Apa itu penghalang kulit dan mengapa ia perlu dirawat? |

Berkat teknologi masa kini, banyak produk penjagaan kulit di pasaran mempunyai pelbagai tujuan seperti membuang sel kulit mati dan melembapkan. Walau bagaimanapun, semua produk ini berfungsi pada lapisan paling luar badan, iaitu penghalang kulit.

Apakah penghalang kulit?

Penghalang kulit adalah lapisan luar kulit yang keras dan disatukan oleh lipid. Fungsinya adalah untuk melindungi.

Anda lihat, struktur kulit umumnya terdiri dari pelbagai lapisan, masing-masing memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh. Lapisan terluar (stratum corneum) adalah penghalang kulit yang digambarkan sebagai dinding bata dan terdiri daripada sel kulit keras (corneocytes).

Kemudian, anda akan menemui keratin dan pelembap semula jadi di sel kulit. Lapisan lipid ini yang mengandungi kolesterol, asid lemak, dan ceramida disebut penghalang kulit.

Walaupun kelihatan nipis, penghalang kulit ini membantu melindungi tubuh daripada pelbagai toksin dan patogen berbahaya, dan dapat menembusi kulit anda.

Tanpa penghalang kulit, air di dalam badan dapat keluar dan menguap, menjadikan anda berisiko mengalami dehidrasi.

Kesimpulannya, penghalang kulit adalah kulit pelindung terluar yang penting untuk dijaga agar berfungsi dengan baik dan dapat dioptimumkan dengan penjagaan kulit anda.

Punca kerosakan pada penghalang kulit

Seperti yang diketahui, kulit anda berisiko menghadapi pelbagai masalah kulit atau penyakit yang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, baik dari luar maupun dari dalam.

Sebilangan keadaan ini boleh mempengaruhi kesihatan penghalang kulit. Terdapat pelbagai faktor yang boleh merosakkan penghalang kulit yang perlu diperhatikan, iaitu:

 • persekitaran yang terlalu lembap atau terlalu kering,
 • terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari,
 • alergen, perengsa dan bahan pencemar,
 • pendedahan kepada sebatian tertentu, seperti bahan kimia atau bahan pencuci yang keras,
 • pengelupasan terlalu kerap
 • gangguan psikologi, atau
 • faktor genetik yang membahayakan anda untuk masalah kulit, seperti dermatitis dan psoriasis.

Tanda-tanda penghalang kulit rosak

Apabila penghalang kulit tidak berfungsi dengan baik, kulit biasanya lebih rentan terhadap gejala dan keadaan kulit seperti:

 • kulit bersisik kering,
 • ruam gatal,
 • perubahan warna kulit,
 • masalah jerawat,
 • kulit sensitif atau meradang, dan
 • jangkitan bakteria, virus, atau kulat pada kulit.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih keadaan di atas, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui punca masalah dan bagaimana menanganinya dengan tepat.

Cara merawat penghalang kulit

Sebenarnya, penjagaan penghalang kulit tidak jauh berbeza dengan menjaga kulit yang sihat secara umum. Agar tidak dilupakan, berikut adalah beberapa cara untuk menjaga pelindung kulit yang boleh anda cuba.

1. Memudahkan penjagaan kulit setiap hari

Cara paling penting untuk menjaga penghalang kulit adalah dengan mula mempermudah penjagaan kulit harian anda. Sebilangan orang mungkin tidak menyedari bahawa penjagaan kulit yang kadang-kadang rumit dapat melemahkan penghalang kulit mereka.

Sekiranya kulit mula mengelupas, cuba perhatikan bagaimana kulit bertindak balas terhadap kaedah yang digunakan. Sebilangan pakar mengesyorkan menggunakan kain lembut dan bahan kimia ringan ketika mengelupas kulit, terutama pada kulit sensitif.

Sekiranya anda keliru, tanya doktor kulit atau pakar dermatologi mengenai produk penjagaan yang tepat untuk jenis kulit anda.

2. Mengekalkan keseimbangan pH kulit

Mengekalkan tahap keasidan (pH) kulit juga penting dalam menjaga penghalang kulit anda. Biasanya, tahap pH kulit harus sekitar pH 5.7. Walau bagaimanapun, pH beberapa produk penjagaan kulit boleh berkisar antara 3.7 hingga 8.2.

Oleh itu, cubalah memilih produk pembersih yang hampir dengan pH semula jadi kulit anda. Ini bertujuan untuk melindungi anda dari masalah kulit seperti dermatitis, jerawat, hingga jangkitan Candida albicans.

Walaupun tidak semua produk menyenaraikan tahap pH, anda boleh mula mencari di laman web atau bertanya kepada penjual, jika boleh.

3. Sapukan minyak sayuran semula jadi

Menurut kajian dari Jurnal sains molekul antarabangsa , beberapa minyak sayuran dapat membantu memperbaiki penghalang kulit yang rosak.

Sebenarnya, jenis minyak ini dapat menjaga kelembapan kulit anda. Ini berkat kesan antibakteria, anti-radang dan antioksidan.

Sejumlah minyak sayuran yang cukup selamat dan berkesan untuk merawat kulit termasuk:

 • kelapa,
 • badam,
 • argan,
 • kapal amal, atau
 • bunga matahari.

Anda boleh memilih krim atau losyen yang mengandungi satu atau lebih minyak di atas. Bukan hanya itu, anda boleh mencurahkan sedikit minyak ke telapak tangan anda dan mengurutnya dengan lembut sehingga diserap oleh kulit.

4. Pilih produk dengan kandungan ceramide

Ceramides adalah lipid lilin yang terdapat di penghalang kulit anda. Sementara itu, produk yang mengandungi sebatian ini terbukti dapat menghilangkan gejala kulit kering, seperti kulit gatal dan berkerak.

Lebih-lebih lagi, pelembap yang mengandungi ceramides memberikan faedah lain untuk kesihatan kulit, seperti menguatkan struktur kulit.

Bagi anda yang mempunyai jerawat, produk ini mungkin merupakan pilihan yang tepat. Sebabnya, perlindungan kulit pada kulit yang berjerawat sering bermasalah.

Sebaliknya, ubat untuk merawat jerawat boleh menyebabkan kulit kering dan merah. Dengan adanya ceramida dalam pelembap anda, kesan sampingan ubat jerawat akan terasa lebih ringan.

5. Cuba pelembap dengan bahan-bahan tertentu

Salah satu produk penjagaan yang perlu dipertimbangkan untuk menjaga penghalang kulit adalah produk pelembap. Pilih pelembap yang tepat untuk mengunci kelembapan dari kulit, seperti petrolatum dan humectants.

Kedua-dua jenis pelembap ini diklaim dapat mencegah kehilangan air dari kulit sebanyak 99%. Sebilangan bahan yang disyorkan dalam pelembap termasuk:

 • gliserin,
 • asid hyaluronik (asid hyaluronik), dan
 • sayang.

Pada hakikatnya, anda perlu menjaga kulit yang sihat agar penghalang kulit terus berfungsi dengan baik. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, bincangkan dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk memahami penyelesaian yang tepat.

Recent Posts