeringkan poket

Anda harus mengeluarkan lebih banyak perbelanjaan untuk membeli berus elektrik. Tidak ketinggalan, kepala sikat gigi harus diganti sekerap mungkin. Malangnya, banyak kepala sikat elektrik ganti ini dijual secara berasingan. Bersedia untuk memberikan bayaran tambahan.

Lebih-lebih lagi, walaupun berus elektrik boleh dua kali lebih besar daripada berus biasa, ia cenderung lebih tipis.

Sekiranya anda menjatuhkan berus, atau ia rosak kerana sebab tertentu (di luar jaminan), kos untuk mengganti sikat boleh menjadi banyak menguras dompet anda.

2. Tidak praktikal

Berus gigi elektrik cenderung berukuran lebih besar, menjadikannya sukar disimpan dalam beg atau beg pakaian ketika dalam perjalanan.

Selain itu, anda juga perlu menyediakan bateri sandaran kecemasan dan jangan lupa bawa pengecas ke mana sahaja anda pergi, ambil berus gigi anda.

Di rumah, anda mesti mengecas berus sebelum dapat menggunakannya. Sebenarnya, kadang-kadang ada berus gigi yang mesti disambungkan ke elektrik sebelum boleh digunakan.

3. Tidak memberi kesan yang signifikan pada plak pada gigi

Walaupun berus elektrik dapat membersihkan plak lebih baik daripada berus biasa, perbezaannya tidak begitu ketara.

Sebenarnya, sebuah kajian di Brazil yang melakukan eksperimen menggunakan sikat elektrik pada orang tua menunjukkan bahawa pengurangan plak tidak jauh berbeza dan hampir serupa dengan sikat biasa.

Berus gigi elektrik apa yang disyorkan?

Sekiranya anda berminat untuk mencuba berus elektrik, pilih produk yang selesa digenggam dan senang digunakan.

Biasanya, doktor menasihati anda untuk memilih model dengan kepala sikat yang boleh berpusing ke satu arah dan kemudian beralih ke arah lain. Berus gigi dengan bulu bergetar cepat juga boleh menjadi pilihan yang tepat.

Tetapi pada akhirnya, pilihan itu kembali kepada pilihan individu. Terlepas dari modelnya, anda harus tahu kapan harus mengganti kepala sikat untuk memastikan bahawa sikat gigi anda terus berfungsi dengan berkesan.

Pastikan anda menggosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida selama dua minit. Jangan lupa menggunakan benang untuk mencapai sisa kotoran yang tergelincir di gigi anda.

Recent Posts