Gejala Epilepsi (Penyakit) yang Perlu Anda Perhatikan

Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat yang menyebabkan kejang. Sebenarnya, simptomnya sangat berbeza bergantung pada jenis epilepsi pesakit yang dihidapinya. Nah, untuk dapat mengenali penyakit ini, berikut adalah ciri-ciri epilepsi yang perlu anda ketahui.

Gejala epilepsi pada bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa

Epilepsi adalah penyakit yang memerlukan rawatan segera apabila seseorang mengalami gejala. Kerana gejala yang bertahan lama atau berulang tanpa rawatan boleh menyebabkan kerosakan otak dan boleh mengakibatkan kematian.

Itulah sebabnya, anda benar-benar perlu mengetahui pelbagai tanda epilepsi yang berlaku pada bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Lebih terperinci, mari kita bincangkan satu persatu tanda dan gejala epilepsi di bawah.

1. Kejang

Aktiviti elektrik tidak hanya di jantung, tetapi juga di otak. Apabila aktiviti elektrik di otak menjadi tidak normal kerana epilepsi, ia boleh menyebabkan kejang. Keabnormalan ini dicirikan oleh sel-sel saraf di otak berfungsi lebih cepat dan dengan kawalan yang kurang daripada biasa.

Gejala kejang akibat epilepsi boleh muncul pada bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa. Biasanya, ia dicirikan oleh penghidap menghentak badan secara tiba-tiba dan berulang kali.

Diikuti dengan rahang menutup rapat atau menggigit lidah. Dalam beberapa kes, gejala ini juga diikuti oleh pengecutan pundi kencing yang berlebihan yang menyebabkan penghidap kencing di seluarnya (membasahi tempat tidur).

Stomping badan ini boleh menjadi seluruh bahagian badan, atau hanya pada bahagian badan tertentu, misalnya, menghentak kaki dan lengan. Sebenarnya, ada juga yang hanya menghentak beberapa jari, seperti gemetar (gementar).

Seberapa besar kawasan tubuh yang terkena sawan ini menunjukkan, berapa banyak kawasan otak yang dipengaruhi oleh aktiviti elektrik.

Perlu diingatkan sekali lagi bahawa kejang epilepsi berbeza dengan kejang biasa. Kerana orang tanpa epilepsi boleh mengalami sawan. Perbezaannya adalah bahawa orang dengan epilepsi akan mengalami sawan berulang secara tiba-tiba, sementara orang tanpa epilepsi akan mengalaminya hanya sekali.

2. Kehilangan kesedaran

Kejang yang mempengaruhi seluruh badan membuat penghidap kehilangan kesedaran. Maksudnya, orang itu kehilangan kawalan terhadap tubuhnya sendiri.

Apabila tanda-tanda dan gejala epilepsi ini berlaku, mereka secara amnya akan jatuh. Lebih buruk lagi, mereka boleh mengalami kemalangan, misalnya ketika memanjat atau turun tangan dan memandu kenderaan. Akibatnya, mereka akan mengalami kecederaan di bahagian kepala atau bahagian badan yang lain.

Orang lain mungkin mengalami pengsan setelah 1 hingga 2 minit mengalami kekejangan seluruh badan.

3. Menatap kosong dan tidak bertindak balas

Kejang pada pesakit epilepsi tidak hanya ditunjukkan dengan menumbuk badan. Sebilangan dari mereka mengalami gejala kejang epilepsi seperti menatap kosong pada satu ketika dan tidak bertindak balas (bermimpi).

Tanda epilepsi ini menyebabkan penghidapnya kehilangan kesedaran sebentar, iaitu selama beberapa saat. Sekiranya pesakit melakukan aktiviti, maka mereka akan berhenti dan diam selama beberapa saat. Keadaan ini termasuk dalam gejala epilepsi ringan.

Tempohnya sangat pendek, tetapi boleh berlaku beberapa kali sehari. Kadang-kadang kemunculan gejala tidak disedari oleh penghidap bahawa mereka mengalami kambuh. Kemungkinan besar penghidapnya merasakan ada sesuatu yang hilang.

4. Menunjukkan tingkah laku yang tidak biasa

Selain menghentak badan, orang yang mengalami gejala epilepsi kambuh sangat mungkin melakukan tindakan yang tidak normal. Contohnya, bersandar ke hadapan atau ke belakang untuk sementara waktu.

Melaporkan dari halaman Perkhidmatan Kesihatan Nasional, ciri-ciri yang dapat dilihat secara fizikal pada kanak-kanak dan orang dewasa dengan epilepsi yang melibatkan tingkah laku yang tidak normal termasuk:

 • Mengunyah mulut ketika tidak makan.
 • Menggosok tangan walaupun tangan tidak kotor atau udara tidak sejuk.
 • Membuat bunyi tidak jelas dari mulut.
 • Melakukan pergerakan berulang-ulang, seperti memukul mulut, bangun dan berdiri, atau tingkah laku lain yang tidak mempunyai tujuan.

2. Otot-otot badan kaku atau bahkan lemah

Apabila kejang berlaku, ciri-ciri epilepsi yang menyertainya adalah otot badan menjadi kaku. Ini menyebabkan pergelangan tangan atau kaki dan jari menjadi melengkung atau bengkok.

Pada sesetengah orang, nada otot akan hilang secara tiba-tiba. Keadaan ini menyebabkan badan menjadi lemah dan membuat penghidapnya jatuh terkulai. Gejala ini boleh bertahan hingga 20 saat.

5. Mengalami masalah dengan pancaindera

Tidak semua orang dengan epilepsi akan mengalami sawan. Sebilangan daripada mereka mempunyai masalah dengan pancaindera. Ini mungkin berlaku apabila bahagian otak yang mengawal deria mengalami aktiviti elektrik yang tidak normal.

Gejala ini boleh merangkumi gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur atau berganda. Ia juga boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, tidak dapat merasakan makanan, atau sentuhan (mati rasa). Gejala yang menyerang kemampuan deria anda sering disebut sebagai "aura".

6. Tanda dan gejala epilepsi lain

Selain tanda dan gejala di atas, beberapa pesakit juga mungkin mengalami gejala berikut:

 • Terdapat sensasi kesemutan di perut yang dikenali sebagai "kebangkitan gastrik".
 • Mengalami sensasi déjà vu, merasakan ketakutan atau kesenangan tanpa sebab yang jelas dan fenomena psikologi yang kompleks.
 • Pada kanak-kanak, ciri-ciri epilepsi menyebabkan gejala pening atau ketakutan tidur, seperti menjerit, berpeluh, dan menghentak kaki atau badan pada waktu malam. Semasa bayi, ciri-ciri epilepsi yang ditunjukkan adalah mata cepat berkelip.

Bilakah anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom epilepsi?

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala yang dinyatakan di atas, berjumpa doktor dengan segera atau hubungi rawatan kecemasan. Terutama semasa menunjukkan salah satu syarat berikut:

 • Kejang berlangsung lebih dari 5 minit.
 • Kesedaran tidak akan kembali setelah penyitaan berhenti.
 • Setelah kejang berhenti, tidak lama kemudian, kejang kedua muncul.
 • Menghidap sawan dengan demam tinggi.
 • Mencederakan diri semasa kejang.
 • Anda penghidap diabetes atau sedang mengandung.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found