4 Faedah Kesihatan Minum Susu untuk Warga Emas •

Setakat ini, kebiasaan minum susu sangat sinonim dengan anak-anak, kerana ia dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan. Sebagai sumber pemakanan yang baik, ibu bapa atau orang tua sebenarnya masih perlu minum susu. Lalu, berapa banyak susu yang harus diminum oleh orang tua setiap hari? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Seberapa penting minum susu untuk orang tua?

Susu adalah salah satu minuman yang merupakan sumber kalsium dan vitamin D. yang terbaik. Tubuh memerlukan dua nutrien ini untuk menjadikan tulang lebih kuat.

Sekiranya kalsium dapat meningkatkan kesihatan tulang pada orang tua, vitamin D dapat meningkatkan penyerapan kalsium ke dalam tubuh. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan tulang menjadi lebih kurus dan lebih mudah patah tulang. Malah, proses pembentukan tulang baru juga dapat berhenti apabila tubuh tidak mempunyai cukup vitamin D.

Selain itu, susu juga mempunyai manfaat lain untuk ibu bapa yang penting dalam menjaga kesihatan mereka, seperti berikut:

1. Mencegah osteoporosis

Pada dasarnya, osteoporosis bukan sebahagian daripada proses penuaan. Walau bagaimanapun, tulang menjadi rapuh dari masa ke masa. Ini bermaksud, risiko terkena osteoporosis akan meningkat seiring bertambahnya usia. Ini bermaksud, orang tua mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada orang muda untuk mengalami keadaan ini.

Biasanya, wanita lebih mudah terdedah kepada keadaan ini ketika mereka memasuki haid. Sementara itu, lelaki lebih cenderung kepada osteoporosis apabila kadar testosteron dalam badan menurun. Tidak hairanlah ibu bapa masih perlu minum susu untuk membantu melambatkan terjadinya osteoporosis.

Lebih-lebih lagi, kandungan kalsium dan vitamin D dalam susu juga membantu tulang menjadi lebih padat, sehingga mencegah tulang menjadi rapuh. Dalam satu gelas susu rendah lemak, anda boleh mendapatkan pengambilan kalsium hingga 306 miligram (mg), yang dapat membantu memenuhi keperluan kalsium setiap hari. Oleh itu, minum susu untuk orang tua dapat membantu menjaga kesihatan tulang.

2. Menjaga kesihatan jantung

Selain kalsium dan vitamin D yang baik untuk kesihatan tulang dan otot pada orang tua, susu juga mengandungi kalium yang baik untuk jantung. Nutrien ini mempunyai peranan penting dalam menjaga tekanan darah normal pada orang tua.

Sebabnya, makanan atau minuman yang kaya dengan kalium dapat mengurangkan kesan natrium dalam badan. Ini bermakna bahawa semakin banyak kalium yang anda makan, semakin banyak natrium akan dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Bukan hanya itu, kalium juga dapat membantu mengurangkan tekanan pada dinding saluran darah.

Ini tentunya sangat berguna untuk menurunkan tekanan darah dan risiko penyakit jantung pada orang tua. Walaupun begitu, perawat tua atau ahli keluarga perlu membincangkannya dengan doktor, memandangkan kalium dapat memperburuk keadaan pesakit dengan gangguan buah pinggang.

3. Mencegah Osteoartritis

Osteoarthritis adalah salah satu jenis arthritis yang mungkin berlaku pada orang tua. Walau bagaimanapun, pengambilan susu adalah baik untuk mencegah osteoartritis pada orang tua. Bagaimana ia boleh berlaku? Menurut Yayasan Arthritis, kandungan kalsium, vitamin D, dan protein yang tinggi dalam susu berpotensi untuk mengurangkan risiko keadaan ini.

Ini kerana kalsium dalam susu dapat memperlambat perkembangan osteoartritis dengan melindungi tulang yang menyokong sendi. Walaupun begitu, faedah baik untuk mencegah radang sendi hanya dapat dijumpai semasa anda mengambil susu.

