Cara menggunakan tampalan yang betul untuk mengelakkan kesan sampingan

Sakit dan rasa sakit di seluruh badan kerana keletihan pastinya sangat menjengkelkan, kerana mereka membuat anda tidak bebas melakukan beberapa aktiviti penting kerana anda harus mengurut bahagian badan yang sakit sedikit demi sedikit. Sebilangan orang lebih suka menggunakan tampalan untuk menghilangkan rasa sakit dan kesakitan. Oleh itu, tidak jarang ini menjadikan orang ketagih memakai tampalan. Jadi, apakah kesan sampingan pada patch jika digunakan terlalu lama? Lihat penjelasan berikut.

Bagaimana tampalan berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit?

Sistem penyampaian ubat transdermal, atau yang sekarang dikenal sebagai tambalan, adalah kaedah rawatan dengan menyampaikan ubat melalui dermis atau permukaan kulit. Pada masa ini, banyak orang memilih untuk menggunakan tompok untuk mengurangkan rasa sakit atau sakit di badan kerana ini adalah salah satu cara untuk mengurangkan kesan sampingan penggunaan ubat oral atau suntikan.

Baiklah, anda pasti bertanya mengapa tampalan itu dapat menghilangkan sakit dan kesakitan, bukan? Jawapannya nampaknya terletak pada kandungan kimia di tambalan. Patch dirancang untuk melepaskan sejumlah kecil ubat ke dalam aliran darah dalam jangka masa yang panjang. Kandungan ubat diserap dari tampalan melalui lapisan luar kulit dan kemudian ke lapisan kulit yang lebih dalam. Pada lapisan kulit terdalam ubat diserap ke dalam aliran darah dan diedarkan ke seluruh badan.

Kandungan pelbagai bahan kimia dalam tampalan termasuk biofreeze dan icey hot, keduanya mempunyai sifat panas atau sejuk berasaskan alkohol. Kemudian ada juga bengay dan aspercreme yang mengandungi salisilat yang berguna untuk mengurangkan keradangan pada sendi. Kandungan capzasin dan zostrix yang mengandungi capsaicin dapat mengurangkan kesakitan ketika diaplikasikan pada tubuh yang terasa sakit.

Apabila semua bahan ini digabungkan, ia mengeluarkan haba dan menghantar isyarat ke badan untuk mengurangkan kesakitan. Itulah sebabnya, tampalan yang melekat pada badan anda dapat mengurangkan sakit, sakit, dan otot yang tegang.

Apakah kesan sampingan tampalan?

Walaupun berkesan untuk mengurangkan kesakitan, sebenarnya tampalan tersebut mempunyai beberapa kesan sampingan. Kesan sampingan tampalan yang mungkin muncul adalah kerengsaan kulit akibat alahan. Terutama jika anda mempunyai jenis kulit sensitif.

Sekiranya reaksi alahan ini bertambah buruk, secara amnya seseorang selain mengalami kemerahan di kawasan kulit, akan merasa gatal, sensasi panas dan terbakar, dan juga lecet di kawasan kulit di mana tambalan dilekatkan.

Itulah sebabnya patch tidak digalakkan untuk bayi atau balita yang kulitnya masih sensitif. Selain itu, orang yang menggunakan patch mungkin mengalami overdosis jika patch atau patch yang digunakan rosak. Sekiranya ini berlaku, hentikan penggunaannya dengan segera dan keluarkan tompok dengan hati-hati dari kawasan yang jengkel.

Cara menggunakan tampalan yang betul

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda perhatikan sebelum menggunakan patch:

  • Sebelum melekatkan tampalan pada kulit, pastikan kulitnya bersih dan kering.
  • Elakkan melekatkan tampalan pada kulit yang rosak atau jengkel.
  • Pastikan anda melekatkan tambalan dengan betul. Mungkin diperlukan 20 atau 30 saat untuk semua pelekat melekat dengan kuat di tempatnya.
  • Basuh tangan anda selepas menggunakan tampalan.
  • Tampalan itu digunakan untuk penggunaan tunggal kecuali arahan yang dinyatakan sebaliknya.
  • Sekiranya anda mengalami kerengsaan kulit dari pelekat, sapukan tampalan seterusnya ke kawasan lain. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk rawatan selanjutnya.
  • Sekiranya anda ingin melepaskan tampalan, lipat tampalan itu sehingga hujung pelekat melekat. Kemudian basuh kawasan tampalan dengan sabun dan air.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found