Ubat Rambut Gugur Terdapat di Farmasi dan Doktor

Rambut gugur sangat menjengkelkan, terutamanya jika terdapat banyak helai yang jatuh. Sekiranya pelbagai usaha anda untuk memperbaiki keguguran rambut terus gagal, ada baiknya berjumpa doktor mengenai pilihan ubat keguguran rambut sesuai dengan penyebabnya. Ada banyak perkara yang boleh menyebabkan keguguran rambut, mulai dari keturunan, tekanan, keadaan perubatan, atau kesan sampingan ubat-ubatan.

Pilihan ubat keguguran rambut untuk merangsang pertumbuhan rambut

Terdapat dua jenis ubat yang boleh digunakan untuk memperbaiki keguguran rambut yang teruk. Tetapi sebelum menggunakannya, penting bagi anda untuk meminta doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat keguguran rambut terbaik mengikut keadaan anda.

1. Minoxidil

Minoxidil adalah bentuk cair ubat keguguran rambut yang dijual di kaunter tanpa perlu membeli preskripsi doktor. Minoxidil berfungsi untuk melebarkan ukuran folikel rambut sehingga dapat menghasilkan helai rambut dengan ukuran yang lebih besar dan lebih kuat.

Minoxidil selamat digunakan oleh lelaki dan wanita, tetapi menurut laman web MD, minoxidil nampaknya lebih berkesan untuk wanita dengan keguguran rambut yang teruk daripada lelaki.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan ubat keguguran rambut ini termasuk kerengsaan kulit kepala, pertumbuhan rambut halus di wajah dan tangan, hingga degupan jantung yang lebih cepat (takikardia).

Untuk menggunakan minoxidil anda hanya perlu menggunakannya pada kulit kepala secara berkala setiap hari. Selepas kira-kira enam bulan rawatan, rambut akan mula tumbuh semula. Walau bagaimanapun, anda masih harus menggunakan ubat ini untuk mengekalkan pertumbuhan sambil mencegah keguguran rambut.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat ini.

2. Finasteride

Walaupun minoxidil lebih berkesan untuk wanita, finasteride adalah ubat keguguran rambut yang paling banyak disetujui untuk lelaki. Finasteride adalah tablet yang mesti diambil secara berkala setiap hari.

Finasteride berfungsi dengan menurunkan tahap hormon dihidrotestosteron (DHT), yang memperlambat pertumbuhan folikel rambut. Pada akhirnya, finateride akan melambatkan keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut baru.

Namun, anda harus sedikit sabar sekiranya ingin mendapatkan hasil yang maksimum. Kerana finasteride baru akan menunjukkan hasil maksimum setelah enam bulan penggunaan biasa.

Penggunaan finasteride boleh menghasilkan kesan sampingan, seperti penurunan keinginan seksual dan pelbagai masalah seksual yang lain, yang boleh berhenti sebaik sahaja anda berhenti mengambil ubat ini.

Finasteride tidak boleh diambil oleh wanita hamil, termasuk menyentuh tablet yang telah pecah atau dihancurkan, kerana dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi.

Selain menggunakan ubat, ada cara lain untuk merawat keguguran rambut

Selain mengambil ubat, doktor anda boleh mengesyorkan dua kaedah berikut jika rambut anda tidak berhenti gugur atau pertumbuhan rambut anda perlahan.

Pembedahan pemindahan rambut

Pembedahan transplantasi rambut dilakukan dengan memanfaatkan rambut yang tersisa untuk dijadikan bahan cantuman rambut. Pertama, doktor akan membuang bahagian rambut yang gugur, yang mungkin mengandungi satu hingga beberapa helai rambut.

Kadang-kadang, semakin besar bahagian rambut gugur, semakin banyak bilangan helai rambut. Setelah bahagian ini hilang, doktor akan menanam folikel rambut baru di kawasan yang mengalami kebotakan atau keguguran rambut yang teruk.

Setelah pembedahan selesai, doktor biasanya akan mengesyorkan mengoptimumkan pertumbuhan rambut dengan menggunakan minoxidil untuk membantu mengurangkan keguguran rambut.

Secara amnya, memerlukan lebih daripada satu pembedahan pemindahan rambut untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Risiko yang boleh timbul dari prosedur pembedahan ini termasuk pendarahan dan parut.

Terapi laser

Pentadbiran Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat yang setara dengan BPOM, FDA, telah meluluskan penggunaan terapi laser sebagai rawatan untuk keguguran rambut kerana faktor keturunan, baik pada lelaki dan wanita.

Beberapa kajian lain juga menunjukkan bahawa rawatan dengan terapi laser dapat mencetuskan ketebalan rambut. Tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan kesan jangka panjang penggunaan terapi laser.

Recent Posts