Ketahui jenis ubat tekanan darah tinggi dan peraturan pengambilannya •

Tekanan darah tinggi atau hipertensi yang tidak diperiksa boleh berisiko menyebabkan komplikasi hipertensi, seperti serangan jantung atau strok. Selain menerapkan gaya hidup yang sehat, orang dengan tekanan darah tinggi mungkin perlu minum ubat untuk menurunkan tekanan darah mereka. Jadi, apakah jenis ubat hipertensi yang biasanya diresepkan oleh doktor dan apakah peraturan yang tepat untuk mengambil ubat tersebut? Lalu, adakah ubat-ubatan tertentu yang perlu dielakkan oleh orang-orang dengan tekanan darah tinggi?

Jenis tekanan darah tinggi

Ubat tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai ubat antihipertensi, mempunyai pelbagai jenis atau kumpulan. Setiap ubat menyebabkan reaksi yang berbeza pada setiap pesakit dengan hipertensi.

Oleh itu, doktor akan menetapkan ubat yang paling sesuai, mengikut keadaan tekanan darah tinggi yang anda alami. Berikut adalah jenis ubat tekanan darah tinggi yang biasa diberikan oleh doktor.

1. Diuretik

Diuretik adalah salah satu kelas ubat yang paling biasa digunakan dalam rawatan hipertensi. Ubat ini berfungsi dengan menghilangkan lebihan air dan garam yang merupakan salah satu penyebab hipertensi.

Ubat ini berfungsi dengan membuat anda membuang air kecil lebih kerap. Selain itu, ubat hipertensi diuretik juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain, seperti keletihan, kekejangan otot, kelesuan, sakit dada, pening, sakit kepala, atau sakit perut.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, terdapat 3 jenis utama ubat diuretik tekanan darah tinggi, iaitu thiazides, hemat kalium, dan diuretik gelung.

 • Thiazide

Ubat hipertensi diuretik jenis thiazide berfungsi dengan mengurangkan jumlah natrium dan air di dalam badan. Thiazides adalah satu-satunya jenis diuretik yang dapat melebarkan saluran darah dan dengan itu membantu menurunkan tekanan darah.

Contoh ubat thiazide: chlorthalidone (Hygroton), chlorothiazide (Diuril), hydrochlorothiazide (Hydrodiuril, Microzide), indapamide (Lozol), metolazone (Zaroxolyn).

 • Hemat kalium

Jenis ubat penurun tekanan darah diuretik hemat kalium membantu mengurangkan jumlah air dalam badan dengan mempercepat proses diuresis (kencing). Namun, tidak seperti jenis diuretik lain, ubat ini berfungsi tanpa mengeluarkan kalium dari badan.

Contoh ubat hemat kalium: amiloride (Midamor), spironolactone (Aldactone), triamterene (Dyrenium).

 • Diuretik gelung

Ubat hipertensi ini adalah jenis diuretik yang paling kuat jika dibandingkan dengan jenis lain. Diuretik gelung berfungsi dengan membuang garam, klorida, dan kalium, sehingga semua zat ini akan dikeluarkan melalui air kencing, yang dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Contoh ubat diuretik gelung: bumetanide (Bumex), furosemide (Lasix), torsemide (Demadex).

2. Enzim penukar angiotensin (ACE) perencat

Dadah enzim penukaran angiotensin Inhibitor (ACE) adalah ubat tekanan darah tinggi yang berfungsi dengan menurunkan pengeluaran angiotensin, yang menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan menyebabkan tekanan darah tinggi.

Jenis ubat hipertensi ini boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kehilangan deria rasa, kehilangan selera makan, batuk kering kronik, pening, sakit kepala, letih, gangguan tidur atau insomnia, dan degupan jantung yang cepat.

Contoh ubat perencat ACE: captopril, enalapril, lisinopril, benazepril hidroklorida, perindopril, ramipril, quinapril hidroklorida, dan trandolapril.

3. Penyekat reseptor Angiotensin II (ARB)

Sama dengan perencat ACE, ubat-ubatan penyekat reseptor angiotensin II (ARB) juga berfungsi dengan menyekat angiotensin di dalam badan. Walau bagaimanapun, ubat ini menyekat tindakan angiotensin di dalam badan dan bukannya menyekat pengeluaran angiotensin, sehingga tekanan darah menurun.

Kesan sampingan ubat tekanan darah tinggi ini termasuk pening, masalah resdung, bisul, cirit-birit, dan sakit belakang.

Contoh ubat ARB: azilsartan (Edarbi), candesartan (Atacand), irbesartan, losartan potassium, eprosartan mesylate, olmesartan (Benicar), telmisartan (Micardis), dan valsartan (Diovan).

