Cegukan Bayi, Apa yang Menyebabkannya? Adakah Berbahaya?

Adakah anak anda sering mengalami cegukan? Adakah normal bayi anda mengalami cegukan? Cegukan atau cegukan ia sering dialami oleh bayi yang baru lahir walaupun dari rahim. Jadi apa sebabnya dan bagaimana memperbaikinya? Mari lihat penjelasan lengkap mengenai keadaan bayi yang sering mengalami cegukan di bawah.

Punca bayi mengalami cegukan

Seperti pada orang dewasa, cegukan berlaku disebabkan pengecutan diafragma pada bayi yang masih dalam peringkat perkembangan.

Dipetik dari Persatuan Pediatrik Indonesia, cegukan (cegukanatau dalam bahasa perubatan singultus adalah penguncupan diafragma secara tiba-tiba dan tidak disengajakan.

Keadaan ini menyebabkan pengambilan udara secara tiba-tiba ke paru-paru melalui ruang antara pita suara. Inilah yang menyebabkan bunyi "hic-hic" khas.

Punca sebenar cegukan pada bayi tidak diketahui. Walau bagaimanapun, adalah perkara biasa bagi kanak-kanak untuk mengalami cegukan di bawah usia 12 bulan.

Walaupun bukan keadaan yang terlalu membimbangkan, anda perlu mengetahui beberapa sebab mengapa bayi sering cegukan, iaitu:

1. Minum susu terlalu banyak

Pada bayi baru lahir, cegukan sering disebabkan oleh anak minum terlalu banyak susu dan menelan terlalu cepat sehingga banyak udara masuk ke dalam badan.

Ini boleh menyebabkan gangguan gastrik. Kehadiran gastrik dapat mendorong diafragma, menyebabkan diafragma berkontrak dan cegukan berlaku.

Keadaan kanak-kanak ini yang sering cegukan boleh berlaku selepas atau semasa menyusu.

2. Refluks gastroesofagus

Selain itu, anak-anak yang mengalami cegukan juga dapat disebabkan oleh refluks gastroesophageal atau biasa disebut sebagai GERD.

Refluks gastroesophageal pada bayi adalah keadaan kerana injap antara perut dan esofagus tidak berfungsi dengan baik.

Injap ini berfungsi untuk mengelakkan makanan yang masuk ke dalam perut masuk ke dalam esofagus.

Pada kanak-kanak, terutama bayi pramatang, injap tidak berfungsi dengan baik sehingga makanan dapat masuk kembali ke esofagus dan dapat menyebabkan refluks gastroesofagus.

Selain mengalami cegukan, kanak-kanak yang mengalami refluks gastroesofagus menjadi lebih cenderung menangis dan mengalami meludah (Meludah) lebih kerap.

3. Alahan

Dalam beberapa keadaan, alahan juga boleh menyebabkan bayi mengalami cegukan. Ini kerana anak anda tidak dapat menerima makanan atau minuman tertentu sehingga berlaku reaksi.

Contohnya, apabila anak anda tidak sepadan dengan kandungan protein dalam susu sehingga sukar dicerna oleh badan. Oleh itu, alahan pada bayi ini menyebabkan dia mengalami cegukan.

4. Menelan banyak udara

Terlalu banyak udara yang masuk ke dalam badan juga boleh menjadi penyebab cegukan bayi.

Keadaan ini berlaku ketika bayi menggunakan botol, jadi berisiko menelan banyak udara.

Dari beberapa sebab di atas, ada juga faktor lain yang menyebabkan anak anda mengalami cegukan, seperti:

  • Makan terlalu cepat
  • Minum air terlalu sejuk pada bayi lebih dari 6 bulan
  • Ketawa atau batuk terlalu keras
  • Makan makanan yang terlalu panas
  • Kerengsaan diafragma

Berapa lama cegukan normal pada bayi?

Nampaknya, kanak-kanak boleh mengalami cegukan beberapa kali sehari. Pada bayi yang sedang berkembang, cegukan dapat berlangsung selama 5 hingga lebih dari 10 minit.

Sekiranya bayi anda kelihatan tenang dan baik, anda tidak perlu risau. Cuba tunggu sebentar sehingga cegukan hilang dengan sendirinya.

