Rawatan Rambut di Salun Kecantikan Yang Perlu Mencuba

Rambut yang sihat, berkilat, dan lembut adalah impian hampir semua orang. Untuk mencapai tujuan ini, menjaga rambut yang sihat dengan rawatan di salun kecantikan adalah salah satu pilihan. Apakah jenis rawatan rambut di salun?

Pelbagai pilihan rawatan rambut di salun

Anda mungkin sudah biasa dengan rawatan rambut, seperti mandi krim, spa rambut, dan topeng rambut yang ditawarkan di salon kecantikan. Walaupun begitu, terdapat pelbagai cara untuk merawat rambut di salun lain yang harus anda cuba untuk mengelakkan kerosakan rambut.

1. Rawatan keratin

Keratin adalah sejenis protein yang dapat dijumpai pada rambut, kuku, dan kulit. Nah, rawatan salun ini menggunakan krim yang mengandungi formaldehid dan disapu pada rambut.

Kemudian, krim akan diberi panas dan merebak pada rambut. Gabungan krim formaldehid, panas, dan tekanan akan bertindak balas dengan keratin di rambut. Kesannya, rambut kering dan kerinting akan menjadi lebih lembut.

Walaupun begitu, rawatan rambut keratin di salun ini tentunya mempunyai kesan sampingan berikut yang memerlukan perhatian. Formaldehid adalah gas tidak berwarna dengan bau yang menyakitkan yang boleh menyebabkan pelbagai reaksi apabila disembur ke mata atau diserap ke dalam kulit.

  • Kerengsaan mata, hidung dan tekak
  • Batuk dan sesak nafas
  • Alahan pada kulit, mata dan saluran pernafasan

Selain itu, sebatian ini juga dapat dilepaskan pada kadar yang lebih tinggi ketika dipanaskan. Akibatnya, pendandan rambut dan pelanggan yang berulang kali menjalani rawatan ini lebih berisiko mengalami masalah kesihatan akibat formaldehid.

2. Gosok kulit kepala

Salah satu masalah kulit kepala yang cukup mengganggu kesihatan rambut adalah kulit kepala kering dan gatal. Anda tidak perlu risau. Selain rawatan di rumah, anda juga boleh memilih scrub kulit kepala sebagai rawatan rambut di salun.

Scrub kulit kepala adalah salah satu rawatan yang dikatakan dapat membantu mengurangkan pengeluaran minyak pada kulit kepala. Malah, kaedah ini juga dianggap dapat meningkatkan pertumbuhan rambut.

Rawatan ini, yang dikatakan sesuai untuk semua jenis rambut, menggunakan minyak pati atau topeng yang terbuat dari bahan semula jadi. Perlu diingat bahawa jika anda kerap mencuci syampu, anda mungkin hanya perlu menggosok kulit kepala sekali setiap beberapa minggu.

Sebaiknya elakkan melakukan rawatan ini lebih dari 1-2 kali seminggu kerana boleh merengsakan kulit kepala.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/tips-overcoming-scalp-itch/

3. batang rambut dan penjagaan akar

Pada dasarnya, rawatan batang rambut dan akar boleh dilakukan di rumah menggunakan pelbagai bahan semula jadi. Namun, ternyata ini boleh dilakukan di salun tanpa perlu menyiapkan bahan.

Terdapat pelbagai rawatan batang rambut dan akar yang boleh anda pilih di salun. Tiga cara yang cukup popular di bawah ini dapat mengembalikan kesihatan akar rambut.

  • Mandi krim rambut, yang mengurut kulit kepala dengan krim untuk merawat akar rambut.
  • Spa rambut untuk menyuburkan akar rambut dan mengekalkan folikel rambut yang sihat.
  • Topeng rambut (hair mask) untuk mengatasi keguguran rambut yang agak parah.

Ketiga-tiga rawatan ini juga dipercayai dapat membantu pertumbuhan rambut. Sebabnya, ketiga-tiganya mempunyai proses urut kulit kepala yang dapat meningkatkan peredaran darah di kepala dan memberikan kesan santai yang menenangkan.

4. Rawatan minyak panas (minyak panas)

Bagi pemilik rambut kering dan keriting, rawatan minyak panas atau rawatan rambut dengan minyak panas adalah pilihan yang cukup menarik.

Rawatan rambut yang boleh dilakukan di salun atau di rumah menggunakan minyak dari bahan semula jadi, seperti minyak zaitun dan minyak kelapa. Tujuan rawatan ini adalah untuk melindungi dan melembapkan rambut kering.

Anda juga boleh mendapat faedah lain, iaitu:

  • meningkatkan kekuatan rambut,
  • membantu mengurangkan kelemumur dan keriting,
  • mengurangkan risiko hujung pecah, dan
  • membantu meningkatkan kesihatan rambut dengan meningkatkan aliran darah ke kulit kepala.

Rawatan ini, yang memakan masa sekitar 30 minit hingga 1 jam, sangat membantu dalam merawat rambut kering. Walaupun cukup berkesan, pastikan terlebih dahulu sama ada rawatan minyak panas sesuai untuk jenis rambut anda dan sebarang kesan sampingan.

5. Meluruskan rambut

Sebilangan orang yang mempunyai rambut kerinting dan kerinting kadang-kadang ingin meluruskan rambut mereka. Lebih-lebih lagi, rambut kerinting lebih mudah kusut daripada rambut lurus.

Itulah sebabnya hampir setiap salun menawarkan rawatan penenang rambut yang memastikan setiap helai sentiasa halus selama berbulan-bulan. Rawatan meluruskan rambut dipanggil melicinkan Ini biasanya dilakukan pada rambut bertekstur, seperti rambut bergelombang dan kerinting.

Tidak seperti pelurus rambut, rawatan meluruskan rambut ini perlu dilakukan selama berbulan-bulan dan mesti dilakukan berulang kali. Sekiranya anda meluruskan rambut terlalu kerap, rambut anda akan lebih kering dan lebih mudah patah.

Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada penata rambut atau pakar dermatologi anda mengenai rawatan meluruskan rambut ini.

//wp.hellohealth.com/health-living/beauty/natural-how-to-lengthen-hair/

6. Rawatan detoks rambut

Detox bukan sahaja dilakukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat, tetapi juga untuk merawat rambut. Bagaimana ia boleh berlaku?

Rawatan detoks rambut di salun bertujuan untuk menghilangkan penumpukan bahan kimia pada batang rambut, seperti klorin. Dengan membersihkan batang rambut, rawatan ini merawat rambut dan kulit kepala.

Sebab itu, kaedah ini lebih disukai oleh mereka yang sering menggunakan produk kimia pada rambut mereka, seperti mewarnakan rambut mereka. Detoksifikasi juga membantu menumbuhkan rambut dan menghilangkan kotoran untuk rambut yang lebih bersinar.

Jika dibandingkan dengan sebelumnya, kini terdapat banyak rawatan rambut yang dapat dilakukan di salun, mulai dari perawatan asas seperti mandi krim hingga rawatan mencantumkan rambut.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu yang berkaitan dengan masalah rambut dan kulit kepala, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukan rawatan.

Recent Posts