Cara Mengajar Anak-anak Menggunakan Miniset Ditambah Jenisnya -

Akil baligh pada kanak-kanak perempuan biasanya bermula pada usia 8-13 tahun. Pada fasa ini, anak mula mengalami perubahan dalam tubuhnya, seperti haid dan payudara yang mula membesar. Apabila payudara anak mula tumbuh, ibu perlu memperkenalkan dan mengajar anak-anak mengenai miniset dan cara memakai seluar dalam ini. Berikut adalah penjelasan mengenai miniset agar payudara anak selesa.

Cara mengajar dan menerangkan kanak-kanak menggunakan miniset

Kadang kala, ibu merasa sukar untuk menjelaskan pelbagai perubahan badan semasa akil baligh kepada anak-anak remaja mereka.

Walau bagaimanapun, ibu masih perlu memberi pengenalan mengenai perubahan ini agar anak-anak dapat lebih memahami dan memahami situasi yang berlaku.

Memetik dari Kids Health, kanak-kanak perempuan akan merasa tidak selesa dan pelik ketika memakai miniset untuk pertama kalinya pada usia 8-13 tahun.

Belum lagi payudara yang membesar sering membuat dada terasa sakit dan sedikit gatal. Keadaan akan menjadikan anak tidak selesa.

Ibu boleh mengajar dan menerangkan tahap kanak-kanak menggunakan miniset supaya payudara lebih selesa semasa baligh seperti berikut.

Beri pemahaman bahawa miniset menjadikan payudara selesa

Miniset adalah coli tanpa wayar dan tanpa busa dengan getah tebal di sekitar badan untuk sokongan.

Model miniset berbeza-beza bergantung pada keperluan payudara. Sekiranya puting muncul pertama kali, anak memerlukan miniset dengan lapisan yang agak tebal.

Miniset berguna untuk menutup puting anak yang sedang membesar.

Mengajar anak-anak menggunakan miniset juga dimaksudkan sebagai awalan supaya anak-anak dapat menyesuaikan diri dengan bra ketika payudara mereka menjadi besar.

Perhatikan keadaan pertumbuhan payudara

Model dan fungsi coli umumnya berbeza. Apabila usia baligh telah berlalu, puting pada anak biasanya keluar sepenuhnya.

Payudaranya juga akan mula sedikit berat dan kenyang. Dalam tempoh peralihan ini, ibu dapat menasihati anak-anak mereka untuk mula memakai miniset dengan bentuk cawan yang lebih elastik.

Jangan lupa, untuk mengajar anak-anak menggunakan miniset yang sesuai dengan keselesaan mereka.

Biasanya kanak-kanak lebih selesa dengan miniset atau coli latihan tanpa wayar yang menyokong berat payudara.

Tukar ke coli ketika payudara padat

Miniset boleh digunakan oleh kanak-kanak dalam tempoh peralihan sebelum payudara padat dan penuh.

Apabila anak merasakan payudaranya terbentuk dengan sempurna dan pekat, ibu boleh menyarankan agar anaknya menggunakan bra wayar dengan ukuran yang tepat.

Tidak perlu risau, coli tidak menghalang pertumbuhan payudara anak.

Memetik dari Kids Health, menggunakan coli dengan ukuran yang tepat menjadikan payudara anak lebih selesa.

Elakkan memilih ukuran coli yang salah yang boleh menjejaskan kesihatan anda.

Sebut saja, coli yang terlalu kecil kerana boleh membuat sakit payudara dan lilitan dada. Sementara itu, coli yang terlalu besar boleh mencetuskan pergerakan payudara yang tidak terkawal.

Jenis miniset untuk kanak-kanak perempuan

Sekiranya anda melihat sekilas, miniset ini serupa dengan coli sukan. Diperbuat daripada baju sejuk yang menyerap peluh, busa di bahagian dalam cawan , dan tidak mempunyai wayar.

Untuk memudahkan mengajar kanak-kanak menggunakan miniset, berikut adalah beberapa jenis dan model miniset untuk kanak-kanak perempuan.

  • Miniset Sukan: ini adalah bentuk yang paling biasa yang serupa dalam reka bentuk coli sukan dengan busa di bahagian depan.
  • Bralette : miniset kecil dengan reka bentuk yang lebih feminin dengan renda pada tali.
  • Miniset rata tanpa busa: bahannya seperti baju dalam dengan reka bentuk rata di bahagian atas dada dan tidak memakai busa.
  • Miniset dengan cangkuk: modelnya seperti coli pada wanita dewasa, perbezaannya adalah pada bahan yang menggunakan kapas.

Semasa anak memilih miniset, ibu harus membimbing si kecil sambil mengajar mereka cara menggunakannya.

Cara menggunakan tiga jenis miniset pertama adalah melalui kepala, sama seperti ketika memakai t-shirt. Sementara itu, titik terakhir boleh dililitkan secara langsung di dada kerana sudah mempunyai cangkuk.

Mungkin anak akan keliru dengan perbezaan antara miniset dan coli. Ibu boleh menerangkan dari segi bahan, keperluan busa, dan cara menggunakannya.

Miniset mempunyai bahan yang lebih lembut dengan cawan fleksibel, sementara bra sedikit lebih keras. Tujuannya, untuk menyokong payudara yang sudah pejal, berat, dan berisi.

Payudara dan haid yang membesar adalah tanda bahawa anak anda berada dalam fasa akil baligh. Walau bagaimanapun, ibu juga perlu menyedari keadaan akil baligh pada remaja yang sering berlaku.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts