Punca Ekzema (Dermatitis Atopik) dan Faktor Pencetus

Ekzema (dermatitis atopik) adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh kulit gatal, meradang, dan kering. Penyakit kulit ini sering dijumpai, dengan jumlah penderita mencapai 1-3% daripada populasi dunia. Walaupun biasa, masih banyak penderita yang tidak tahu apa yang menyebabkan eksim.

Selain penyebabnya, penghidap eksim juga perlu memahami apakah faktor-faktor yang memicu gejala yang berulang. Sebabnya, ekzema sering berulang dengan gejala teruk yang bahkan boleh mengganggu kehidupan seharian. Dengan memahami sebab dan pencetus, anda dapat mengurangkan risiko anda berulang penyakit ini.

Apa yang menyebabkan eksim pada kulit?

Ekzema adalah istilah yang merujuk kepada dermatitis atopik. Penyakit ini juga dikenali sebagai eksim kering kerana kulit yang bermasalah biasanya menjadi sangat kering dan mengelupas.

Sehingga kini, penyebab sebenar eksim masih disiasat. Melancarkan halaman Persatuan Ekzema Nasional, setakat ini penyebab eksim kering dianggap dipengaruhi oleh gabungan faktor genetik dan sistem imun.

Inilah sebabnya mengapa eksim biasanya pertama kali muncul dalam 6 bulan pertama kehidupan dan boleh berterusan hingga dewasa. Beberapa simptom eksim pada kanak-kanak dapat bertambah baik dan bahkan hilang sepenuhnya, tetapi sebilangannya semakin teruk dari masa ke masa.

Faktor-faktor berikut dikaitkan dengan penyebab eksim.

1. Mutasi genetik

Penyelidikan dari University of Dundee di UK menunjukkan bahawa beberapa orang dengan eksim mempunyai mutasi pada gen yang menghasilkan filaggrin. Filaggrin adalah sejenis protein yang membantu mengekalkan penghalang semula jadi di lapisan paling atas kulit.

Mutasi pada dasarnya biasa berlaku pada gen. Namun, mutasi pada gen penghasil filaggrin menghalang tubuh menghasilkan cukup filaggrin. Akibatnya, penghalang kulit menjadi lebih lemah daripada yang sepatutnya.

Air juga lebih mudah menguap sehingga kulit kehilangan kelembapan semula jadi. Lapisan pelindung yang lemah juga memudahkan kuman memasuki kulit. Inilah sebabnya mengapa kulit orang dengan dermatitis sangat kering dan terdedah kepada jangkitan.

2. Sistem imun yang sensitif

Sistem imun yang terlalu aktif dianggap mempunyai peranan tertentu sebagai penyebab eksim. Ini dapat dilihat dari tindak balas imun penghidap eksim, yang pada amnya sangat sensitif.

Sel-sel imun mereka cenderung bereaksi berlebihan ketika mereka menghadapi alergen atau perengsa, seperti serbuk sari, bahan kimia, atau bahkan bahan dalam makanan. Sebenarnya, bahan-bahan ini sebenarnya tidak membahayakan tubuh.

Apabila tubuh anda terdedah kepada bahan-bahan ini, sistem kekebalan tubuh akan segera bertindak balas dengan melepaskan antibodi, histamin, dan reaksi keradangan. Keradangan menyebabkan ruam merah gatal pada kulit yang boleh menyebabkan kerosakan dari masa ke masa.

Walaupun begitu, fungsi sistem imun biasanya bertambah baik seiring bertambahnya usia sehingga daya tahan terhadap eksim juga bertambah baik. Inilah sebabnya mengapa banyak kanak-kanak dengan eksim mula mengalami gejala yang kurang setelah mereka mencapai usia remaja dan dewasa.

3. Sejarah penyakit dari ibu bapa

Ekzema lebih kerap berlaku pada bayi dan kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga boleh mendapatkannya. Kira-kira 50% orang dewasa dengan eksim biasanya mengalaminya pada masa kanak-kanak.

Walaupun bukan penyebab langsung, sejarah keluarga memang memainkan peranan penting dalam penampilan eksim. Sebabnya, ekzema adalah penyakit kulit yang boleh diturunkan pada salasilah keluarga.

Selain mutasi genetik pada titik pertama, pewarisan ekzema kepada anak-anak juga dapat dipengaruhi oleh masalah kesihatan tertentu yang juga diwarisi. Sebagai contoh, risiko anda menghidap eksim lebih besar jika anda mempunyai sejarah keluarga:

  • ekzema,
  • alahan,
  • asma,
  • rhinitis alahan, atau
  • jenis dermatitis lain.

Sekiranya salah satu daripada ibu bapa mempunyai salah satu syarat di atas, anak itu mempunyai peluang 50% untuk mengalami sekurang-kurangnya satu daripada keadaan tersebut. Peluang ini akan bertambah sekiranya kedua ibu bapa menderita salah satu syarat di atas.

Walau bagaimanapun, mekanisme pewarisan gen yang menyebabkan eksim dari ibu bapa kepada anak-anak masih belum dijelaskan sepenuhnya. Pakar masih perlu melakukan penyelidikan lebih lanjut untuk mengenal pasti gen apa yang berpengaruh dalam hal ini.