Sementara itu, anda tidak akan mengalami kesan yang sama semasa memakan produk tenusu, seperti keju, yogurt dan produk lain. Oleh itu, sebagai salah satu pencegahan artritis, para pakar mengesyorkan susu untuk orang tua untuk kesihatan sendi mereka.

4. Mengekalkan jisim otot

Protein adalah salah satu nutrien penting bagi orang tua, terutama ketika mengalami penurunan berat badan, sakit parah, atau mendapatkan rawatan di hospital. Pada masa itu, badan yang menjalani proses penuaan menghasilkan lebih sedikit protein daripada biasa.

Masalahnya adalah, tubuh memerlukan protein untuk mengekalkan jisim dan kekuatan otot, kesihatan tulang, dan pelbagai fungsi lain dari sistem pergerakan manusia. Nah, susu adalah minuman yang mengandungi banyak protein. Oleh itu, ia adalah salah satu minuman yang baik untuk orang tua.

Warga emas yang kerap mengonsumsi susu dapat mengekalkan kadar protein di dalam badan mereka. Namun, bukan hanya itu, orang tua masih perlu bersenam dan melakukan aktiviti fizikal yang lain agar badan warga tua sihat dan cergas secara keseluruhan.

Berapakah jumlah orang tua yang perlu minum susu?

Sebenarnya, tidak ada peruntukan khas mengenai jumlah susu yang boleh diambil oleh orang tua dalam sehari. Selain itu, kandungan nutrien yang terdapat dalam susu, seperti kalsium, vitamin D, kalium, dan protein sebenarnya dapat diperoleh dari pelbagai sumber makanan lain.

Ini bermaksud bahawa susu bukanlah minuman wajib, tetapi alternatif untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan orang tua. Sekiranya ibu bapa tidak menyukai susu, jururawat atau ahli keluarga yang lain tidak perlu memaksa mereka mengambil minuman tersebut.

Masih banyak pilihan makanan dan minuman lain yang boleh dimakan oleh ibu bapa untuk memenuhi keperluan tubuh untuk kalsium, vitamin D, protein, dan kalium jika mereka tidak suka minum susu. Sebagai contoh, kebanyakan makanan haiwan mempunyai nutrien ini. Sebenarnya, sayur-sayuran hijau seperti brokoli, kangkung, dan bayam, mempunyai kandungan kalium yang tinggi.

Perhatikan pilihan pengambilan susu untuk orang tua

Walaupun susu adalah sumber pemakanan yang baik untuk orang tua, minuman ini tidak boleh sembarangan atau selama anda memberikannya kepada orang tua. Sebabnya, terdapat kandungan gula dan lemak yang biasanya tinggi susu. Sekiranya orang tua mengambil terlalu banyak gula, kadar gula darah di badan orang tua dapat meningkat.

Sebenarnya, pada orang tua yang menghidap diabetes, pakar tidak mengesyorkan mengambil susu yang mempunyai kandungan gula yang tinggi. Selain itu, beberapa jenis susu yang mengandungi lemak juga tidak baik untuk kesihatan jantung dan tekanan darah pada orang tua.

Oleh itu, jika orang tua ingin mengambil susu, lebih baik memilih jenis susu yang rendah gula dan rendah lemak. Lebih-lebih lagi, pada masa ini terdapat banyak jenis susu yang khusus untuk keadaan kesihatan tertentu pada orang tua. Contohnya, susu untuk mencegah osteoporosis atau susu bagi penghidap diabetes.

Walaupun begitu, lebih baik jika anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu mengenai penggunaan susu yang paling sesuai. Tidak semua warga tua boleh mengambil minuman ini kerana keadaan kesihatan tertentu. Membincangkannya dengan pakar pemakanan dapat membantu anda dengan lebih mudah menentukan keperluan susu harian anda.

Recent Posts