Pelbagai Rawatan dan Pilihan Ubat untuk Rematik (Rheumatoid Arthritis)

Rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun yang berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang sendi yang sihat. Akibatnya, sendi menjadi sakit, kaku, bengkak, dan gejala reumatik lain timbul. Terdapat pelbagai cara untuk merawat rematik yang biasanya disarankan oleh doktor untuk merawat penyakit ini. Apakah ubat dan rawatan untuk rematik atau artritis reumatoid?

Dadah dan rawatan untuk penyakit reumatik atau artritis reumatoid

Rheumatoid arthritis (RA) adalah sejenis artritis yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Rawatan yang diberikan secara umum adalah untuk mengurangkan keradangan, melegakan simptom, memperlambat perkembangan penyakit dan kerosakan sendi, dan memperbaiki fungsi gerakan sendi, yang akan memberi kesan pada peningkatan kualiti hidup.

Kemungkinan mencapai matlamat ini akan lebih tinggi sekiranya penyakit ini dirawat lebih awal. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda merasakan gejala tertentu pada sendi yang berkaitan dengan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, rawatan yang diberikan kepada setiap pesakit rematik boleh berbeza-beza. Ini bergantung kepada keparahan penyakit, usia dan kesihatan anda secara keseluruhan. Tetapi secara umum, berikut adalah pelbagai cara untuk merawat penyakit reumatik atau rheumatoid arthritis yang disyorkan oleh doktor:

1. Ubat rematik

Ubat adalah cara utama untuk merawat rematik. Jenis ubat yang disyorkan oleh doktor anda bergantung kepada keparahan gejala anda dan berapa lama anda menghidap penyakit ini. Jenis ubat termasuk:

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)

Ubat NSAID berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan melegakan sakit pada sendi akibat rheumatoid arthritis. Contohnya, NSAID reumatik generik atau yang boleh dibeli di farmasi, iaitu ibuprofen dan naproxen.

Sementara itu, NSAID yang lebih kuat biasanya memerlukan preskripsi dari doktor, seperti perencat COX-2 (celecoxib atau etoricoxib). Walau bagaimanapun, ubat NSAID mempunyai risiko kesan sampingan, seperti kerengsaan perut, masalah jantung, dan kerosakan hati dan ginjal.

Kortikosteroid

Ubat kortikosteroid, seperti prednison, dapat mengurangkan keradangan, melegakan kesakitan dan kekakuan, dan kerosakan sendi yang perlahan. Doktor secara amnya menetapkan ubat ini untuk melegakan gejala reumatik akut dalam jangka pendek atau ketika ia berulang (suar).

Penggunaan ubat steroid jangka panjang boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, seperti penipisan tulang (osteoporosis), penambahan berat badan, diabetes, lebam mudah, kelemahan otot, dan penipisan kulit.

Ubat antirheumatik yang mengubahsuai penyakit (DMARD)

Ubat DMARD dapat memperlambat perkembangan penyakit reumatik dan membantu menyelamatkan sendi dan tisu lain dari kerosakan kekal. Jenis ubat ini berfungsi dengan menyekat kesan bahan kimia yang dilepaskan ketika sistem imun anda menyerang sendi anda.

Contohnya, ubat DMARD, iaitu methotrexate, leflunomide, hydroxychloroquine, dan sulfasalazine. Kesan sampingan yang mungkin termasuk kerosakan hati, gangguan sumsum tulang, dan jangkitan paru-paru.

Ejen biologi

Ubat reumatik ini juga dikenal sebagai ubat pengubah tindak balas biologi dan merupakan jenis baru DMARD (DMARD biologi). Jenis ubat ini biasanya diberikan bersamaan dengan methotrexate atau ubat DMARD lain, dan biasanya hanya digunakan apabila DMARD sahaja tidak berkesan dalam merawat rheumatoid arthritis.

DMARD biologi berfungsi dengan mensasarkan bahagian sistem imun yang mencetuskan keradangan pada sendi dan tisu lain. Beberapa contoh ubat DMARD biologi adalah abatacept, adalimumab, anakinra, certolizumab, etanercept, golimumab, infliximab, rituximab, tocilizumab, dan tofacitinib.

Walau bagaimanapun, ubat jenis ini juga boleh memberi kesan sampingan, seperti jangkitan, demam, atau sakit kepala. Pemberian ubat tofacitinib dalam dos yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko pembekuan darah di paru-paru.

2. Terapi

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, doktor anda juga boleh mengesyorkan anda menjalani terapi untuk membantu menguruskan gejala rematik. Terdapat beberapa terapi yang boleh dilakukan, seperti terapi fizikal dan terapi pekerjaan.

Dalam terapi fizikal, ahli terapi akan membantu anda meningkatkan kecergasan dan kekuatan otot dan melatih sendi anda agar lebih lentur. Semasa dalam terapi pekerjaan, ahli terapi akan melatih anda untuk menjalankan aktiviti harian.