4. Penyekat saluran kalsium (CCB)

Dadah penyekat saluran kalsium (CCB) dapat menurunkan tekanan darah dengan mencegah kalsium memasuki sel-sel jantung dan arteri. Kalsium boleh menyebabkan jantung dan saluran darah menguncup dengan lebih kuat.

Ubat tekanan darah tinggi ini mempunyai kesan sampingan seperti mengantuk, sakit kepala, sakit perut, bengkak di tangan atau kaki, sembelit, kesukaran bernafas, pening, dan berdebar atau degupan jantung yang lebih cepat daripada biasa.

Contoh ubat CCB: amlodipine, clevidipine, diltiazem, felodipine, isradipine, nicardipine, nifedipine, nimodipine, dan nisoldipine.

5. Penyekat beta

Ubat hipertensi ini berfungsi dengan menyekat kesan hormon epinefrin (hormon adrenalin). Ini menjadikan jantung berfungsi lebih perlahan dan degupan jantung serta daya pam jantung menurun. Oleh itu, jumlah darah yang mengalir di vena menurun dan tekanan darah juga menurun.

Kesan sampingan ubat hipertensi beta blocker, iaitu insomnia, tangan dan kaki yang sejuk, keletihan, kemurungan, degupan jantung yang perlahan, sesak nafas, sakit dada, batuk, mati pucuk, sakit perut, sakit kepala, pening, dan sembelit atau cirit-birit.

Contoh ubat penyekat beta: atenolol (Tenormin), propranolol, metoprolol, nadolol (Corgard), betaxolol (Kerlone), metoprolol tartrate (Lopressor) acebutolol (Sectral), bisoprolol fumarate (Zebeta), nebivolol, dan solotol (Betapace).

6. Penyekat alfa

Jenis ubat penyekat alfa digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dengan mempengaruhi kerja hormon norepinefrin, yang dapat mengencangkan otot saluran darah. Dengan pengambilan ubat hipertensi ini, otot saluran darah dapat mengendur dan melebar, sehingga tekanan darah menurun.

Ubat tekanan darah tinggi kumpulan ini biasanya menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk degupan jantung yang cepat, pening, dan penurunan tekanan darah ketika berdiri.

Contoh ubat penyekat alfa: doxazosin (Carduar), terazosin hidroklorida, dan prazosin hidroklorida (Minipress).

7. Penyekat alpha-beta

Penyekat alpha-beta mempunyai cara yang sama untuk bekerja dengan ubat-ubatan penyekat beta. Ubat ini biasanya diresepkan untuk pesakit hipertensi yang berisiko tinggi mengalami kegagalan jantung. Kesan rawatan ini adalah penurunan kadar jantung, tekanan darah, dan ketegangan jantung. Bukan hanya itu, ubat ini juga membantu mencegah strok dan gangguan buah pinggang.

Contoh ubat penyekat alpha-beta: carvedilol dan labetalol.

8. Vasodilator

Ubat vasodilator berfungsi dengan membuka atau melebarkan otot saluran darah, sehingga darah akan mengalir dengan lebih mudah dan tekanan darah anda akan turun. Kesan sampingan setiap kelas ubat vasodilator adalah berbeza, tetapi secara amnya tidak teruk dan boleh hilang sendiri.

Contoh ubat vasodilator: hydralazine dan minoxidil.

9. Ejen bertindak pusat

Ejen bertindak pusat atau agonis pusat adalah ubat tekanan darah tinggi yang berfungsi dengan menghalang otak menghantar isyarat ke sistem saraf untuk mempercepat degupan jantung dan menyempitkan saluran darah. Dengan cara ini, jantung tidak perlu mengepam lebih keras dan aliran darah lebih mudah melalui urat.

Contoh ubat ejen pemangku pusat: clonidine (Catapres, Kapvay), guanfacine (Intuniv), dan methyldopa.

10. Perencat renin langsung (DRI)

Dadah perencat renin langsung (DRI) berfungsi dengan mencegah enzim renin yang memicu tekanan darah tinggi, sehingga tekanan darah menurun.

Ubat tekanan darah tinggi biasanya menyebabkan kesan sampingan seperti cirit-birit, batuk, pening, dan sakit kepala, yang boleh hilang sendiri. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kesan sampingan yang membimbangkan, seperti kesukaran bernafas, berjumpa doktor dengan segera.

Contoh ubat perencat renin langsung: aliskiren (Tekturna).

11. Antagonis reseptor aldosteron

Dadah antagonis reseptor aldosteron Ia lebih sering digunakan untuk merawat kegagalan jantung, tetapi juga dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Sama seperti diuretik, ubat-ubatan ini membantu menghilangkan cecair berlebihan tanpa mengurangkan kadar kalium di dalam badan, mengakibatkan tekanan darah rendah.

