Mahukan Seks yang Tahan Lama, Bolehkah Anda Mengandalkan Makanan Tambahan?

Mengambil makanan tambahan bukanlah perkara baru. Sebabnya, banyak produk makanan tambahan yang dijual di pasaran untuk memperbaiki keadaan kesihatan dan memenuhi keperluan pemakanan harian. Sebilangan daripada mereka malah dituntut untuk meningkatkan prestasi seksual. Namun, adakah makanan tambahan secara khusus dapat meningkatkan kualiti seks seseorang, misalnya dengan meningkatkan keinginan seks untuk bertahan lebih lama?

Bolehkah suplemen menjadikan hubungan seks bertahan lebih lama?

Nampaknya, berbanding dengan Viagra dan pelbagai jenis ubat kuat lain, beberapa jenis suplemen semula jadi berguna untuk meningkatkan stamina di tempat tidur dan menjadikan hubungan seks lebih lama.

Walaupun dikatakan bahawa ia dapat membuat hubungan seks bertahan lebih lama, satu perkara yang perlu anda ingat adalah bahawa tidak ada ubat atau pil ajaib yang secara semula jadi boleh memberi kesan besar dan mengubah kehidupan seks anda.

Sama ada vitamin, makanan tambahan untuk libido, atau ramuan tertentu tidak akan dapat memberikan hasil segera. Oleh itu, sebelum mengambil makanan tambahan tertentu, dapatkan maklumat lengkap mengenai had selamat dan kemungkinan risiko yang mungkin berlaku.

Oleh itu, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum anda mengambil makanan tambahan atau vitamin untuk hubungan seks. Sebabnya, suplemen ini boleh mengganggu cara kerja ubat lain yang mungkin anda ambil.

Pelbagai makanan tambahan yang dikatakan menjadikan anda tahan lebih lama di ranjang

Walaupun tidak dapat memberikan hasil segera dan mengubah kehidupan seks anda dengan serta-merta, beberapa makanan tambahan berguna untuk meningkatkan prestasi di tempat tidur dan menjadikan hubungan seks tahan lebih lama. Berikut adalah pelbagai makanan tambahan yang dapat membantu meningkatkan kualiti seks untuk anda dan pasangan.

Makanan tambahan untuk lelaki

L-arginin

L-arginine adalah asid amino separa penting yang dihasilkan oleh badan. Di dalam badan, sebatian ini akan berubah menjadi oksida nitrat. Dipetik dari Everyday Health, L-arginine dapat melebarkan dan mengendurkan saluran darah sehingga dapat membantu merawat disfungsi ereksi.

Walau bagaimanapun, beberapa risiko dan kesan sampingan yang akan berlaku jika anda mengambil suplemen ini adalah gula darah tinggi, tekanan darah rendah, masalah dengan sistem pencernaan, ketidakseimbangan elektrolit dalam badan, mual, sakit perut, kembung, dan alergi terhadap asma.

Panax ginseng

Panax ginseng (ginseng Korea) dapat membantu meningkatkan kemampuan ereksi lelaki. Ini berdasarkan penyelidikan yang diuji memberi dosis Panax Ginseng 900 hingga 1,000 mg kepada lelaki dua hingga tiga kali sehari.

Tetapi sayangnya suplemen yang satu ini boleh menyebabkan insomnia. Oleh itu, jika anda pernah mengalami insomnia, cubalah untuk tidak mengambil makanan tambahan ini.

Niacin (vitamin B)

Niacin adalah vitamin B yang dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Dipetik dari WebMD, lelaki yang mempunyai tahap kolesterol tinggi dan mempunyai kes disfungsi ereksi yang sederhana hingga teruk mengalami peningkatan dalam keadaan mereka setelah mengambil 1,500 mg niasin selama 12 minggu.

Makanan tambahan untuk wanita

Maca (Ginseng Peru)

Maca atau ginseng Peru boleh digunakan sebagai makanan tambahan seks untuk wanita. Sekiranya anda mengalami penurunan nafsu seks kerana mengambil antidepresan maka pengambilan suplemen maca mungkin akan membantu.

Namun, anda tidak disarankan untuk mengambilnya jika anda menghidap barah atau sensitif terhadap estrogen tambahan kerana suplemen ini dapat meningkatkan kadar estrogen dalam badan.

Besi

Tubuh yang kekurangan zat besi biasanya kekurangan gairah, termasuk gairah seksual dan keupayaan untuk mencapai orgasme. Oleh itu, para pakar kemudian melakukan penyelidikan dengan memberikan suplemen zat besi kepada wanita yang pengambilannya terlalu sedikit.

Akibatnya, wanita-wanita ini merasakan peningkatan gairah seksual setelah mengambil cukup zat besi. Namun, cubalah mengambil dos yang sesuai kerana terlalu banyak zat besi juga berbahaya bagi kesihatan anda.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris adalah tumbuhan yang berasal dari Mediterranean. Biasanya orang menggunakan buah, akar, dan daun sebagai ubat. Dalam satu kajian, wanita dengan gangguan gairah seksual yang mengambil 7.5 mg suplemen tumbuhan ini selama 4 minggu mengalami peningkatan gairah, pelinciran, orgasme, kepuasan, dan pengurangan kesakitan semasa hubungan seksual.

Sekiranya anda ingin membeli makanan tambahan di atas, pastikan suplemen tersebut didaftarkan dengan BPOM untuk memastikan keselamatan kandungan produk tambahan tersebut. Ini penting agar anda mengelakkan ubat tambahan yang mempunyai bahan tambahan yang berbahaya bagi kesihatan anda.

Recent Posts