Latihan Semasa Menstruasi: Apa yang OK dan Apa yang Tidak?

Bersenam selalunya adalah sesuatu yang dielakkan semasa haid. Tetapi nampaknya, tidak semua sukan dilarang semasa haid. Lihat penjelasan berikut untuk mengetahui sukan apa yang dibenarkan dan tidak dibenarkan semasa haid atau haid.

Sukan yang dibenarkan semasa haid

Semasa haid tiba, anda tidak boleh malas dan menghentikan aktiviti fizikal.

Stacy Sims, seorang ahli fisiologi dari Amerika Syarikat, mengatakan bahawa semakin aktif anda dalam tempoh anda, semakin sedikit rasa sakit yang akan anda rasakan di badan anda.

Nah, berikut adalah beberapa aktiviti sukan yang boleh anda lakukan semasa haid.

1. Berjalan

Jenis senaman yang boleh anda lakukan dalam tempoh anda adalah berjalan kaki. Berjalan kaki adalah aktiviti senaman ringan yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental mood anda berada dalam tempoh anda.

Dengan berjalan kaki, anda dapat mengurangkan perubahan mood yang sering terjadi semasa haid. Selain itu, badan anda juga kekal cergas semasa haid.

2. Berbasikal

Latihan seterusnya semasa haid yang boleh anda lakukan ialah berbasikal. Pergerakan otot kaki yang dilakukan semasa berbasikal dapat membantu mengurangkan kekejangan perut dan sakit belakang.

Pastikan anda memilih laluan yang dekat semasa berbasikal. Supaya anda tidak jemu. Menggunakan basikal pegun boleh menjadi pilihan. Jangan lupa minum air secukupnya sehingga anda tidak mengalami dehidrasi.

3. Senaman ringan

Latihan lain yang boleh anda cuba semasa haid adalah senaman ringan, seperti senaman aerobik.

Senaman aerobik dapat membantu peredaran darah anda, membantu mengatasi sakit yang anda rasakan semasa haid, dan membuat anda lebih bersemangat.

Semasa melakukan gimnastik, elakkan melompat dan pilih pergerakan yang mudah untuk anda lakukan.

4. Yoga dan Pilates

Yoga dan Pilates adalah latihan ringan yang boleh anda lakukan dalam tempoh anda. Meregangkan otot yang dilakukan semasa melakukan senaman ini dapat membuat anda lebih santai.

Walaupun ia dibenarkan, anda harus mengelakkan pergerakan tertentu seperti kedudukan lilin, pegangan tangan , bahu berdiri , iaitu pergerakan dengan kedudukan kaki ke atas.

Sebabnya, ini boleh mencetuskan penyumbatan saluran darah di rahim sehingga meningkatkan jumlah darah yang keluar.

Sukan yang dilarang semasa haid

Berikut adalah senarai latihan yang tidak boleh anda lakukan semasa haid.

1. Senaman yang berterusan

Semasa haid, anda tidak boleh melakukan sukan yang memerlukan tekanan dan otot yang terlalu banyak. Contohnya, lompat tali, Muay Thai, bola keranjang, atau bola sepak.

Ellen Casey, seorang profesor perubatan sukan dan pemulihan di University of Pennsylvania menjelaskan bahawa pembebasan hormon semasa haid menjadikan ligamen dan sendi otot lebih longgar dan melembutkan.

Ini boleh menjadikan otot dan sendi lebih mudah mengalami kecederaan, terutamanya air mata ACL semasa haid.

2. Berenang

Sebenarnya, elok berenang ketika haid sekiranya darah haid tidak berat.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berenang ketika anda mengalami kekejangan perut semasa haid. Sebabnya, kekejangan yang berulang di dalam air akan membahayakan anda.

Kekejangan yang sangat menyakitkan dan tidak dapat ditanggung sehingga menyebabkan sesak nafas boleh meningkatkan risiko anda mati lemas.

3. Angkat berat

Mengangkat berat adalah latihan yang tidak boleh anda lakukan dalam tempoh anda. Ini kerana senaman boleh mencetuskan penyumbatan saluran darah di perut dan membuat kekejangan menjadi lebih teruk.

Selain itu, mengangkat berat juga memaksa otot untuk bekerja terlalu keras. Selain dapat mengalirkan tenaga, otot yang bekerja terlalu keras juga boleh mencetuskan kecederaan.

4. Bersenam terlalu lama

Walaupun terdapat beberapa latihan yang masih boleh anda lakukan dalam tempoh anda, tetapi anda tidak boleh bersenam terlalu lama.

Semasa haid, badan anda kehilangan banyak cecair. Oleh itu, bersenam dalam tempoh anda boleh membuat anda letih dan dehidrasi lebih cepat daripada pada hari biasa.

Kurangkan jangka masa latihan daripada yang biasa anda lakukan secara berkala untuk mengelakkan keletihan dan dehidrasi.

Apakah faedah bersenam semasa haid?

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, terdapat sejumlah faedah bersenam semasa haid, termasuk yang berikut.

  • Mengawal pendarahan haid yang berat.
  • Mengurangkan simptom PMS seperti kekejangan perut dan sakit belakang.
  • Meningkatkan endorfin, sehingga mengurangkan kesakitan.
  • Kurangkan tekanan dan atasi perubahan emosi.

Sejumlah kelebihan sukan ini telah dibuktikan dengan kajian dari Universiti Khorasgan Azad Iran yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Kejururawatan dan Bidan Iran.

Kajian dilakukan ke atas 40 pelajar perempuan yang mengalami PMS. Kumpulan pertama diminta melakukan senaman aerobik selama 60 minit 3 kali seminggu selama 8 minggu.

Sementara yang lain tidak diminta untuk melakukan apa-apa untuk melegakan PMS mereka.

Nampaknya, mereka yang kerap bersenam semasa haid melaporkan bahawa mereka tidak lagi mengalami kekejangan perut dan sakit kepala yang teruk semasa haid.

Pada dasarnya semua aktiviti fizikal baik untuk anda lakukan semasa haid. Namun, berpegang pada latihan apa yang boleh dan tidak boleh anda lakukan dalam tempoh anda!

Recent Posts