Kenali ciri atau gejala barah kulit -

Secara umum, barah kulit berlaku di kawasan yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Namun, itu tidak bermaksud penyakit ini tidak dapat menyerang kulit di bahagian lain badan. Gejala setiap jenis barah kulit boleh berbeza. Oleh itu, lihat penjelasan lengkap mengenai gejala atau ciri barah kulit yang perlu dipertimbangkan dalam artikel berikut.

Ciri-ciri kanser kulit mengikut jenisnya

Kanser kulit terbahagi kepada tiga jenis, iaitu karsinoma sel basal, karsinoma sel skuamosa, dan melanoma. Setiap jenis barah mungkin mempunyai ciri yang berbeza pada kulit. Jadi apa simptom setiap jenis?

1. Karsinoma sel basal

Karsinoma sel basal muncul dalam bentuk lebam kecil, halus, seperti mutiara pada kulit. Biasanya, salah satu jenis barah kulit ini muncul di kawasan kulit yang sering terdedah kepada sinar matahari, termasuk wajah, telinga, leher, kulit kepala, dada, bahu, dan punggung.

Beberapa ciri berikut mungkin menunjukkan gejala karsinoma sel basal pada kulit, iaitu:

 • Luka yang tidak akan sembuh

Sekiranya anda mempunyai luka terbuka yang tidak akan sembuh, dan mungkin berdarah, atau menjadi kering dan mengelupas, segera berjumpa doktor. Terutama jika luka itu berlangsung selama berminggu-minggu. Luka ini juga dapat sembuh tetapi kemudian muncul kembali.

 • Kulit yang merengsa

Menjadi lebih sensitif terhadap pelbagai perubahan yang berlaku di dalam badan, termasuk kulit adalah sesuatu yang harus anda lakukan. Contohnya, jika anda melihat kulit yang jengkel atau merah di wajah, dada, bahu, lengan, atau kaki anda.

Sebabnya, ia boleh menjadi salah satu ciri barah kulit. Bukan hanya itu, anda mungkin mengalami karsinoma sel basal jika kulit yang jengkel mengelupas, terasa gatal, dan sakit.

 • Benjolan yang berkilat atau warnanya ringan

Sekiranya anda menemui benjolan yang berkilat atau berwarna terang, merah jambu, merah, atau putih, itu mungkin merupakan tanda karsinoma sel basal.

Walau bagaimanapun, lebam yang muncul boleh berwarna gelap, terutama jika muncul pada orang dengan warna kulit yang lebih gelap. Tidak ketinggalan, gejala barah kulit yang satu ini sering disalah anggap sebagai tahi lalat biasa.

 • Kawasan kulit yang kelihatan seperti luka

Karsinoma sel basal juga boleh dicirikan oleh adanya kawasan kulit berwarna putih atau kuning yang lebih berkilat daripada kawasan kulit yang lain.

Kemudian, kawasan itu kelihatan ketat tetapi nampaknya bercampur dengan kawasan kulit lain yang tidak bermasalah. Keadaan ini mungkin menunjukkan ciri-ciri kanser kulit jenis ini.

2. Karsinoma sel skuamosa

Karsinoma sel skuamosa adalah jenis barah kulit yang lain. Walaupun penyebab kanser kulit, karsinoma sel skuamosa relatif sama dengan jenis kanser kulit yang lain. Namun, lokasi kejadian barah cenderung berbeza, begitu juga dengan ciri-ciri yang mungkin timbul dari barah kulit ini.

Karsinoma sel skuamosa biasanya terdapat dalam bentuk lebam merah dan biasanya kasar, dan luka pada kulit seperti sisik dan kerak. Ciri ini biasanya muncul di kawasan yang sering terkena sinar matahari, seperti kulit kepala, leher, muka, telinga, dan tangan.

Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai warna kulit gelap biasanya mempunyai karsinoma sel skuamosa di kawasan yang jarang terdedah kepada cahaya matahari, seperti telapak tangan dan telapak kaki. Beberapa tanda barah kulit jenis ini adalah:

 • Kehadiran tompok bersisik merah

Salah satu ciri yang harus anda fahami dari jenis barah kulit ini adalah kemunculan tompok-tompok merah yang mungkin juga bersisik. Tompok bersisik ini dapat membuat kulit mengelupas atau berdarah.

Sekiranya anda menemui ciri-ciri ini, segera hubungi doktor anda untuk mengetahui sama ada anda menghidap barah kulit atau tidak.

 • Terdapat benjolan

Sedikit serupa dengan tanda-tanda barah kulit, karsinoma sel basal, jenis kanser kulit ini juga berpotensi menyebabkan ketulan. Sebenarnya, kadang-kadang lebam yang muncul sebenarnya kelihatan tenggelam ke dalam di tengah.

 • Luka terbuka

Luka terbuka yang menjadi ciri barah kulit biasanya tidak sembuh. Sebenarnya, walaupun dapat sembuh, luka berpotensi untuk muncul kembali. Luka terbuka ini biasanya kering dan mengelupas dengan mudah.

3. Melanoma

Melanoma adalah salah satu jenis barah kulit yang paling serius. Oleh itu, Yayasan Kanser Kulit yang mengesan melanoma adalah langkah penting untuk menentukan rawatan untuk barah kulit ini.

Ciri-ciri kanser kulit melanoma adalah:

 • Terdapat lebam yang tidak dapat disembuhkan.
 • Terdapat penyebaran pigmen yang pada mulanya hanya dalam bentuk titik, kemudian merebak ke kulit sekitarnya.
 • Tahi lalat yang membengkak atau kulit di sekelilingnya berubah menjadi kemerahan.
 • Terdapat gatal yang kadang-kadang berubah menjadi kesakitan.

Tidak jarang, melanoma sukar dibezakan daripada tahi lalat biasa. Oleh itu, perhatikan kaedah ABCDE yang dapat membantu anda dengan lebih mudah menentukan sama ada tahi lalat pada badan adalah melanoma.

A untuk asimetri (tidak simetri)

Biasanya, ciri-ciri kanser kulit jenis ini tidak simetri. Ini bermaksud bahawa jika anda melukis garis lurus di tengah tahi lalat dan sisi tidak sama, mungkin bukan tahi lalat biasa, tetapi melanoma.

B untuk sempadan (sempadan / tepi)

Tepi melanoma biasanya tidak sama rata atau bahkan kulit di bahagian tepinya tidak rata. Sementara itu, tauhu terbang biasa akan mempunyai kulit yang halus dan tidak mengelupas.

C untuk Warna (warna)

Kehadiran pelbagai warna pada tahi lalat boleh menjadi tanda bahawa ia bukan tahi lalat biasa tetapi sejenis barah kulit, iaitu melanoma. Sekiranya tahi lalat normal hanya satu warna, tahi lalat melanoma boleh menjadi berbagai warna, mulai dari hitam, coklat, dan biru.

D untuk diameter (saiz)

Jika dibandingkan dengan tahi lalat biasa, ciri mol melanoma adalah bahawa mereka cenderung lebih besar daripada tahi lalat biasa. Biasanya, ukuran melanoma adalah 6 milimeter (mm) lebih besar daripada ukuran tauhu biasa.

E untuk berkembang (mengembangkan)

Benjolan melanoma dapat berubah ukuran (menjadi lebih kecil atau lebih besar), berubah bentuk, dan berubah warna. Malah lebam ini yang kelihatan seperti tahi lalat boleh menyebabkan gatal berdarah.

Oleh itu, anda harus segera mengesan barah kulit lebih awal sekiranya anda merasakan gejala tertentu. Ini boleh menjadi salah satu usaha anda dalam mencegah barah kulit. Sekiranya anda didiagnosis menghidap barah kulit, sekurang-kurangnya doktor dapat segera membantu menentukan jenis rawatan yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Dengan merawat keadaan ini secepat mungkin, anda membantu mempercepat proses rawatan yang dapat meningkatkan potensi anda sebagai pesakit untuk sembuh dari barah kulit ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found