Air Lemon untuk Merawat Ulser, Betul Berkesan atau Berbahaya? •

Bagi anda yang pernah diserang penyakit ulser (gastritis), pastinya anda sudah faham bahawa penyakit ini benar-benar boleh menyakitkan perut. Nasib baik, gastritis atau pedih ulu hati adalah penyakit yang dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul. Anda biasanya disarankan untuk menjaga pemakanan yang seimbang dan menjauhi jenis makanan dan minuman tertentu. Ramai yang percaya bahawa satu jenis makanan dan minuman yang perlu anda elakkan adalah berasid, seperti lemon.

Walaupun anda mungkin pernah mendengar bahawa air lemon sebenarnya disarankan untuk menyembuhkan bisul. Adakah itu benar? Mari lihat fakta di bawah.

Apa yang berlaku pada perut orang dengan gastritis?

Selain pedih ulu hati, gastritis juga sering dikenali sebagai radang perut. Gastritis berlaku kerana keradangan atau pembengkakan pada dinding mukosa gastrik. Inilah yang menyebabkan perut anda terasa sakit dan sakit. Sekiranya pedih ulu hati muncul hanya seketika dan tiba-tiba, ini bermakna anda menghidap gastritis akut. Walau bagaimanapun, jika pedih ulu hati anda berlangsung cukup lama dan kerap berlaku, anda mengalami gastritis kronik.

Keradangan atau pembengkakan ini berlaku kerana beberapa faktor risiko. Beberapa jenis ubat dilaporkan menyebabkan gastritis. Ini disebabkan oleh reaksi kimia dari ubat-ubatan tertentu seperti aspirin, ibuprofen, dan naproxen yang menyebabkan jangkitan pada perut. Tidak menjaga diet yang sihat dan ketergantungan pada alkohol atau ubat-ubatan haram juga dapat meningkatkan risiko perut anda mengalami gastritis. Punca lain ialah jangkitan bakteria oleh Helicobacter pylori (H. pylori) .

Kandungan asid askorbik dan sifat alkali dalam lemon

Lemon kaya dengan asid askorbik dan alkali yang berguna untuk proses penyembuhan gastritis. Asid askorbik adalah sebatian kimia yang juga dikenal sebagai vitamin C. Tidak seperti asid sitrik, bahan tambahan yang terdapat dalam banyak produk makanan dan minuman yang diproses, asid askorbik adalah asid semula jadi yang boleh anda dapatkan dari buah-buahan seperti lemon, jeruk, dan kiwi.

Air lemon untuk merawat ulser perut

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Digestive Diseases and Sciences, vitamin C dalam lemon sangat penting untuk perut kerana kemampuannya menyembuhkan luka yang disebabkan oleh keradangan.

Sebatian yang terdapat dalam lemon juga akan memicu pengeluaran lendir atau lendir yang tugasnya adalah melindungi perut dengan mengimbangi asid hidroklorik (HCl), yang lebih sering disebut asam lambung. Perut dengan asid hidroklorik terlalu banyak akan lebih berisiko mengalami kecederaan atau keradangan. Jadi, lendir akan sangat berguna untuk meneutralkan asid di dalam perut.

Jadi adakah ini bermaksud bahawa air lemon dapat merawat ulser? Tidak semestinya. Dalam kajian ini, apa yang berkhasiat untuk mengatasi bisul sebenarnya adalah vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan. Kandungan asid itu sendiri belum terbukti sebagai penyelesaian ulser.

Oleh itu, keberkesanan air lemon untuk merawat ulser masih perlu dikaji lebih lanjut. Sebabnya, pengambilan lemon ketika perut mempunyai masalah juga menimbulkan risiko. Sebilangan orang sensitif terhadap asid lemon sehingga boleh mencetuskan gejala ulser yang lebih teruk. Oleh itu, jika ulser berulang, anda harus segera mengambil ubat ulser atau berjumpa doktor.

Recent Posts