Benjolan Berair di Telapak Tangan? Mungkin inilah sebabnya

Selain mengelupas kulit, lebam berair di telapak tangan juga menjadi keluhan banyak orang. Keadaan ini secara amnya menyebabkan ketidakselesaan kerana anda bimbang lebam akan pecah semasa anda melakukan aktiviti. Betul, apa penyebab kemunculan elastik berair ini? Lalu, bagaimana menyelesaikannya?

Punca benjolan berair di tapak tangan

Benjolan kulit akibat gigitan serangga dapat ditenangkan dengan minyak telon atau minyak kayu putih. Namun, ia adalah kisah yang berbeza jika lebam yang muncul dipenuhi dengan air.

Untuk mengatasi keanjalan air di tangan anda, anda mesti terlebih dahulu mengetahui puncanya. Menurut Hospital Kanak-kanak Seattle, penampilan lebam berair di telapak tangan disebabkan oleh keadaan berikut.

1. Geseran tangan

Geseran pada kulit tangan boleh menyebabkan kemunculan ketahanan air. Geseran ini biasanya berlaku pada mereka yang bekerja bergantung pada kekuatan jari mereka, misalnya tukang kebun dan tukang masak.

Tangan mereka cenderung menerima banyak geseran dari pelbagai objek, seperti terus memegang pisau atau gunting kebun. Risiko akan menjadi lebih besar apabila tangan mereka berpeluh akibat memakai sarung tangan.

Geseran memberi tekanan pada lapisan kulit terluar (epidermis). Semakin geseran, semakin besar tekanan pada kulit. Akibatnya, lapisan kulit terluar rosak dan mencetuskan penampilan lebam berair di telapak tangan.

Cara memperbaikinya:

Cara paling selamat untuk mengatasi lebam berair di telapak tangan anda kerana masalah ini adalah membiarkannya sembuh sendiri. Namun, ini mesti disertai dengan menjaga kebersihan tangan, seperti rajin mencuci tangan.

Anda juga boleh memecahkannya tetapi mestilah dengan cara yang betul. Basuh tangan anda dengan bersih, kemudian sediakan alkohol, jarum, dan kapas.

Basahkan jarum dengan alkohol, tusuk ke kawasan kulit yang melepuh dan kemudian tiriskan cecair di dalamnya. Lap cecair dengan kapas dan sapukan jeli petroleum untuk pemulihan yang lebih cepat.

2. Pendedahan pada objek panas

Selain geseran, lebam berair di telapak tangan sangat biasa berlaku apabila tangan anda menyentuh benda panas. Suhu panas mencederakan lapisan terluar kulit, menyebabkan ketahanan air.

Lepuh ini biasanya berlaku akibat percikan air panas atau menyentuh peralatan memasak yang tidak panas.

Cara memperbaikinya:

Sekiranya lepuh kulit tidak melibatkan kawasan yang luas, anda masih boleh merawatnya di rumah. Segera sapukan gel aloe vera untuk mencegah keradangan selanjutnya sambil memberikan sensasi penyejukan pada kulit sehingga mengurangkan rasa sakit.

Sapukan bahan ini secara berkala, sehingga benjolan berair di telapak tangan kering dan sembuh lebih cepat.

3. Pendedahan kepada bahan kimia tertentu

Selain panas, lebam berair di telapak tangan juga boleh muncul kerana terdedah kepada bahan kimia tertentu. Ini adalah reaksi kulit terhadap perengsa, seperti pencuci, sabun, atau agen pembersih lain.

Cara memperbaikinya:

Cara terbaik untuk menangani reaksi kulit yang menjengkelkan ini adalah dengan mengelakkan pendedahan kepada pencetus. Sebabnya, kerengsaan akan terus berlaku sekiranya kulit anda masih terkena bahan yang menjengkelkan. Keadaan akan bertambah baik dengan sendirinya, tetapi anda boleh menggunakan krim yang mengandungi kortikosteroid dan krim anti-gatal untuk menghilangkan gejala.

3. Dyshidrosis (eksim tangan)

Sumber: Berita Perubatan Hari Ini

Benjolan berair di telapak tangan boleh menjadi gejala dyshidrosis (eczema dyshidrotic). Benjolan ini akan bertahan selama tiga minggu disertai dengan gatal. Selepas lepuh elastik, kulit akan kering dan bersisik.

Keadaan ini cenderung berlaku pada orang yang mempunyai alahan, kulit sensitif, dan terdedah kepada bahan kimia seperti kobalt atau nikel.

Cara memperbaikinya:

Walaupun penyebabnya tidak diketahui, rawatan akan tertumpu pada pencegahan dan pengurusan gejala. Doktor akan memberi anda krim atau salap yang mengandungi kortikosteroid dan antihistamin.

Langkah berjaga-jaga diambil dengan memakai sarung tangan ketika melakukan pekerjaan tertentu, dan menggunakan pelembap untuk mengatasi kulit kering yang mengelupas.

Sekiranya anda berjumpa doktor?

Benjolan berair di telapak tangan biasanya dapat disembuhkan dengan rawatan di rumah. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu memerlukan bantuan doktor. Terutama jika lebam tidak sembuh lebih dari 2 minggu, menyebabkan rasa sakit dan gatal yang mengganggu aktiviti.

Recent Posts