Garis Gelap di Kuku Bukan Lebam, Boleh Menjadi Tanda Kanser Melanoma

Sering diabaikan, sebenarnya penampilan kuku boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Kuku jari yang normal mestilah berwarna merah jambu dalam bentuk dan saiz untuk mengikuti jari anda. Tetapi kadang-kadang, ada perubahan dengan penampilan garis hitam pada kuku yang sering membuat anda risau. Adakah keadaan ini berbahaya?

Apa yang menyebabkan garis hitam pada kuku?

Mungkin anda lebih biasa dengan melanoma yang merujuk kepada barah kulit. Walaupun lebih biasa pada kulit, melanoma juga boleh terjadi pada kuku, yang dicirikan oleh penampilan garis hitam. Keadaan ini dikenali sebagai melanoma subungual.

Berbeza dengan melanoma kulit yang tumbuh di permukaan kulit, melanoma subungual berkembang di matriks kuku. Matriks kuku adalah bahagian utama yang bertanggungjawab untuk membentuk keratin sambil melindungi tisu di lapisan kuku.

Sebilangan besar kes melanoma kulit disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari, tetapi tidak oleh penampilan garis gelap pada kuku. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kecederaan, trauma, dan sering menyerang orang dewasa dengan kulit yang lebih gelap. Penampilan garis hitam ini agak sukar dikenali kerana sering menyerupai lebam.

Apakah simptom melanoma subungual selain garis hitam pada kuku?

Sekali lagi, penyebab berlainan dengan melanoma kulit, jadi gejala yang menunjukkan adanya melanoma subungual berbeza. Gejala utama keadaan ini termasuk:

  • Garis coklat atau hitam muncul di kuku tanpa kecederaan.
  • Garis kuku berkembang dengan peningkatan saiz.
  • Garis hitam ini tidak hilang.
  • Kuku nipis, rapuh, dan bentuknya tidak rata.
  • Kulit di sekitar kuku cenderung lebih gelap.
  • Kadang-kadang terdapat pendarahan di kawasan kuku yang berubah warna.

Kemunculan garis-garis berwarna gelap pada kuku sering terjadi pada kuku kaki besar dan kuku kaki. Melanoma yang terus berkembang pada kuku boleh menyebabkan pendarahan dan kecacatan kuku.

Penting untuk diingat bahawa tidak semua kes melanoma subungual dicirikan oleh perubahan warna kuku. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sekiranya terdapat perubahan dalam badan anda yang anda rasa tidak normal.

Sumber: Runner's World

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Garis hitam pada kuku yang menunjukkan melanoma subungual agak sukar dikesan dengan sendirinya. Itulah sebabnya, disarankan agar anda berjumpa doktor sekiranya anda mengalami perubahan atau pertumbuhan kuku yang tidak biasa.

Pertama sekali, doktor akan membuat penilaian fizikal kuku terlebih dahulu. Sekiranya keadaan anda disyaki melanoma subungual, doktor anda akan mengambil biopsi untuk mengambil sampel kecil sehingga dapat dikenal pasti lebih lanjut. Biopsi juga dapat digunakan untuk membuang sel kulit dan tisu yang tidak normal di sekitar kuku.

Sekiranya diagnosis menunjukkan bahawa garis hitam adalah melanoma subungual, maka anda mungkin perlu melakukan beberapa ujian susulan untuk menilai sejauh mana sel-sel kanser telah merebak. Keterukan melanoma subungual akan dikelompokkan bergantung pada berapa banyak sel barah muncul dan proses penyebarannya.

Bolehkah melanoma subungual dirawat?

Satu-satunya cara untuk merawat garis hitam pada kuku yang disebabkan oleh melanoma subungual adalah dengan menjalani pembedahan. Tujuannya adalah untuk menghentikan pertumbuhan tisu yang tidak normal pada kuku dengan membuang sebahagian atau bahkan keseluruhan kuku.

Tetapi, jika barah itu merebak ke bahagian tubuh yang lain, rawatan akan disesuaikan mengikut tahap keparahannya. Doktor anda mungkin mengesyorkan terapi radiasi, yang dapat mengurangkan kesakitan dan melambatkan penyebaran sel barah. Malangnya, terapi ini tidak dapat menyembuhkan melanoma subungual sepenuhnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found