4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Kaki Bengkok •

O atau bentuk kaki genu varum , umumnya berlaku pada kanak-kanak berumur 2-6 tahun, bahkan orang dewasa. Pesakit dengan penyakit ini biasanya menunjukkan bentuk kaki dengan lutut dan tulang yang mempunyai bentuk melengkung ke luar, sehingga menyerupai bentuk huruf O, membuat seseorang berjalan tidak seimbang. Jadi, bagaimana mengatasi bentuk kaki O?

Cara mengatasi bentuk kaki yang boleh anda pilih

Punca kaki O boleh disebabkan oleh keadaan kongenital, pertumbuhan tulang yang tidak sempurna, bahkan kegemukan sejak usia dini. Keadaan ini cukup mempengaruhi keadaan selesa pinggul, lutut dan kawasan kaki orang yang mempunyai kaki O. Secara beransur-ansur, penyakit kaki O akan mempengaruhi kiprah dan boleh mempengaruhi keyakinan seseorang.

Kebanyakan orang dengan kaki O tidak mendapat rawatan atau rawatan khusus untuk memulihkannya. Untuk menjadikannya lebih jelas, mari kita bincangkan satu persatu cara mengatasi bentuk kaki O.

1. Osteotomi

Prosedur pembedahan ini biasanya disyorkan untuk penghidap artritis. Namun, ia juga boleh digunakan untuk mengatasi tulang kaki yang berbentuk huruf O.

Dalam rawatan ini, anda akan mendapat anestesia umum atau anestesia tulang belakang. Kemudian, pakar bedah anda akan membuat sayatan di kawasan tulang untuk pengubahsuaian.

Bergantung pada lokasi kerosakan, pembedahan mungkin melibatkan tulang paha atau tulang paha anda. Bentuk osteotomi lutut yang paling biasa melibatkan tulang kering.

Dalam osteotomi lutut yang paling mudah, pakar bedah anda memotong hampir keseluruhan tulang, membuka celah, mengisinya dengan cantuman tulang, dan mengetuk tulang di tempatnya dengan alat dan skru seperti plat.

Cara lain adalah dengan memotong tulang kering atau tulang paha, kemudian membuang hirisan tulang. Setelah memotong pinggir tulang, kemudian teruskan prosedur bergabung dan menggunakan pendakap perkakasan logam. Pembedahan untuk merawat kaki berbentuk O biasanya memakan masa satu hingga dua jam.

Bergantung pada kerumitan pembedahan dan seberapa baik anda pulih, anda akan pulang pada hari yang sama atau dimasukkan ke hospital. Anda perlu menggunakan kruk selama dua bulan agar tulang anda sembuh dengan betul.

Pemulihan boleh memakan masa hingga enam bulan dan akan merangkumi latihan yang bertujuan untuk:

  • Kuatkan otot paha anda (paha depan).
  • Meningkatkan jarak pergerakan lutut dan keseimbangan badan.

2. Terapi fizikal

Cara seterusnya untuk mengatasi bentuk kaki O adalah terapi dalam bentuk latihan fizikal yang anda kenal sebagai latihan neuromuskular. Melalui aktiviti fizikal, ini akan melatih anda untuk memastikan kaki dan lutut anda sejajar semasa bersenam.

Latihan untuk meregangkan otot pinggul dan peha dan menguatkan otot pinggul telah terbukti dapat memperbaiki kecacatan kaki yang bengkok. Ini dapat membantu mengurangkan risiko kecederaan pada orang dengan kaki berbentuk O.

Contoh latihan yang boleh menderita genu varum untuk mengatasi kaki berbentuk O adalah tekanan hamstring, dan ikuti langkah-langkah seperti yang dipetik dari Mayo Clinic.

  • Berbaring di lantai berhampiran dengan sudut dinding.
  • Angkat kaki kiri anda dan letakkan tumit kiri anda ke dinding. Pastikan lutut kiri anda sedikit bengkok.
  • Luruskan kaki kiri anda dengan perlahan sehingga anda merasakan regangan di bahagian belakang paha kiri anda.
  • Tahan selama kira-kira 30 saat dan beralih ke kaki yang lain.

3. Yoga

Yoga adalah sejenis senaman yang tujuan utamanya adalah untuk menjadikan tubuh lebih lentur, latihan jenis ini cukup berimpak untuk mengatasi bentuk kaki O.

Pergerakan yoga yang menggabungkan kelenturan anggota badan dapat memperbaiki masalah tulang atau postur. Latihan yoga baik untuk penghidap genu varum orang dewasa kerana memerlukan pemahaman mengenai corak pergerakan yoga dan fokus yang tinggi.

4. Pilates

Pergerakan pilates sedikit serupa dengan pergerakan yoga, berguna untuk membantu memperbaiki postur badan dan penjajaran badan. Latihan dilakukan dengan postur, lengan dan kaki seperti ballerina dan lakukan penggulungan, dapat membantu menguatkan otot kaki.

Mulakan dengan berbaring di atas tikar menggunakan cangkuk getah yang kuat di hujung tikar, pasangkan kaki anda ke cangkuk getah. Berbaring di atas tikar, letakkan kedua kaki selari dan kemudian mulakan pergerakan duduk tanpa melepaskan kedudukan kaki selari. Lakukan dengan kerap, pergerakan ini bertujuan untuk membantu mengatasi kaki berbentuk O menjadi lebih lurus dan selari.

Recent Posts