Walnut, Anak-anak Kecil yang Comel yang Mempunyai Banyak Manfaat •

Kacang adalah pakej lengkap. Selain dapat menahan rasa lapar, kacang juga kaya dengan nutrien yang baik untuk tubuh. Salah satu varian kacang yang menawarkan banyak faedah kesihatan adalah kacang walnut. Sebilangan orang tahu kacang ini sebagai walnut.

Nutrien dalam kacang walnut (walnut)

Badan walnut mempunyai alur yang tidak teratur, pada pandangan pertama seperti versi miniatur otak manusia, yang ditutupi oleh kulit (kulit) yang agak tebal. Walnut mempunyai nama latin Ovari kanarium.

Setiap barang walnut mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh. Setiap 30 gram kacang walnut diperkaya dengan:

  • 200 kalori
  • 3.8 gram karbohidrat
  • 1 gram gula
  • 2 gram serat
  • 5 gram protein
  • 20 gram lemak
  • 20 mg kalsium

Kacang ini juga mengandungi mangan, tembaga, magnesium, fosfor, vitamin B6, dan zat besi. Bukan itu sahaja. Walnut juga merupakan sumber asid lemak omega 3 dan lemak tak jenuh tunggal terbaik.

Pelbagai kebaikan kacang walnut

Berikut adalah pelbagai khasiat kenari yang tidak boleh anda lewatkan.

1. Mengurangkan keradangan

Keradangan dalam badan mencetuskan tekanan oksidatif yang seterusnya menyebabkan gangguan atau kerosakan sel dan tisu. Keradangan kemudian menjadi penyebab pelbagai penyakit kronik, termasuk penyakit jantung, diabetes, Alzheimer, dan juga barah.

Berita baiknya ialah walnut mengandungi ellagitannin, sebatian polifenolik. Bakteria baik dalam usus akan mengubah ellagitannins menjadi sebatian urolithin, yang menunjukkan penyelidikan dapat melindungi tubuh daripada keradangan dan tekanan oksidatif.

Selain ellagitannin, kandungan asid lemak omega 3, magnesium, bersama dengan asam amino arginin dalam kacang ini juga dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.

2. Kawal berat badan anda

Kebanyakan orang berpendapat bahawa kacang tinggi lemak sehingga memakannya boleh membuat anda bertambah berat badan. Andaian ini salah. Kacang, termasuk kacang walnut, mengandungi lemak sihat yang selamat untuk berat badan. Sekiranya dimakan dalam bahagian yang betul, kacang-kacangan sebenarnya dapat membantu anda mengawal berat badan anda.

Kajian mendapati bahawa kenari membantu mengurangkan rasa lapar dan mengurangkan selera makan pada orang yang gemuk. Dalam kajian tersebut, para penyelidik meminta responden untuk minum smoothie walnut secara berkala sekali sehari selama lima hari.

Selepas lima hari, imbasan CT otak peserta menunjukkan peningkatan kemampuan bawah sedar mereka untuk menahan makanan ringan yang tidak sihat, seperti kue manis dan kentang goreng.

Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa wanita lebih cenderung menambah berat badan jika mereka jarang makan kacang daripada mereka yang makan kacang secara berkala dua kali seminggu atau lebih. Tidak bergurau, risiko kenaikan berat badan ini dapat berterusan selama 8 tahun.

Malangnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan faedah kacang walnut ini.

3. Menurunkan tekanan darah

Sumber: Shutterstock

Hipertensi, atau tekanan darah tinggi, adalah salah satu faktor risiko utama penyakit jantung dan strok.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan kenari secara berkala membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Manfaat ini dapat dirasakan pada orang yang sebelumnya mempunyai riwayat hipertensi atau orang yang sihat tetapi mengalami tekanan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan faedah ini.

4. Mengawal gula darah

Bagi anda yang menghidap diabetes jenis 2, walnut adalah alternatif makanan ringan yang sihat yang dikonsumsi setiap hari. Ini berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Endocrinology and Metabolism.

Penyelidikan menunjukkan bahawa gula darah puasa penghidap diabetes agak menurun setelah kerap mengambil ubat diabetes dan 1 sudu minyak walnut selama 3 bulan.

Selain itu, penderita diabetes jenis 2 yang selalu mengonsumsi kenari juga mengalami penurunan hemoglobin A1C (kadar gula darah rata-rata selama 3 bulan) sebanyak 8 peratus.

5. Baik untuk kesihatan otak

Pada pandangan pertama, bentuk kenari memang serupa dengan otak. Tanpa diduga, beberapa kajian menunjukkan bahawa kacang ini baik untuk kesihatan otak anda.

Kajian haiwan mendapati bahawa nutrien dalam kenari, termasuk lemak tak jenuh ganda, polifenol, dan vitamin E, dapat membantu mengurangkan kerosakan oksidatif dan keradangan di otak anda. Sementara kajian pemerhatian pada manusia mendapati bahawa orang tua yang kerap memakan kacang ini mempunyai kemampuan untuk berfikir dan mengingat dengan lebih baik.

Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menguji kesan kenari pada fungsi otak manusia.

6. Menurunkan kolesterol

Asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda dalam kenari dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol jahat dan trigliserida. Dalam jangka masa panjang, mengurangkan lemak buruk dalam darah membantu kita mengelakkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, dan serangan jantung.

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition menunjukkan bahawa orang yang kerap makan kacang lebih dari empat kali seminggu mempunyai risiko penyakit jantung koronari yang lebih rendah.

Cara makan walnut

Anda boleh mendapatkan kacang walnut di kedai runcit, pasar raya, atau bahkan dalam talian. Kacang-kacangan ini boleh dimakan secara keseluruhan atau dicampurkan dalam makanan lain, seperti smoothie, jus buah, oatmeal, atau ais krim rendah lemak.

Tetapi pastikan walnut yang anda makan tidak mengandungi garam tambahan. Makanan ringan Kacang tanah yang dijual di pasar biasanya telah menambahkan garam untuk menjadikannya lebih sedap. Ini sebenarnya boleh membuatkan anda mengambil garam berlebihan dan meningkatkan risiko hipertensi.

Walaupun menawarkan rasa yang enak, jangan lupa untuk memperhatikan bahagian makanan anda ketika memakan kacang ini. Sama seperti makanan lain, jika dikonsumsi secara berlebihan, kacang-kacangan ini boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.

Recent Posts