Khasiat Bawang Putih untuk Telinga, Benarkah Berkesan? |

Selama ini, anda mungkin mengenali bawang putih sebagai rempah-rempah yang memberikan rasa sedap dan enak pada hidangan. Bukan hanya itu, bawang putih juga telah digunakan sebagai ubat tradisional sejak zaman kuno untuk merawat jangkitan. Nah, satu jenis jangkitan yang dikatakan dapat diatasi dengan bawang putih adalah gangguan telinga atau jangkitan telinga. Apa faedah yang terdapat dalam bawang putih untuk telinga dan apa yang harus diperhatikan? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Khasiat bawang putih untuk jangkitan telinga

Bawang putih yang mempunyai nama Latin Allium sativum adalah tumbuhan yang mudah dijumpai di hampir semua jenis masakan sebagai rempah.

Selain meningkatkan rasa makanan, bawang putih telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat tradisional.

Ini berkat sifat antivirus, antibakteria, dan antijamur yang terdapat dalam bawang putih.

Selain itu, bawang putih juga dilengkapi dengan sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan.

Sebilangan orang percaya bahawa penggunaan bawang putih juga dapat merawat pelbagai jenis jangkitan, salah satunya adalah jangkitan telinga.

Adakah ini benar? Manfaat bawang putih untuk telinga telah dikaji dalam beberapa kajian.

Salah satunya adalah kajian dari jurnal Arkib Turki Otorhinolaryngology.

Kajian ini bertujuan untuk membuktikan kesan bawang putih pada mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan telinga tengah atau otitis media, seperti:

  • Escherichia coli,
  • Staphylococcus aureus,
  • Candida albicans, dan
  • Acinetobacter baumannii.

Hasilnya, kandungan allicin dan s-allil sistein (SAC) dalam bawang putih mampu melawan mikroorganisma yang menyebabkan otitis media, walaupun pada tahap rendah.

Sebagai tambahan kepada otitis media, bawang putih juga dipercayai berkesan dalam menangani gejala masalah telinga lain, seperti tinnitus (berdering di telinga).

Selain kesannya pada jangkitan telinga, memakan bawang putih juga dapat membantu menguatkan sistem ketahanan badan anda untuk melawan penyakit, termasuk jangkitan.

Oleh itu, khasiat bawang putih tidak hanya baik untuk mengatasi jangkitan telinga, tetapi juga meningkatkan daya tahan tubuh secara keseluruhan agar lebih efektif dalam melawan penyakit.

Penting! Perhatikan ini semasa menggunakan bawang putih untuk telinga

Sebilangan orang percaya bahawa untuk mendapatkan faedah bawang putih, anda harus memprosesnya menjadi minyak agar lebih mudah digunakan untuk masalah telinga.

Namun, rawatan semula jadi masalah telinga dengan minyak bawang putih juga tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya.

Ini adalah kerana Mengamalkan minyak bawang putih ke kulit berisiko menyebabkan reaksi yang tidak diingini. Tidak semua orang mempunyai kulit yang tahan terhadap pendedahan bawang putih.

Pelbagai kesan sampingan yang mungkin timbul dari penggunaan minyak bawang putih adalah:

  • iritasi kulit,
  • sensasi terbakar, dan
  • kulit kemerahan.

Kesan sampingan mungkin lebih teruk jika terdapat kecederaan pada telinga, seperti gendang telinga yang cedera atau pecah.

Menggunakan ubat semula jadi tanpa pengawasan yang betul sebenarnya akan menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Selain itu, minyak bawang putih yang tidak steril boleh dicemari bakteria Clostridium botulinum.

Bakteria C. botulinum ini berisiko menghasilkan toksin botulinum dalam makanan yang tercemar atau menyebabkan botulisme (keracunan serius).

Dengan kata lain, lebih baik jika anda tidak segera membuat minyak bawang putih dan meneteskannya ke telinga untuk mengelakkan risiko yang tidak diingini.

Anda masih boleh mendapatkan faedah bawang putih untuk telinga dengan memakannya mentah atau diproses dengan hidangan lain.

Ingat, pastikan anda mencuci bawang putih terlebih dahulu untuk mengelakkan risiko keracunan oleh bakteria atau mikroorganisma lain.

Untuk penggunaan ubat tradisional atau semula jadi dalam bentuk apa pun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Kaedah lain untuk merawat dan mencegah jangkitan telinga

Selain mendapat manfaat bawang putih, anda juga boleh melakukan cara lain untuk merawat jangkitan telinga.

Pada dasarnya, jangkitan telinga dapat hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba beberapa kaedah di bawah.

  • Gunakan kompres hangat atau sejuk, kemudian letakkan di telinga yang terkena.
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti ibuprofen atau paracetamol.
  • Tidur di sisi anda. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan telinga kiri, tidurlah di sebelah kanan badan anda, dan sebaliknya.

Sekiranya gejala jangkitan telinga berterusan setelah 2-3 hari walaupun anda telah mencuba kaedah di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Recent Posts