3 Khasiat Makan Ulat Sagu untuk Kesihatan Tubuh

Makan sagu mesti biasa, lalu bagaimana dengan memakan ulat sagu? Ulat sagu adalah makanan khas masyarakat Indonesia timur. Walaupun kebanyakan orang jijik dengan makanan ini, ulat sagu dianggap makanan kaya nutrien, anda tahu. Apakah faedah memakan ulat sagu? Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai pemakanan dan faedah ulat sagu berikut.

Pelbagai makanan dari ulat sagu

Apabila pokok sagu atau sawit mulai membusuk, kumbang sagu akan bertelur di sekitar batang pokok. Setelah telur menetas, ulat putih lemak akan muncul, yang dikenali sebagai ulat sagu. Ulat ini mempunyai nama Latin Rhynchophorus ferrugineus atau juga dikenali sebagai kumbang sawit merah.

Sumber: Perosak Serangga

Nah, setelah telur kumbang menetas ke ulat, orang Sumatera Utara, Kalimantan Timur, Sulawesi Selatan, dan Papua mengambil ulat untuk diproses sebagai makanan. Kadang-kadang mereka memakannya mentah, dijadikan lauk untuk nasi gurih, atau membuat ulat sagu.

Sebenarnya, ulat ini sering dijadikan makanan ringan untuk kanak-kanak. Contohnya skotel, gulung telur dadar, roti bakar, tauhu yang disumbat, ubi jalar, kroket, kue pisang, serai, dan juga panadas.

Kelebihan makan ulat sagu untuk kesihatan badan

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh Nirmala IR, MSc, dan rakan sekerja, ulat sagu mengandungi protein, karbohidrat, omega 3, 6, dan 9 asam lemak, serta asam amino.

Walaupun belum ada penelitian mendalam tentang manfaat ulat sagu, berdasarkan khasiatnya ada beberapa manfaat yang mungkin anda dapat, seperti:

1. Membina otot

Ulat sagu tinggi protein. Protein adalah komponen penting yang berperanan dalam membina dan memperbaiki sel dan tisu badan, seperti tulang, otot, dan kulit.

Selain itu, protein juga membantu proses pembentukan enzim, hormon, dan sebatian kimia lain. Tubuh tidak menghasilkan protein secara semula jadi. Jadi, anda memerlukan pengambilan protein dari makanan, seperti ulat sagu ini.

2. Mencegah pelbagai penyakit

Ulat sagu juga mengandung berbagai macam asam lemak yang baik, seperti asam oleat, omega 3, omega 6, dan omega 9.

Kandungan asid lemak diyakini dapat mengurangkan keradangan di dalam tubuh, sehingga dapat mengurangi risiko penyakit Alzheimer, kemurungan, asma, dan rematik.

Asid lemak juga banyak digunakan sebagai makanan tambahan untuk mengurangkan kadar trigliserida tinggi yang menyebabkan penyakit jantung.

3. Meningkatkan mood dan prestasi sukan

Ulat sagu mengandungi pelbagai jenis asam amino, seperti isoleucine, leucine, histidine, dan phenylalanine. Asid amino ini membantu menghasilkan serotonin, bahan kimia otak yang dapat meningkatkan mood dan kitaran tidur anda.

Di samping itu, asid lemak ini juga dapat memulihkan otot yang rosak dengan lebih cepat dan mengurangkan sakit otot selepas bersenam.

Recent Posts