Tetrasiklin •

Tetracycline Apa Ubat?

Untuk apa tetrasiklin?

Tetracycline adalah ubat dengan fungsi merawat pelbagai jenis jangkitan, termasuk jerawat. Tetracycline diklasifikasikan sebagai antibiotik yang berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan bakteria.

Antibiotik tidak akan mempengaruhi jangkitan virus seperti demam dan selesema. Mengambil antibiotik yang tidak diperlukan akan meningkatkan kerentanan tubuh anda terhadap jangkitan dan akan menjadi tahan terhadap rawatan antibiotik di kemudian hari. Gunakan ubat ini mengikut arahan doktor anda.

Tetrasiklin juga boleh digabungkan dengan ubat anti-ulser untuk merawat jenis pedih ulu hati.

Dos tetrasiklin dan kesan sampingan tetrasiklin akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana menggunakan tetrasiklin?

Tetrasiklin berfungsi paling baik apabila diambil semasa perut kosong, 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan. Untuk mengelakkan sakit perut, tanyakan kepada doktor anda jika anda boleh mengambil ubat ini dengan makanan tertentu. Sebaiknya minum ubat ini dengan satu gelas air mineral (240 ml), kecuali jika doktor anda memberi nasihat sebaliknya. Jangan berbaring selama 10 minit selepas mengambil ubat ini. Atas sebab ini, jangan minum ubat tepat sebelum tidur.

Minum ubat ini 2-3 jam sebelum atau sesudah mengambil produk yang mengandungi magnesium, aluminium, atau kalsium, termasuk antasid, quinapril, bentuk didanosin tertentu (mengunyah / tablet atau larutan untuk anak-anak), vitamin / mineral, dan sucralfate. Ikuti petunjuk yang sama dengan produk tenusu (misalnya susu, yogurt), jus buah yang kaya dengan kalsium, subsalisilat, zat besi, dan zink. Produk ini akan mengikat tetrasiklin dan mengakibatkan penyerapan ubat yang tidak optimum.

Dos selalu diberikan berdasarkan berat badan (pada pesakit kanak-kanak), keadaan kesihatan, dan bagaimana anda bertindak balas terhadap terapi.

Antibiotik berfungsi dengan optimum apabila tahap ubat dalam badan anda berada dalam keadaan stabil. Dianjurkan untuk mengambil ubat ini dalam jangka masa yang seimbang.

Ambil ubat ini sehingga habis mengikut tempoh penggunaan yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Menghentikan dos terlalu awal berisiko mengembalikan jangkitan kerana pertumbuhan bakteria di dalam badan.

Sekiranya keadaan kesihatan anda tidak bertambah baik, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana tetrasiklin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found