3. Operasi

Sekiranya ubat dan terapi fizikal gagal mencegah atau melambatkan kerosakan sendi, doktor anda kemungkinan besar akan mengesyorkan pembedahan sebagai cara untuk merawat rematik yang lain. Pembedahan dilakukan untuk mengurangkan simptom dan memperbaiki sendi yang rosak.

Pembedahan artritis reumatoid biasanya melibatkan satu atau lebih prosedur. Prosedur pembedahan yang biasanya dilakukan adalah:

 • Synovectomy: Pembedahan untuk membuang sinovium yang meradang (lapisan sendi). Prosedur ini boleh dilakukan pada lutut, siku, pergelangan tangan, jari, dan pinggul.
 • Pembaikan Tendon: Keradangan dan kerosakan sendi boleh menyebabkan tendon di sekitar sendi pecah atau longgar. Melalui prosedur ini, doktor anda akan memperbaiki tendon yang rosak di sekitar sendi anda.
 • Jumlah penggantian sendi: Prosedur ini dilakukan untuk membuang bahagian sendi yang rosak dan menggantinya dengan prostesis yang diperbuat daripada logam dan plastik.
 • Penyertaan bersama: Prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit dan menstabilkan semula sendi yang rosak. Kaedah ini digunakan sekiranya penggantian sendi tidak dapat dilakukan.

Perkara yang mesti dipertimbangkan dalam rawatan rematik pada orang tua

Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, artritis reumatoid sering dijumpai pada orang tua atau tua. Walau bagaimanapun, merawat rematik pada orang tua lebih sukar daripada pada orang muda.

Sebabnya, orang tua lebih peka terhadap kesan sampingan ubat. Selain itu, penyakit juga mulai muncul seiring bertambahnya usia, sehingga orang tua sering memerlukan lebih banyak ubat untuk merawat pelbagai penyakit. Penggunaan pelbagai ubat ini juga boleh menyebabkan interaksi kimia antara satu sama lain yang boleh membahayakan tubuh anda.

Oleh itu, pemberian ubat reumatik kepada orang tua biasanya lebih berhati-hati. Walaupun ubat yang diberikan boleh sama, umumnya orang tua menerima dos ubat yang lebih rendah. Orang tua juga boleh menerima ubat tambahan untuk mengurangkan risiko kesan sampingan.

Sebagai contoh, pemberian ubat kortikosteroid boleh agen pelindung tulang untuk mengurangkan risiko osteoporosis. Selain itu, memberi ubat kepada orang tua juga perlu mempertimbangkan keadaan perubatan yang mereka ada.

Pengendalian khas dalam rawatan rematik pada wanita hamil

Mengubati rematik pada wanita hamil juga sukar seperti orang tua. Sebabnya, National Rheumatoid Arthritis Society mengatakan, penyakit reumatik dan ubat-ubatan tertentu yang biasa digunakan untuk mengawalnya boleh mempengaruhi perkembangan janin dan sistem imun bayi ketika ia dilahirkan.

Tetapi perlu diingat, kehamilan itu sendiri juga boleh mempengaruhi penyakit reumatik. Sebilangan wanita hamil sebenarnya merasakan simptom artritis mereka bertambah baik semasa kehamilan, walaupun ada yang tinggal atau bertambah buruk.

Dalam keadaan ini, doktor secara amnya memberikan ubat reumatik yang selamat untuk wanita hamil. Beberapa ubat yang boleh diberikan seperti:

 • NSAID dos rendah, terutamanya pada trimester pertama dan kedua.
 • Dosis kortikosteroid rendah hingga sederhana.
 • Beberapa ubat DMARD, seperti hydroxychloroquine dan sulfasalazine. Ubat methotrexate tidak selamat untuk wanita hamil kerana berpotensi menyebabkan kecacatan kelahiran.

Beberapa ubat selamat yang lain masih boleh diberikan kepada wanita hamil untuk rawatan rematik. Bercakap dengan doktor anda mengenai jenis ubat yang betul.

Gaya hidup sihat yang dapat menyokong rawatan rematik

Selain rawatan perubatan, anda perlu melakukan cara lain yang dapat membantu merawat dan melegakan simptom reumatik, termasuk sakit sendi dan kaku pada waktu pagi. Kaedah ini adalah:

 • Bersenam secara teratur untuk menguatkan otot di sekitar sendi dan melawan keletihan yang anda rasakan, seperti berjalan atau berenang selama 150 minit seminggu.
 • Kompres sejuk atau panas untuk membantu merehatkan otot, melegakan kesakitan, dan mengurangkan bengkak.
 • Elakkan makanan yang pantang larang rematik dan makan makanan yang sihat dan seimbang.
 • Kekalkan berat badan untuk mencegah keparahan rematik, dengan senaman teratur dan makan makanan yang rendah kalori dan lemak.
 • Lakukan terapi lain, seperti akupunktur, urut, meditasi, atau gunakan ubat herba untuk rematik dengan berunding dengan doktor.

Recent Posts