5 Pilihan Dadah HIV yang digunakan untuk Rawatan HIV / AIDS

Rawatan HIV dan AIDS umumnya disarankan oleh doktor yang menggunakan terapi antiretroviral (ARV). Terapi ini terdiri daripada gabungan ubat antivirus untuk jangkitan HIV. Rawatan dengan ubat ARV disarankan untuk semua orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA), tidak kira berapa lama mereka dijangkiti atau seberapa sihat mereka.

Oleh itu, apakah pilihan untuk ubat antiretroviral sebagai kaedah merawat HIV dan AIDS?

Cara merawat HIV / AIDS dengan ubat antiretroviral (ARV)

HIV / AIDS adalah keadaan kronik yang disebabkan oleh jangkitan virus imunodefisiensi manusia .

Pada orang yang dijangkiti HIV, sistem kekebalan tubuh akan menjadi lemah sehingga sulit untuk melindungi terhadap berbagai penyakit berjangkit. Bagi kebanyakan orang, pengambilan ubat ARV sangat berkesan untuk mengawal gejala HIV.

Ubat ini diharapkan dapat mengawal jangkitan virus sehingga pesakit ODHA dapat menjalani kehidupan yang sihat sekaligus mengurangkan risiko penularan kepada orang lain.

Ubat antiretroviral (ARV) berfungsi dengan mengurangkan viral load HIV ke tahap yang rendah sehingga virus tidak lagi dapat dikesan dalam ujian. viral load untuk HIV.

Dengan cara itu, jangkitan HIV tidak boleh menyebabkan gangguan pada sistem imun. Beban virus HIV adalah nisbah bilangan zarah virus HIV per 1 mililiter dalam darah.

Selain itu, menurut halaman informasi HIV.gov, orang dengan HIV / AIDS yang selalu menggunakan ubat ARV mempunyai risiko yang sangat rendah untuk menyebarkan HIV secara seksual kepada pasangan HIV-negatif mereka.

Berikut adalah pelbagai jenis ubat antiretroviral yang biasa digunakan dalam rawatan HIV:

1. Perencat pemindahan helai integrasi (INSTIS)

INSTI adalah ubat yang menghentikan tindakan integrase. Integrase adalah enzim virus HIV yang digunakan untuk menjangkiti sel T dengan memasukkan DNA HIV ke dalam DNA manusia.

Ubat perencat integrase biasanya diberikan untuk pertama kalinya sejak seseorang didiagnosis menghidap HIV.

Ubat ini diberikan kerana diyakini cukup efektif untuk mencegah jumlah virus berkembang biak dengan risiko kesan sampingan menjadi kecil.

Berikut adalah jenis perencat integrasi:

 • Bictegravir (tidak ada ubat tunggal, tetapi terdapat dalam ubat gabungan)
 • Dolutegravir
 • Elvitegravir (tidak tersedia sebagai ubat mandiri, tetapi boleh didapati dalam ubat kombinasi Genvoya dan Stribild)
 • Raltegravir

2. Inhibitor Transkripase Terbalik Nukleosida / Nukleotida (NRTI)

NRTI adalah kelas ubat antiretroviral yang digunakan dalam rawatan HIV dan AIDS.

Ubat antiretroviral berperanan mengganggu kemampuan virus untuk membiak di dalam badan.

Lebih khusus lagi, NRTI berfungsi dengan menyekat enzim HIV daripada mereplikasi. Biasanya, virus HIV akan memasuki sel-sel sistem imun. Sel-sel ini dipanggil sel CD4 atau sel T.

Setelah virus HIV memasuki sel CD4, virus tersebut mula membiak atau membiak. Biasanya, sel yang sihat akan menukar bahan genetik dari DNA menjadi RNA.

Namun, virus HIV yang masuk ke dalam tubuh akan mengubah bahan genetik menjadi sebaliknya, iaitu dari RNA menjadi DNA. Proses ini dipanggil transkripsi terbalik dan memerlukan enzim yang disebut transkripase terbalik.

Cara kerja ubat NRTI adalah dengan mencegah enzim transkripase terbalik Virus menyalin RNA ke dalam DNA. Tanpa DNA, HIV dan AIDS tidak dapat membiak.

Ubat NRTI untuk HIV dan AIDS biasanya terdiri daripada 2-3 kombinasi ubat berikut

 • Abacavir, lamivudine, dan zidovudine
 • Abacavir dan lamivudine
 • Emtricitabine dan tenofovir alafenamide fumarate
 • Emtricitabine dan tenofovir disoproxil fumarate
 • Lamivudine dan tenofovir disoproxil fumarate
 • Lamivudine dan zidovudine

3. Perencat sitokrom P4503A (CYP3A)

Cytochrome P4503A adalah enzim di hati yang membantu beberapa fungsi badan. Enzim ini boleh pecah atau ubat-ubatan yang masuk ke dalam badan.

Kaedah rawatan dengan CYP3A adalah untuk meningkatkan fungsi tahap ubat HIV dan ubat bukan HIV lain yang masuk ke dalam badan. Kesannya, kesan rawatan lebih berkesan untuk mengoptimumkan keadaan kesihatan pesakit.

