Sistem Pernafasan Manusia: Organ Terlibat dan Bagaimana Ia Berfungsi

Rata-rata manusia bernafas sekitar 17-30 ribu kali sehari. Nah, untuk dapat bernafas dengan betul, manusia perlu disokong oleh sistem pernafasan yang sihat. Selain bergantung pada hidung dan paru-paru untuk bernafas, ada pelbagai organ dan tisu lain yang memainkan peranan yang sama pentingnya dalam sistem pernafasan. Ada apa-apa?

Mengapa manusia bernafas?

Lazimnya, manusia dewasa bernafas 12-16 kali seminit dalam keadaan rehat. Pernafasan adalah proses menyedut udara yang mengandungi oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida dari paru-paru. Serangkaian penyedutan dan pernafasan dikira sebagai 1 nafas. Proses ini juga dikenali sebagai sistem pernafasan manusia.

Anda memerlukan oksigen untuk terus hidup. Pelbagai fungsi tubuh setiap hari seperti mencerna makanan, menggerakkan anggota badan, atau hanya berfikir sejenak memerlukan pengambilan oksigen.

Dilaporkan dari American Lung Association, sistem pernafasan manusia berfungsi untuk memberikan pengambilan oksigen secara konsisten sehingga semua fungsi tubuh berfungsi dengan baik.

Manakala proses metabolik akan menghasilkan gas karbon dioksida sebagai produk buangan yang mesti dibuang. Proses membuang karbon dioksida juga menjadi tanggungjawab sistem pernafasan.

Selain itu, sistem pernafasan juga berfungsi melindungi tubuh dari bahan asing dan zarah berbahaya melalui mekanisme pertahanan semula jadi seperti batuk, bersin, dan kemampuan menelan.

Pernafasan yang lancar adalah hasil kerja setiap tisu dan organ yang membentuk sistem pernafasan manusia. Sistem pernafasan manusia terbahagi kepada dua bahagian, iaitu organ pernafasan atas dan organ pernafasan bawah.

Organ sistem pernafasan atas

Organ sistem pernafasan atas dan bawah

1. Hidung

Hidung adalah pintu utama masuk dan keluar udara setiap kali anda bernafas. Dinding hidung ditutup dengan rambut halus yang berfungsi menyaring kotoran dari udara yang anda hirup.

Selain hidung, udara juga boleh masuk dan keluar dari mulut. Biasanya, pernafasan melalui mulut dilakukan ketika anda memerlukan lebih banyak udara (ketika anda kehabisan nafas kerana bersenam) atau ketika hidung anda tersumbat kerana selsema dan selesema.

2. Sinus

Sinus adalah rongga udara di tulang tengkorak. Rongga ini terletak di kedua-dua belah hidung berhampiran tulang pipi, di belakang tulang hidung, di antara mata, dan di tengah dahi.

Dalam sistem pernafasan manusia, sinus membantu mengatur suhu dan kelembapan udara yang anda hirup dari hidung anda.

3. Adenoid

Adenoid adalah tisu kelenjar getah bening di kerongkong. Di dalam adenoid terdapat simpul sel dan menghubungkan saluran darah yang membawa cecair ke seluruh badan.

Adenoid membantu anda melawan jangkitan dengan menyaring objek asing seperti kuman, dan menghasilkan limfosit untuk membunuhnya.

4. Tonsil

Tonsils adalah nama lain untuk tonsil. Amandel itu sendiri adalah kelenjar getah bening yang terletak di dinding faring (tekak).

Amandel sebenarnya bukan bahagian penting dari sistem imun atau pernafasan manusia. Sekiranya amandel dijangkiti dan meradang, doktor boleh membuang atau membuangnya secara pembedahan.

5. Pharynx

Faring (saluran angin atas) adalah tiub di belakang mulut dan rongga hidung yang menghubungkannya ke saluran pernafasan lain, iaitu trakea.

Sebagai sebahagian daripada sistem pernafasan manusia, faring berfungsi menyalurkan aliran udara dari hidung dan mulut ke trakea (saluran angin).

6. Epiglottis

Epiglotis adalah lipatan tulang rawan berbentuk daun yang terletak di belakang lidah, di atas laring (kotak suara).

Semasa bernafas, epiglotis terbuka untuk membolehkan udara masuk ke laring dan ke paru-paru. Walau bagaimanapun, epiglotis ditutup semasa kita makan untuk mengelakkan makanan dan minuman tersedut secara tidak sengaja dan menyebabkan tercekik.

Organ sistem pernafasan bawah

Organ sistem pernafasan atas dan bawah

1. Larynx (kotak suara)

Larynx adalah rumah bagi pita suara anda. Ia terletak tepat di bawah persimpangan saluran faring yang terbahagi kepada trakea dan esofagus.

Larynx mempunyai dua pita suara yang terbuka ketika kita bernafas dan dekat untuk menghasilkan suara. Semasa kita bernafas, udara akan mengalir melalui dua pita suara bersebelahan, menghasilkan getaran. Getaran inilah yang menghasilkan bunyi.

2. Trakea (saluran angin)

Trakea adalah bahagian tidak terpisahkan dari saluran udara dan mempunyai fungsi penting untuk mengangkut udara ke dan dari paru-paru untuk pernafasan.

Trakea atau saluran angin adalah tiub berongga lebar yang menghubungkan laring (kotak suara) ke bronkus paru-paru. Panjangnya sekitar 10 cm dan diameter kurang dari 2.5 cm.

Trakea memanjang dari laring ke bahagian bawah tulang dada (sternum), dan kemudian membahagi menjadi dua tiub kecil yang disebut bronchi. Setiap sisi paru-paru mempunyai satu bronkus.

3. Tulang rusuk

Tulang rusuk adalah tulang yang menyokong rongga dada dan melindungi organ dalaman dada, seperti jantung dan paru-paru, dari kesan atau kejutan.

Tulang rusuk akan mengembang dan menguncup berikutan pergerakan paru-paru semasa menyedut dan menghembus nafas.

4. Paru-paru

Paru-paru adalah sepasang organ yang terletak di dalam tulang rusuk. Setiap paru-paru berada di kedua-dua belah dada.

Peranan utama paru-paru dalam sistem pernafasan adalah untuk menampung udara beroksigen yang kita hirup dari hidung dan menyampaikan oksigen itu ke saluran darah untuk diedarkan ke seluruh badan.

5. Pleura

Paru-paru dilapisi oleh selaput nipis yang disebut pleura. Lapisan pleura bertindak sebagai pelincir yang membolehkan paru-paru mengembang dan mengempis dengan lancar pada setiap nafas. Lapisan pleura juga memisahkan paru-paru anda dari dinding dada anda.

6. Bronkiol

Bronkiol adalah cabang bronkus yang berfungsi menyalurkan udara dari bronkus ke alveoli. Selain itu, bronkiol juga berfungsi untuk mengawal jumlah udara yang masuk dan keluar semasa proses pernafasan.

7. Alveoli

Alveoli atau alveolus adalah kantung kecil di paru-paru yang terletak di hujung bronkiol. Dalam sistem pernafasan, alveoli berfungsi sebagai tempat pertukaran oksigen dan karbon dioksida.

Di alveoli terdapat juga kapilari saluran darah. Kemudian, darah akan melalui kapilari dan dibawa oleh urat dan arteri.

Alveoli kemudian menyerap oksigen dari udara yang dibawa oleh bronkiol dan mengedarkannya ke dalam darah. Selepas itu, karbon dioksida dari sel-sel badan mengalir dengan darah ke alveoli untuk dikeluarkan.

8. Tiub bronkial

Di dalam saluran bronkus paru-paru, terdapat silia dalam bentuk rambut kecil yang bergerak seperti gelombang. Pergerakan gelombang silia akan membawa lendir (kahak / lendir / cecair) ke bahagian luar tekak. Cilia juga terdapat di lubang hidung.

Fungsi lendir atau kahak pada saluran bronkus adalah untuk mengelakkan habuk, kuman, atau benda asing lain masuk ke paru-paru. Batuk juga boleh menjadi cara sistem pernafasan manusia untuk mencegah benda asing memasuki paru-paru.

9. Diafragma

Diafragma adalah dinding otot yang kuat yang memisahkan rongga dada dari rongga perut. Semasa melakukan pernafasan perut, diafragma akan bergerak ke bawah dan membuat rongga kosong untuk menarik udara. Ia juga dapat membantu mengembang paru-paru.

Bagaimana sistem pernafasan manusia berfungsi?

Proses kerja sistem pernafasan manusia sering disebut sistem pernafasan. Seperti yang dijelaskan oleh Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Nasional, proses pernafasan bermula apabila anda mengambil udara melalui hidung dan masuk ke kerongkong anda. Selepas itu, udara akan turun melalui laring dan ke trakea.

Semasa anda menyedut, diafragma dan otot di antara tulang rusuk anda berkontraksi untuk mewujudkan ruang kosong di rongga dada anda. Ini supaya paru-paru dapat menarik udara yang anda hirup.

Setelah udara masuk bergerak ke hujung trakea, udara akan melalui bronkus dan memasuki kedua paru-paru. Selepas itu, udara mengalir ke bronkiol, yang terus menyusut sehingga udara mencapai hujung cabang.

Pada akhir bronkiol terdapat kantung udara kecil atau alveoli. Apabila udara mencapai alveoli, oksigen melewati membran ke saluran darah kecil yang disebut kapilari. Sebaliknya, karbon dioksida dari darah di kapilari meninggalkan dan memasuki alveoli.

Selepas pertukaran oksigen dan karbon dioksida di alveoli, rongga dada akan merehatkan otot diafragma sehingga diafragma melonggarkan. Ini membolehkan karbon dioksida bergerak ke atas untuk dihembuskan melalui paru-paru dan kemudian dihembuskan melalui hidung.

Penyakit yang menyerang sistem pernafasan

Organ dalam sistem pernafasan memainkan peranan penting dalam menangkap dan menghantar oksigen yang diperlukan oleh tubuh. Walau bagaimanapun, fungsi sistem pernafasan dapat terganggu kerana udara yang dihirup, terutama jika udara mengandungi kuman.

Ancaman penyakit tidak hanya datang dari luar sistem pernafasan, beberapa gangguan pernafasan juga boleh datang dari sistem pernafasan itu sendiri.

Berikut adalah beberapa penyakit biasa yang menyerang sistem pernafasan:

  • Selsema
  • Selsema (selesema)
  • Asma
  • Pneumonia
  • Tuberkulosis
  • Bronkitis
  • Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)

Recent Posts