Kesan sampingan yang biasa termasuk loya dan muntah, kekejangan perut, atau cirit-birit.

Contoh ubat antagonis reseptor aldosteron: Eplerenone, spironolactone.

Gabungan ubat hipertensi

Setiap ubat tekanan darah tinggi mempunyai kesan yang berbeza pada setiap pesakit dengan hipertensi. Satu ubat sahaja boleh menurunkan tekanan darah pada seseorang, tetapi tidak pada yang lain.

Orang lain mungkin memerlukan jenis ubat lain atau ditambahkan ke ubat hipertensi lini kedua atau kombinasi ubat hipertensi. Di samping itu, pemberian ubat barisan kedua atau gabungan ubat juga dapat mengurangkan kesan sampingan ubat hipertensi yang dirasakan.

Ubat hipertensi lini pertama biasanya diberikan oleh doktor, iaitu beta blocker, ACE inhibitor, diuretics, dan calcium channel blocker.

Sekiranya ubat ini tidak mencukupi untuk menurunkan tekanan darah, doktor akan memberi anda ubat tekanan darah lini kedua, yang biasanya vasodilator, alpha blocker, alpha-beta blocker, dan antagonis reseptor aldosteron. Walau bagaimanapun, beberapa jenis ubat diuretik juga biasa diberikan sebagai ubat barisan kedua.

Selain itu, terdapat juga ubat hipertensi gabungan, yang biasanya berasal dari kelas diuretik, beta blocker, (ACE inhibitor),penyekat reseptor angiotensin II (ARB), dan penyekat kalsium. Beberapa contoh adalah lotensin HCT (gabungan penghambat ACE benazepril dan diuretik hidroklorotiazida) atau tenoretik (gabungan atenolol beta blocker dan diuretik chlortalidone).

Di samping itu, berikut adalah beberapa kombinasi ubat hipertensi yang juga biasa diberikan oleh doktor:

 • diuretik phemat otassium dan thiazides.
 • Penyekat beta dan diuretik.
 • Inhibitor ACE dan diuretik.
 • Penyekat reseptor Angiotensin II (ARB) dan diuretik.
 • Penyekat beta dan penyekat alpha.
 • Inhibitor ACE dan penyekat saluran kalsium.

Apa peraturan untuk mengambil ubat tekanan darah tinggi?

Apabila tekanan darah anda meningkat, doktor tidak selalu meminta anda untuk mengambil ubat antihipertensi. Sekiranya jenis hipertensi yang anda alami digolongkan sebagai tekanan darah tinggi, anda hanya diminta untuk membuat perubahan gaya hidup.

Apabila anda digolongkan sebagai hipertensi, doktor biasanya tidak segera memberi ubat, tetapi meminta anda mengubah gaya hidup anda terlebih dahulu. Sekiranya tidak mencukupi untuk menurunkan tekanan darah, doktor baru akan memberi ubat tekanan darah tinggi untuk anda minum.

Kecuali, jika anda mempunyai masalah perubatan lain yang menyebabkan hipertensi, doktor anda biasanya akan menetapkan ubat tekanan darah tinggi untuk anda.

Mengambil ubat hipertensi mestilah mengikut peraturan

Persatuan Jantung Amerika mengatakan ubat hipertensi perlu diambil secara teratur dan teratur, mengikut dos dan masa yang ditentukan oleh doktor agar dapat bekerja dengan optimum.

Sekiranya anda tidak mengambilnya seperti yang ditentukan, misalnya, melewatkan ubat sehari atau mengurangkan / meningkatkan dos, tekanan darah anda tidak akan terkawal dengan baik, yang dapat meningkatkan risiko penyakit lain, seperti kegagalan jantung atau kegagalan buah pinggang.

Anda juga harus ingat jangan pernah berhenti atau menukar ubat hipertensi tanpa diketahui oleh doktor anda, walaupun anda merasa lebih baik. Ini sebenarnya akan membahayakan anda.

Masa yang tepat untuk mengambil ubat

Sebilangan besar ubat hipertensi hanya diambil sekali sehari, iaitu pada waktu pagi atau petang. Doktor menentukan kapan mengambil ubat hipertensi ini bergantung pada puncak tekanan darah tinggi anda.

Secara amnya, tekanan darah akan lebih tinggi pada waktu pagi hingga tengah hari, sedangkan pada waktu malam dan ketika tidur, tekanan darah akan lebih rendah. Namun, pada orang tua atau mereka yang berumur lebih dari 55 tahun, secara amnya tekanan darah tetap tinggi walaupun sudah memasuki malam.

