Manfaat Badminton untuk Kesihatan yang Anda Tidak Tahu Sebelum Ini

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa untuk pergi ke gimnasium, tetapi ingin tetap aktif, mengapa tidak meluangkan masa pada hujung minggu untuk bermain badminton bersama keluarga atau jiran anda? Anda hanya perlu memiliki shuttlecock dan raket badminton untuk dapat bertanding dengan segera. Bukan hanya bermanfaat untuk menjalin persahabatan, tetapi ternyata terdapat banyak manfaat bulu tangkis yang dapat anda dapatkan untuk kesihatan tubuh anda.

Pelbagai kebaikan bulu tangkis untuk kesihatan badan

1. Meningkatkan kecergasan dan menurunkan berat badan

Sudah tentu kelebihan bulu tangkis tidak perlu diragui. Badminton adalah sejenis sukan kardio. Latihan kardio itu sendiri adalah jenis senaman untuk menguatkan otot jantung. Apabila otot jantung kuat, saluran darah dapat mengalir lebih banyak dan lebih cepat. Saluran darah yang kuat dapat memberikan lebih banyak oksigen ke sel-sel otot.

Kesan ini membolehkan metabolisme badan anda berfungsi dengan lebih berkesan untuk mengekalkan kecergasan badan. Metabolisme yang berfungsi dengan baik juga membantu setiap sel di dalam badan untuk membakar lebih banyak lemak semasa bersenam dan sebagainya semasa berehat. Itulah sebabnya latihan kardio paling sering dipilih untuk membantu menurunkan berat badan, kerana aktiviti ini sangat berkesan untuk membakar lemak.

Bermain badminton dilaporkan membakar kalori paling banyak daripada berlari, menyelam, dan bermain bola sepak - hingga 450 kalori sejam. Menariknya, kelebihan kecergasan ini juga dapat dirasakan oleh orang tua. Dilaporkan dari British Heart Foundation, seorang lelaki berusia 50 tahun dengan berat 70 kilogram dapat membakar 350 kalori dengan hanya satu jam bermain badminton.

2. Meningkatkan fungsi kognitif otak

Bermain badminton boleh dikatakan salah satu jenis sukan otak. Isipadu aliran darah akan meningkat dengan cepat dari jantung ke otak selagi anda bergerak secara aktif. Ia dapat meningkatkan kerja saraf dan meningkatkan jisim otak.

Satu kajian menunjukkan bahawa kemampuan menaakul meningkat secara drastik pada orang yang rata-rata melakukan senaman kardio selama 30 minit setiap hari selama sekurang-kurangnya lima kali seminggu. Kemampuan kognitif ini sememangnya diperlukan ketika anda berlari di sekitar lapangan untuk mengingat dan mengubah strategi, serta meramalkan serangan lawan.

Lebih-lebih lagi, banyak kajian menunjukkan bahawa senaman kardio dapat mengurangkan risiko demensia pada orang dewasa yang sihat.

3. Menguatkan otot dan sendi badan

Bermain badminton melibatkan pergerakan badan yang banyak. Sebutkan otot betis, paha, punggung, pelvis dan pinggul yang digunakan ketika melompat serta berlari, ke lengan atas dan otot belakang untuk memukul bola. Lebih-lebih lagi, sukan ini juga dapat membentuk dan menguatkan otot inti.

Otot dan sendi yang kuat dan fleksibel akan mengelakkan anda daripada pelbagai risiko kecederaan semasa bersukan dan semasa melakukan aktiviti seharian. Otot dan sendi yang fleksibel juga dapat memperluas jangkauan pergerakan badan, jadi anda mengelakkan artritis yang melemahkan pergerakan.

4. Mengurangkan tekanan

Bulu tangkis bukan sahaja memberikan manfaat kecergasan fizikal, tetapi juga manfaat untuk kesihatan mental. Otak akan mengeluarkan sejumlah besar hormon mood gembira ketika kita bersenam, iaitu endorfin, dopamin, serotonin, dan triptofan untuk menggantikan kortisol dan epinefrin, dua hormon stres.

Semua hormon positif ini akan bekerjasama untuk mewujudkan perasaan senang dan melegakan tekanan, seterusnya mewujudkan pemikiran positif dan meningkatkan kualiti tidur. Itulah sebabnya senaman sering disarankan sebagai terapi tambahan untuk menguruskan gejala pelbagai penyakit mental.

Kesan mengurangkan tahap tekanan juga meningkat kerana permainan badminton melibatkan interaksi sosial dengan banyak orang dalam satu masa. Berbual, bergurau, dan bertukar idea dengan orang lain adalah salah satu cara mudah untuk menghilangkan tekanan.

5. Mencegah dari sejumlah penyakit

Manfaat lain dari bulu tangkis, yang mungkin tidak pernah anda sadari, adalah mengurangi atau bahkan menghilangkan risiko sejumlah masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, hingga kegemukan. Latihan ini juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koroner dengan mengurangi kadar trigliserida, meningkatkan kolesterol baik, dan mengurangi risiko arteri tersumbat.

Kajian dari Program Pencegahan Diabetes mendapati bahawa senaman dapat mengurangkan risiko diabetes hingga 58 persen daripada dengan ubat diabetes dari seorang doktor sahaja.

Bermain badminton secara berkala juga dapat membantu mengekalkan ketumpatan tulang sejak usia dini dan mencegah perkembangan osteoporosis pada usia tua.

Recent Posts