Malu Mengganggu? Inilah Cara Mengatasinya

Semua orang pasti merasa malu. Dari perkara-perkara sederhana seperti merasa malu kerana membuat kesalahan remeh hingga menjadi malu kerana ada perkara penting yang mencemarkan identiti atau nama baik anda di luar sana.

Kerana semua orang mengalaminya, itu tidak bermaksud perasaan ini akan selamanya menetap di dalam diri anda. Perkara ini harus dielakkan, dan perasaan malu kerana perkara-perkara tertentu mesti dilupakan agar tidak mempengaruhi anda pada masa akan datang. Bagaimana untuk berdamai dengan perasaan malu?

Apakah maksud rasa malu?

Terdapat tiga jenis rasa malu yang mungkin kita rasakan. Yang pertama adalah rasa malu kerana melakukan kesalahan yang tidak salah secara moral atau diterima secara sosial. Contohnya, tersandung di tempat awam atau memakai kostum yang salah. Walaupun rasa malu kedua dapat timbul ketika anda melakukan sesuatu yang dianggap melanggar moral, kod etika, atau norma sosial. Katakan anda tahu bahawa rakan sekerja anda menggelapkan wang syarikat, tetapi anda tidak melakukan apa-apa untuk menghentikannya.

Rasa malu yang ketiga sebenarnya adalah tentang ingin menyatu seperti orang di sekelilingnya, tetapi dia tidak boleh kerana dia berbeza. Contohnya ialah pesakit barah yang rambutnya gugur akibat kemoterapi. Dia mungkin merasa malu di sekolah kerana dia kelihatan berbeza dengan rakan-rakannya.

Rasa malu juga dapat ditandakan secara fizikal, antara lain, dengan wajah merah, mata lebar kerana terkejut kerana malu. Perasaan ini juga menghasilkan keinginan untuk bersembunyi, hilang, atau lebih buruk lagi, bahkan bunuh diri.

Bagaimana untuk berdamai dengan rasa malu?

Sebenarnya, rasa malu berguna untuk mencegah seseorang melakukan perkara yang menyimpang dari norma dan nilai sosial. Namun, terus tenggelam dalam rasa malu tidak akan membantu anda meneruskan kehidupan anda.

Oleh itu, anda perlu berdepan dengan rasa malu. Walaupun tidak mudah, anda boleh menerapkan lima langkah berikut.

1. Perhatikan apa yang mencetuskan rasa malu yang akan datang

Pertama, cuba menilai dan menulis apa sahaja yang membuat anda merasa malu. Ini mungkin sukar pada mulanya, kerana tidak dapat dinafikan bahawa anda juga malu untuk mengingat dan menyatakannya kepada diri sendiri.

Fahami dengan mendalam mengapa anda merasa malu, adakah ia dapat dihilangkan, apa yang dapat membuat anda kurang malu, dan bagaimana menjangkakan diri anda daripada merasa lebih malu. Sebaik sahaja anda mengetahui apa yang memalukan anda, anda boleh mula meneroka pencetus dan mengatasi kerisauan anda.

2. Ubah fikiran

Kadang-kadang, pemikiran negatif boleh menjadi toksik kepada rasa malu yang sudah anda miliki. Sentiasa memikirkan pemikiran negatif seperti, "Apa yang orang akan katakan tentang saya?" atau, "Bagaimana jika saya dicap segan seumur hidup?" Anda boleh menenggelamkan pemikiran negatif. Fikiran ini tidak akan menjadikan anda lebih baik. Apa yang ada malah lebih malu dan tertekan.

Tugas anda adalah menanam perasaan malu dengan mencabar pemikiran anda sendiri. Contohnya, anda malu kerana anda perlu mengulang banyak kursus pada semester berikutnya. Daripada merasa malu dan tidak bermotivasi untuk belajar, cubalah diri anda. Contohnya, dengan mengatakan, “Saya mesti mengulangi beberapa kursus, tetapi semester ini saya akan lebih bersemangat dan rajin. Bagaimanapun, tidak mengulangi kursus bukanlah jaminan bahawa anda akan lulus dengan cepat dan berjaya. "

3. Terimalah diri anda, jika anda benar-benar merasa malu

Tidak ada yang mahu merasa malu atau terhina. Namun, apabila ia berlaku, anda tidak boleh menghapusnya dari ingatan. Perkara pertama yang mesti anda lakukan ialah menerima bahawa anda merasa malu. Anda tidak boleh menafikannya dan menganggap anda baik-baik saja.

Anda harus menerima rasa malu untuk dapat melawannya. Dengan mengakui perasaan anda, anda juga dapat menjadi orang yang yakin dan positif semula. Penerimaan diri lebih penting daripada harus selalu menutup rasa malu yang anda miliki.

4. Jauhi orang yang membuat rasa malu anda muncul kembali

Sungguh menyedihkan apabila orang terus mengingatkan anda tentang perkara-perkara memalukan yang telah berlaku. Sekiranya masih ada orang yang seperti itu, atau sengaja menyinggung perasaan sehingga anda lebih malu, ada baiknya mengelakkan orang-orang "beracun" ini.

Anda berhak memilih siapa yang akan berada di sekitar anda dan siapa yang tidak akan berada. Kelilingi diri anda dengan orang yang menyokong, memahami, dan menyayangi anda.

5. Maafkan diri

Melepaskan perkara, orang, atau peristiwa yang membuat anda merasa malu adalah cara yang pasti untuk menghilangkan perasaan malu anda. Seperti disebutkan di atas, setiap orang mempunyai kesalahan dan merasa malu. Lalu, mengapa anda menjadi orang yang tenggelam dalam rasa malu?

Satu atau dua kejadian yang memalukan tidak akan menjadi hukuman seumur hidup mengenai identiti dan kehidupan anda. Jadi, lebih baik bangun, maafkan kesalahan yang telah anda buat, dan sekarang fokus untuk memperbaiki diri.

Recent Posts