Ubat antihipertensi biasanya diambil pada waktu pagi, iaitu diuretik. Sedangkan ubat tekanan darah tinggi biasanya diminum pada waktu malam, yaitu aenzim penukaran angiotensin (ACE) perencat dan apenyekat reseptor angiotensin II (ARB).

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tersebut tidak selalu dimakan pada masa itu. Doktor akan menentukan jenis ubat dan kapan mengambil ubat hipertensi yang betul mengikut keadaan anda.

Selain mengambil ubat dari doktor, anda juga perlu mengimbangkannya dengan menerapkan gaya hidup sihat, seperti diet hipertensi. Mineral dan vitamin untuk menurunkan tekanan darah tinggi atau ubat hipertensi semula jadi juga boleh menjadi pilihan untuk mengawal tekanan darah anda.

Keadaan yang menyebabkan ubat tekanan darah tinggi tidak berkesan

Dalam beberapa kes, ubat hipertensi dari doktor menjadi tidak berkesan dan tidak berfungsi. Daripada dikawal, tekanan darahnya terus meningkat semasa pemeriksaan tekanan darah seterusnya.

Mengapa perkara ini berlaku? Berikut adalah kemungkinan keadaan yang menyebabkan ubat hipertensi yang anda ambil tidak berfungsi untuk anda:

 • Sindrom mantel putih, yang merupakan keadaan ketika seseorang mengalami tekanan darah tinggi ketika berada di sekitar doktor atau pegawai perubatan lain. Walaupun mengambil ubat, seseorang dengan keadaan ini akan tetap mengalami peningkatan tekanan darah ketika memeriksa doktor.
 • Jangan minum ubat seperti yang diarahkan oleh doktor.
 • Membuat kesilapan semasa memeriksa tekanan darah.
 • Laksanakan diet yang tidak sihat.
 • Kurang pergerakan atau perokok aktif.
 • Mengambil ubat tertentu yang mengganggu kerja ubat hipertensi atau disebut interaksi ubat.
 • Keadaan perubatan lain yang anda ada mempengaruhi tekanan darah anda.

Jenis ubat yang perlu diperhatikan bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi

Mengambil ubat tidak boleh cuai, termasuk untuk orang yang menderita hipertensi. Sebabnya, ada beberapa ubat yang mempunyai interaksi dengan ubat hipertensi, yang boleh menaikkan tekanan darah atau menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Untuk itu, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu dan memerlukan ubat, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat yang betul, yang tidak memburukkan lagi tekanan darah tinggi anda. Berikut adalah beberapa ubat yang harus anda ketahui:

1. Ubat penahan sakit atau NSAID

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) atau juga dikenali sebagai penghilang rasa sakit berfungsi dengan mengekalkan cecair di dalam badan, sehingga mengurangkan fungsi ginjal. Adapun keadaan ini dapat meningkatkan darah anda. NSAID yang paling biasa digunakan adalah aspirin, ibuprofen, dan naproxen.

2. Ubat batuk dan demam (dekongestan)

Ubat batuk dan demam biasanya mengandungi dekongestan. Dekongestan dapat menyempitkan saluran darah anda, meningkatkan tekanan darah. Dekongestan juga dapat membuat beberapa ubat tekanan darah menjadi kurang efektif.

3. Ubat migrain

Beberapa ubat sakit kepala migrain berfungsi dengan menyempitkan saluran darah di kawasan kepala anda. Saluran darah yang sempit dapat meningkatkan tekanan darah.

4. Ubat penurunan berat badan

Selain dapat memperburuk penyakit jantung, ubat penurunan berat badan juga dapat meningkatkan tekanan darah.

5. Ubat antidepresan

Ubat antidepresan dapat mempengaruhi mood anda dan boleh menyebabkan tekanan darah anda meningkat. Beberapa ubat antidepresan yang dapat meningkatkan tekanan darah, iaitu venlafaxine (Effexor XR), perencat monoamine oksidase, antidepresan trisiklik, dan fluoxetine (Prozac, pakar neurologi, lain-lain).

6. Antibiotik

Sebagai tambahan kepada ubat ini, beberapa ubat antibiotik juga mempunyai interaksi dengan ubat tekanan darah tinggi tertentu yang sebenarnya boleh mengganggu kesihatan anda.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Kanada (CMAJ) mendapati bahawa mengambil antibiotik makrolida, seperti eritromisin dan klaritromisin, pada orang tua berisiko mengalami kejutan atau penurunan tekanan darah yang drastik ke hipotensi (tekanan darah rendah) ketika diambil bersama ubat hipertensi saluran kalsium.

Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang mendapat rawatan di hospital. Walau bagaimanapun, mekanisme dan penyebab interaksi ubat ini tidak difahami dengan jelas.

Recent Posts