Bolehkah ekzema berjangkit?

Keterukan gejala eksim sering menimbulkan kebimbangan mengenai kemungkinan penyakit ini menular. Namun, anggapan ini sebenarnya salah. Dermatitis, termasuk eksim, bukan penyakit kulit yang menular.

Penyakit kulit akibat jangkitan bakteria, virus, atau kulat dapat menular jika anda dijangkiti kuman yang sama dari orang yang sakit. Sementara itu, eksim adalah penyakit yang disebabkan oleh faktor-faktor yang berkaitan dengan genetik dan sistem imun.

Satu-satunya kemungkinan penularan adalah apabila eksim sudah dijangkiti. Anda juga boleh dijangkiti kuman yang sama, tetapi penyakit yang muncul bukan ekzema.

Faktor-faktor yang menyebabkan eksim berulang

Punca sebenar eksim masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, kemunculan dermatitis jenis ini berkaitan dengan faktor genetik, sejarah keluarga penyakit ini, dan fungsi sistem imun setiap orang.

Sebaliknya, eksim itu sendiri diklasifikasikan sebagai penyakit kulit yang kronik dan kambuh. Gejala eksim boleh berulang dari semasa ke semasa jika anda terdedah kepada pencetus persekitaran atau apa-apa yang boleh memburukkan lagi gejala.

Faktor risiko berlakunya eksim boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Berikut adalah pencetus penyebab eksim yang perlu anda kenali.

1. Kulit kering

Keadaan kulit kering menjadikan anda lebih mudah terkena kerengsaan sehingga eksim semakin teruk. Oleh itu, cubalah untuk menjaga kelembapan kulit anda dengan menggunakan pelembap kulit secara berkala, terutama pada kawasan yang terdedah kepada eksim.

Selain menjaga kelembapan kulit, anda juga perlu menjaga kebersihannya untuk mengurangkan kemungkinan kuman masuk. Namun, perlu diingat bahawa keadaan kulit yang terlalu bersih juga boleh menyebabkan eksim menjadi lebih teruk.

2. Makanan

Makanan sebenarnya bukan penyebab utama dermatitis atopik. Walau bagaimanapun, sebilangan makanan boleh memburukkan lagi eksim, terutamanya jika anda mempunyai sejarah alahan makanan.

Diterangkan oleh American Academy of Dermatology, kanak-kanak dengan eksim biasanya pertama kali mengalami alergi terhadap makanan yang mengandungi susu, kerang, dan kacang. Makan makanan ini boleh memburukkan lagi gejala ekzema.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak masih memerlukan pengambilan nutrien yang mencukupi dalam tempoh pertumbuhan mereka. Oleh itu, sebelum berhenti memberi makanan yang mencetuskan alergi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai makanan pengganti.

3. Bahan kimia dalam produk penjagaan rumah dan peribadi

Salah satu penyebab kerapuhan ekzema adalah bahan kimia yang merengsakan kulit. Sebilangan besar bahan kimia dalam produk penjagaan diri dan rumah tangga, seperti sabun, detergen, dan minyak wangi, sangat keras pada kulit.

Jenis kain sintetik tertentu atau bahan gatal kasar dan kasar seperti bulu juga boleh merengsakan kulit dan membuat ekzema bertambah teruk. Kesannya, kulit lebih mudah kering, jengkel, dan gatal.

4. Berpeluh atau terlalu panas

Peningkatan suhu badan dan berpeluh juga merupakan pencetus eksim yang paling biasa. Cuaca sejuk adalah yang terbaik untuk penghidap ekzema. Sebaliknya, keadaan panas dan lembap boleh menjadi tempat pembiakan jangkitan kerana bakteria hidup pada suhu yang lebih tinggi.

5. Perubahan suhu secara mendadak

Berpindah dari bangunan sejuk ke kawasan luar yang panas dapat menjadikan badan berpeluh dan terlalu panas sehingga eksim berulang. Penurunan kelembapan secara tiba-tiba juga dapat mengeringkan kulit, yang boleh mencetuskan eksim.

6. Pendedahan kepada alergen dan perengsa

Kerengsaan kulit dari eksim juga boleh bertambah teruk kerana terdedah kepada alergen atau perengsa seperti debu, bulu binatang, dan debunga. Keadaan ini juga boleh menjadi lebih teruk pada orang dengan eksim yang mempunyai reaksi sistem imun yang sensitif.

Beberapa keadaan lain yang menjadi tabu ekzema adalah:

  • terkena air terlalu lama
  • mandi terlalu lama,
  • mandi dengan air yang terlalu panas
  • suhu bilik terlalu sejuk, dan
  • cuaca terlalu panas dan kering.

Penyelidik belum memahami sepenuhnya apa yang menyebabkan eksim. Faktor penyebabnya sangat disyaki berasal dari keadaan genetik, sejarah keluarga, dan fungsi sistem imun.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, anda masih dapat mengawal gejala eksim anda dengan mengenal pasti pencetus. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kulit yang sihat dan seboleh-bolehnya mengelakkan pelbagai pencetus untuk berulang gejala di masa depan.

Recent Posts