Tetapi, jika anak yang mengalami cegukan tidak berhenti lebih dari satu jam, anda harus segera membawanya ke hospital.

Cara mengatasi bayi yang mengalami cegukan

Cegukan pada kanak-kanak biasanya akan berhenti sendiri. Namun, jika anda merasakan keadaan ini menjadikan anak anda tidak selesa, tidak ada salahnya mencuba beberapa cara untuk mengatasi masalah cegukan pada bayi.

Berikut adalah penyelesaian yang boleh anda cuba sendiri di rumah, seperti:

1. Beri susu ibu dan biarkan bayi bersendawa

Penyusuan susu ibu boleh menjadi salah satu cara mengatasi cegukan pada bayi. Pergerakan penyusuan susu ibu dapat membantu diafragma anak anda berehat dan menghentikan cegukan.

Perkara lain yang perlu diingat ialah semasa memberi susu ibu atau susu, pastikan bayi dalam keadaan tenang.

Sekiranya dia lapar dan menangis, udara yang masuk bersama dengan makanan boleh menyebabkan anak mengalami cegukan.

Selepas memberi makan, anda boleh membiarkan bayi anda bersendawa untuk memberi ruang kepada udara yang terperangkap.

2. Selaraskan kedudukan bayi

Selepas memberi makan dan melahirkan, inilah masanya untuk meletakkan bayi. Pegang dan letakkan bayi dalam posisi tegak selama 20 minit, boleh sambil memegang.

Anda juga boleh menepuk belakang bayi dengan lembut. Ini bertujuan untuk membantu gas di dalam perut naik, sehingga tidak dapat menahan dan membuat bayi cegukan.

3. Beri sesuatu untuk dihisap

Beri anak anda sesuatu yang boleh dihisap, seperti pacifier, pacifier, atau puting ibu. Kaedah ini boleh digunakan untuk merawat cegukan pada bayi.

Pergerakan mulut ini akan membantu mengendurkan diafragma sehingga dapat merangsang bersendawa dan menghentikan cegukan.

Selain itu, anda juga dapat memberinya air ketika dia mulai merasa tidak selesa. Kaedah ini mungkin dapat menenangkan tekak dan perut.

4. Bawa bayi ke tempat yang hangat

Untuk mengatasi cegukan, bawa dan letakkan anak di tempat yang panas dan lembap. Elakkan bilik berhawa dingin atau suhu yang sedikit sejuk.

Mengingat cegukan pada bayi boleh disebabkan oleh suhu menjadi sejuk.

Cegukan bayi di rahim

Telah dijelaskan di atas bahawa kanak-kanak yang mengalami cegukan adalah normal. Terutama pada usia 1 bulan hingga 11 bulan perkembangan bayi.

Namun, ada kemungkinan sekiranya keadaan ini berlaku ketika bayi masih dalam kandungan. Biasanya, bayi yang cegukan sering disalah anggap kerana menendang perut ibu.

Sebabnya, kedua-dua aktiviti ini ditandai dengan kekacauan yang keluar dari perut.

Sekiranya anda duduk diam dan merasakan getaran berdenyut yang datang dari satu bahagian perut anda, bayi anda mungkin cegukan.

Biasanya, anda boleh mula merasakan terjadinya cegukan pada janin di rahim pada trimester kedua dan ketiga.

Apa yang berlaku apabila anak cegukan di rahim?

Penyebab cegukan pada kanak-kanak dalam kandungan tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, dalam Kehamilan Amerika mengatakan bahawa pada kehamilan 27 minggu, anda dapat merasakan bayi anda bergerak lebih banyak.

Pergerakan ini mungkin disebabkan oleh cegukan. Anak-anak yang cegukan di rahim juga merupakan tanda bahawa paru-paru telah berkembang.

Cegukan ini juga membantu bayi di dalam rahim untuk menguatkan otot pada organ pernafasan

Namun, berhati-hatilah jika ketika hamil 32 minggu, anda masih merasa cegukan di sekitar perut sehingga 15 minit.

Walaupun agak jarang berlaku, ini dapat menunjukkan masalah pada tali pusat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts