Diet Detox 7 Hari Tidak Boleh Cuai, Inilah Cara Selamat

Cuba ingat lagi, seperti apa diet anda setakat ini? Adakah anda rajin makan makanan yang sihat dan seimbang dari pemakanan, atau anda kebanyakannya makan makanan ringan yang tidak sihat? Anda mungkin tidak menyedari bahawa selama ini anda telah membiarkan banyak toksin masuk ke dalam badan. Tetapi jangan risau, anda boleh mencuba diet detoks 7 hari untuk membantu tubuh bebas daripada toksin.

Apa itu diet detoks?

Sekiranya anda selalu berfikir bahawa diet adalah cara untuk menurunkan berat badan, anda salah. Sebabnya, makna sebenar diet adalah mengatur diet sebaik mungkin untuk mencapai tujuan tertentu. Contohnya, untuk mengawal berat badan, mempercepat penyembuhan penyakit tertentu, dan sebagainya.

Seperti diet lain, diet detoks adalah diet yang dilakukan untuk membuang toksin dalam badan. Diet detoks 7 hari bermaksud anda menyesuaikan diet anda untuk menyahtoksin badan anda selama 7 hari.

Tubuh sebenarnya menyahtoksin secara semula jadi setiap hari. Ini dilakukan untuk menyingkirkan toksin yang terkumpul di organ tubuh, dari hati, ginjal, usus, paru-paru, hingga kulit.

Tetapi kadang-kadang, begitu banyak racun yang masuk, tubuh menjadi kewalahan untuk membuang toksin ini. Akibatnya, badan menjadi mudah letih dan mudah diserang penyakit.

Linda Page, ND, PhD, doktor dan penulis naturopati Detoksifikasi, mengungkapkan kepada Very Well Fit bahawa diet detoks dapat membantu meremajakan dan mengisi semula badan. Malah, dia juga menyebutkan bahawa diet detoks juga boleh menjadi cara untuk memulakan kehidupan yang lebih aktif dan sihat.

Petua untuk diet detoks 7 hari yang berjaya

Sebelum memulakan diet detoks 7 hari, anda harus berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda terlebih dahulu. Harus diingat bahawa diet detoks 7 hari bukanlah diet yang ideal sehingga tidak dapat dilakukan oleh semua orang.

Doktor dan pakar pemakanan akan melihat keadaan kesihatan anda terlebih dahulu, kemudian doktor akan menentukan sama ada anda boleh menjalani diet detoks 7 hari atau tidak. Jadi, apa sahaja diet yang anda lakukan, pastikan ia sesuai dengan keperluan dan keadaan badan anda, ya!

Setelah mendapat kebenaran daripada doktor dan pakar pemakanan, anda boleh melakukan diet detoks 7 hari dengan peraturan berikut.

1. Pilih makanan yang betul

Semasa melakukan diet detoks 7 hari, cuba minum lebih banyak jus sayur atau buah. Anda boleh memilih jenis sayur atau buah yang anda suka, seperti wortel, epal, bayam, atau sayur-sayuran hijau yang lain.

Menurut Linda Page, jus sayur atau buah mengandungi antioksidan yang dapat mengeluarkan bahan toksik keluar dari tubuh anda. Selain itu, kandungan air yang banyak juga dapat membantu membasuh bahan buangan dengan lebih cepat.

Atau mungkin dengan memakan beras perang, biji, dan kacang-kacangan. Semua jenis makanan ini mengandungi serat tinggi yang dijamin menjadikan anda kenyang lebih lama. Kesannya, anda dapat mengawal diri anda daripada memakan makanan yang tidak sihat.

Keliru tentang apa yang harus dibuat untuk diet detoks 7 hari? Berikut adalah pilihan yang boleh anda periksa.

Sarapan pagi: Oatmeal dan smoothie buah, puding biji chia, atau salad sayur-sayuran.

Makanan ringan: Mete panggang.

Makan tengahari: Nasi perang, cendawan panggang, dan bayam.

Makan malam: Kentang panggang, tuna panggang dalam sos madu, dan potongan timun atau wortel rebus.

2. Minum banyak air

Agar diet detoks 7 hari anda berjaya, pastikan anda minum banyak air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Sebenarnya, pakar kesihatan mengesyorkan agar anda minum air setiap 90 minit hingga 2 jam.

Semakin banyak air yang anda minum, semakin mudah badan membuang bahan toksik yang membahayakan badan. Atau, anda juga boleh minum air lemon atau air yang disuntikkan untuk meningkatkan kesan detoksifikasi pada waktu pagi.

3. Bersenam secara berkala

Aktiviti fizikal dapat meningkatkan peredaran di samping menyingkirkan toksin dalam badan. Terdapat banyak jenis senaman ringan yang boleh anda cuba, dari sekadar berjalan-jalan semasa rehat makan tengah hari anda atau mengikuti kelas yoga.

Sekiranya anda ingin mencuba senaman intensiti sederhana atau berat, anda harus berjumpa doktor atau doktor terlebih dahulu jurulatih peribadi Anda. Doktor akan membantu mencadangkan jenis senaman yang sesuai dan mengikut kemampuan badan anda.

4. Mengekalkan stamina badan

Selain mengatur diet dan olahraga teratur, jaga stamina dengan istirahat yang cukup. Tubuh juga perlu dijaga dengan baik agar tenaga anda tetap optimum sepanjang hari.

Diet detoks 7 hari juga memberi peluang baru untuk anda mengawal tekanan dengan cara yang lebih baik. Terdapat banyak teknik relaksasi yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan tekanan. Contohnya terapi urut, sauna, meditasi, yoga, atau hanya latihan pernafasan.

Mungkin juga dengan melakukan hobi yang Anda sukai, seperti mendengarkan muzik, berjalan santai, mandi air hangat, atau membaca buku. Apa sahaja aktiviti yang anda pilih, pastikan minda anda menjadi lebih tenang dan lebih jernih setelah melakukannya.

5. Elakkan minuman berkafein dan alkohol

Selain mengatur jenis makanan, anda juga harus memilih minuman yang tepat ketika melakukan diet detoks 7 hari. Anda dinasihatkan untuk mengelakkan minuman beralkohol atau berkafein seperti teh, kopi, atau minuman bersoda.

Minuman jenis ini boleh menyebabkan reaksi detoksifikasi yang berlebihan, seperti sakit kepala dan loya. Sekiranya anda belum bersedia melepaskan kafein, cubalah minum minuman berkafein rendah seperti teh hijau atau matcha.

Sementara itu, alkohol boleh mengganggu proses detoksifikasi badan. Hati akan memecah alkohol menjadi asetilehid, bahan kimia yang boleh merosakkan sel hati dan tisu badan. Dengan mengelakkan alkohol, sel-sel badan akan tetap sihat dan memaksimumkan proses membuang toksin dalam badan.

Berminat untuk mencuba diet detoks? Sebelum menggunakannya, anda mesti berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu, supaya ia juga disesuaikan dengan keadaan badan anda sekarang. Jadi, jangan sembarangan mencuba diet tanpa pengawasan, ya.

Recent Posts