Berikut adalah beberapa contoh ubat ARV jenis CYP3A:

 • Cobicistat (Tybost)
 • Ritonavir (Norvir)

Ubat Cobicistat yang diambil sendiri atau tanpa campuran ubat lain tidak dapat berfungsi sebagai anti-HIV maksimum. Oleh itu, dia selalu dipasangkan dengan ubat ARV lain, misalnya dengan ubat ritonavir.

Ubat ritonavir pada dasarnya berfungsi sebagai antiretroviral apabila digunakan sendiri.

Walau bagaimanapun, apabila diambil sendiri, kedua-dua ubat mesti digunakan dalam dos yang cukup tinggi. Itulah sebabnya, kedua-duanya sering digabungkan sehingga rawatan HIV dan AIDS lebih optimum.

4. Protease inhibitor (PI)

Protease inhibitor adalah salah satu ubat HIV dan AIDS yang berfungsi dengan mengikat enzim protease.

Untuk dapat menyalin virus di dalam badan, HIV memerlukan enzim protease. Jadi, apabila protease terikat dengan ubat penghambat protease, virus HIV tidak akan dapat membuat salinan virus baru.

Ini berguna untuk mengurangkan jumlah virus HIV yang dapat menjangkiti sel yang lebih sihat.

Ubat PI yang digunakan untuk merawat HIV dan AIDS termasuk yang berikut:

 • Atazanavir
 • Darunavir
 • Fosamprenavir
 • Lopinavir (tidak tersedia sebagai ubat mandiri, tetapi tersedia dengan ritonavir dalam ubat kombinasi Kaletra)
 • Ritonavir
 • Tipranavir

Protease inhibitor hampir selalu digunakan bersama dengan cobicistat atau ritonavir, yang tergolong dalam kelas ubat CYP3A.

Sebenarnya, ubat PI boleh diberikan sebagai ubat tunggal, tetapi doktor selalu menetapkan dengan memberi ubat antiretroviral lain untuk menjadikannya lebih berkesan.

5. Perencat kemasukan

Rawatan menggunakan perencat kemasukan Ia berfungsi dengan menyekat virus HIV dan AIDS memasuki sel T yang sihat. Walau bagaimanapun, ubat ini jarang digunakan sebagai rawatan pertama untuk HIV.

Terdapat 3 jenis ubat perencat kemasukan yang juga dapat membantu mengurangkan HIV dan AIDS.

Perencat pelakuran

Fusion inhibitor adalah jenis ubat lain yang termasuk dalam terapi HIV. HIV memerlukan sel T host untuk membiak.

Nah, perencat fusi berfungsi untuk menyekat virus HIV dan AIDS dari memasuki sel T inang. Ini kerana perencat fusi menghalang pembiakan virus HIV. Hanya satu perencat fusi yang ada sekarang, iaitu enfuvirtide (Fuzeon).

Perencat pasca pemasangan

Ibalizumab-uiyk (Trogarzo) adalah ubat yang tergolong dalam kelas perencat pasca lampiran. Ubat ini telah digunakan di Amerika melalui beberapa kajian yang sebelumnya telah dilakukan oleh BPOM negara tersebut.

Ubat ini berfungsi dengan mencegah virus membiak sambil mencegah HIV memasuki sel-sel tertentu yang dapat mengganggu sistem imun.

Agar rawatan HIV dan AIDS menjadi lebih optimum, ubat ini mesti digunakan dengan ubat ARV lain.

Antagonis coreceptor kemokin (antagonis CCR5)

Antagonis CCR5 adalah ubat HIV dan AIDS yang berfungsi dengan menyekat virus HIV memasuki sel imun.

Walau bagaimanapun, antiretroviral jenis ini belum ditentukan secara pasti dalam rawatan HIV dan masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut.

Antagonis CCR5 yang ada sekarang ialah maraviroc (Selzentry).

Kesan sampingan terapi ubat HIV dan AIDS

Walaupun mesti diminum setiap hari, pengambilan ubat ARV mempunyai kesan sampingan. Biasanya, kesan sampingan akan berlaku setelah ubat diambil untuk pertama kalinya.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku:

 • Cirit-birit
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Orang dengan HIV mudah letih
 • Mual
 • Demam HIV
 • Ruam
 • Gag

Ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kesan sampingan pada beberapa minggu pertama. Sekiranya kesan sampingan bertambah buruk atau bertahan lebih lama daripada beberapa minggu, anda harus berjumpa dengan doktor lebih lanjut.

Doktor anda mungkin mencadangkan beberapa petua dan cara untuk mengurangkan kesan sampingan rawatan HIV dan AIDS. Sekiranya diperlukan, doktor boleh menetapkan ubat yang berbeza mengikut keperluan anda.

Selain itu, pengambilan lebih daripada satu ubat antiretroviral juga membantu mencegah kesan sampingan antiretroviral dan penentangan terhadap salah satu ubat yang digunakan.

Rawatan ARV harus dimulakan secepat mungkin setelah didiagnosis dengan HIV. Ini kerana terapi ubat ARV diharapkan dapat membantu meningkatkan kualiti hidup pesakit HIV / AIDS.

Dengan begitu, PLWHA dapat hidup secara normal dan mengelakkan jangkitan oportunistik yang menyebabkan AIDS.

Recent Posts