5 Ubat Hernia Selain Pembedahan yang Boleh Anda Cuba |

Hernia adalah keadaan apabila organ dalam badan menekan dan keluar melalui tisu otot yang lemah atau tisu sekitarnya. Keadaan ini tidak dapat sembuh dengan sendirinya, jadi ubat dan rawatan dari doktor diperlukan untuk merawat hernia.

Pilihan ubat dan rawatan hernia selain pembedahan

Gejala hernia berupa sakit di kawasan bonjol hingga sakit dada pastinya boleh mengganggu aktiviti harian. Anda tidak dapat mendiamkan kesakitan kerana penyakit ini tidak dapat sembuh dengan sendirinya.

Itulah sebabnya doktor akan mengesyorkan prosedur laparoskopi sebagai pembedahan untuk merawat hernia. Namun, tidak semua jenis hernia dapat dirawat dengan pembedahan. Terdapat jenis hernia yang memerlukan rawatan selain pembedahan.

Berikut adalah beberapa pilihan untuk rawatan perubatan dan hernia selain pembedahan yang boleh anda sesuaikan berdasarkan jenisnya.

1. Dadah

Hernia atau betis menurun ternyata terdiri daripada pelbagai jenis yang dilihat berdasarkan tempat di mana ia berlaku. Salah satu jenis hernia yang ternyata memerlukan ubat untuk menghilangkan gejala yang dialami adalah hernia hiatal.

Tidak seperti jenis lain, hernia hiatal tidak menyebabkan lonjakan. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami gejala masalah pencernaan, seperti pedih ulu hati, refluks asid, dan sakit dada.

Itulah sebabnya doktor anda boleh mengesyorkan ubat-ubatan tertentu untuk melegakan gejala hernia hiatal, seperti refluks asid. Berikut adalah senarai ubat-ubatan untuk merawat refluks asid gastrik akibat hernia hiatal.

Antasid

Salah satu cara untuk mengatasi asid perut yang naik ke kerongkongan akibat hernia hiatal adalah dengan menggunakan antasid. Antasid adalah ubat untuk meneutralkan asid perut, tetapi penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti cirit-birit.

Penyekat H2

Sebagai tambahan kepada antasid, ubat asid perut lain yang digunakan untuk melegakan gejala hernia adalah penyekat H2. Ubat-ubatan ini dapat mengurangkan pengeluaran asid. Beberapa jenis penyekat H2 yang sering digunakan adalah:

 • cimetidine,
 • famotidine, dan
 • nizatidine.

Perencat pam Proton ( perencat pam proton )

Fungsi perencat pam proton pada dasarnya serupa dengan fungsi penghambat pam proton Penyekat H2. Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai kesan yang lebih kuat dan memberi masa kepada tubuh untuk menyembuhkan tisu esofagus yang rosak.

Beberapa perencat pam proton over-the-counter termasuk lansoprazole dan omeprazole. Sekiranya anda memerlukan dos yang lebih kuat, sila berjumpa doktor.

2. Ubah diet anda

Bukan hanya ubat-ubatan, ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk melegakan simptom hernia selain pembedahan, iaitu mengubah diet anda. Sebabnya, terdapat beberapa ciri hernia yang boleh dicetuskan oleh makanan, seperti asid perut dan sembelit.

Oleh itu, mengikuti diet yang sihat sekurang-kurangnya dapat menghilangkan gejala yang dialami walaupun tidak dapat menyembuhkan hernia sepenuhnya. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menyediakan makanan ketika mengalami hernia termasuk:

 • memenuhi keperluan serat dan air untuk mengatasi sembelit,
 • makan banyak yogurt, susu berasaskan tumbuhan, dan makanan dengan biji-bijian,
 • bahagikan makanan menjadi 5-6 kali dengan bahagian kecil,
 • tidak tidur atau membongkok setelah makan, dan
 • hadkan pengambilan makanan yang mencetuskan asid perut, seperti makanan berlemak.

3. Bersenam secara berkala

Sebilangan orang mungkin merasa sakit di kawasan organ yang menonjol mereka, terutama ketika mereka harus bersenam. Sebenarnya, senaman secara teratur sebenarnya dapat meredakan kesakitan yang dialami oleh beberapa penghidap hernia.

Walaupun begitu, tentu saja tidak semua jenis latihan dapat dilakukan. Berikut adalah beberapa latihan yang disyorkan untuk pesakit hernia sekiranya dibenarkan oleh doktor.

Latihan pernafasan diafragma

Salah satu jenis senaman yang boleh menjadi ubat untuk menghilangkan gejala hernia adalah latihan pernafasan diafragma. Latihan pernafasan jenis ini sebenarnya sangat disarankan untuk pesakit hernia hiatal.

Pernafasan diafragmatik adalah teknik pernafasan yang bertujuan untuk membantu aliran oksigen. Apabila dilakukan secara teratur, cara merawat hernia dapat membantu menguatkan otot diafragma dengan langkah-langkah di bawah.

 1. Berbaring atau duduk dalam keadaan selesa.
 2. Letakkan satu tangan di perut anda dan yang lain di dada anda.
 3. Tarik nafas secara mendalam sehingga anda dapat merasakan perut anda menekan tangan anda.
 4. Tahan nafas dan hembuskan.
 5. Rasa perut anda menjauh dari tangan anda.
 6. Ulangi pergerakan selama beberapa nafas setiap hari.

Yoga

Selain latihan pernafasan, ubat semula jadi lain yang boleh digunakan untuk merawat hernia adalah yoga. Bagaimana ia boleh berlaku?

Menurut kajian dari Jurnal Antarabangsa Yoga Yoga boleh menjadi alternatif lain untuk melegakan gejala hernia inguinal. Ini mungkin kerana yoga difikirkan dapat membantu menguatkan kawasan perut tanpa menegangkannya.

Namun, tidak semua pose yoga dapat dilakukan oleh pesakit hernia. Itulah sebabnya anda perlu memberitahu pengajar yoga anda mengenai penyakit anda supaya mereka dapat membantu anda mengubah pose.

Di samping itu, ingat bahawa yoga hanya dapat membantu melegakan gejala hernia pada peringkat awal, iaitu bonjolan masih kecil dan dapat dikurangkan. Sekiranya ukurannya terlalu besar, yoga tidak lagi dapat membantu.

4. Jangan angkat berat

Sekiranya anda mengalami simptom hernia, cubalah mengelakkan mengangkat benda berat. Sekiranya tidak dapat dielakkan, pelajari cara yang betul untuk mengangkat beban berat untuk mengurangkan kesakitan yang timbul akibat hernia.

5. Gaya hidup sihat

Cara mengatasi hernia, terutama selain pembedahan, pastinya tidak akan terlepas dari gaya hidup sihat. Gaya hidup sihat yang disyorkan untuk pesakit hernia merangkumi:

 • mengekalkan berat badan yang ideal dan sihat,
 • mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor,
 • angkat kepala sambil tidur kira-kira 15 sentimeter,
 • mengenali simptom hernia yang dipenjara (hernia tertahan), dan
 • berhenti merokok.

Perlu diingat bahawa beberapa pilihan ubat dan rawatan yang telah disebutkan tidak dapat menyembuhkan hernia sepenuhnya.

Cara merawat hernia yang telah disebutkan bertujuan untuk meredakan gejala yang dialami. Sekiranya doktor mengesyorkan agar anda menjalani pembedahan, anda harus mengikuti nasihat doktor. Bincangkan dengan doktor untuk memahami penyelesaian yang tepat.

Recent Posts