Kondom Rasa Baik untuk Seks Mulut, Tetapi Adakah Selamat untuk Seks Faraj?

Kondom boleh menjadi penyelesaian yang kuat untuk mencegah kehamilan dan penularan penyakit kelamin. Namun, adakah kondom berperisa juga memberikan faedah yang sama? Bagaimana dengan risikonya? Walaupun boleh meningkatkan keseronokan semasa seks oral, adakah ia benar-benar selamat?

Apakah kondom berperisa yang dibuat?

Kondom adalah alat kontraseptif yang terbuat dari lapisan bahan yang sangat nipis untuk mengelakkan air mani lelaki memasuki vagina. Sekiranya digunakan dengan betul dan berhati-hati, keberkesanan kondom untuk mencegah kehamilan dan penularan penyakit mencapai 98 peratus.

Terdapat banyak jenis kondom yang dijual di pasaran. Bermula dari kondom yang terbuat dari getah (getah getah), kulit domba (kulit domba), poliuretana (campuran getah dan plastik), dan poliisoprena (getah sintetik). Varian kondom standard ini tidak mempunyai rasa dan bau seperti getah atau plastik pada umumnya.

Untuk meningkatkan sensasi dan keseronokan ketika melakukan seks oral, banyak pengeluar melepaskan varian kondom berperisa dengan melapisi bahagian luar kondom dengan pelincir yang mengandungi pelbagai rasa buatan, yang pastinya selamat untuk dimakan. Pelincir berperisa juga dapat ditambahkan ke jenis kondom lain, seperti kondom yang bertekstur atau mempunyai sensasi tambahan (seperti sejuk atau menggelitik).

Dikumpulkan dari pelbagai sumber, varian rasa yang paling popular adalah strawberi, coklat, pisang, dan oren. Beberapa pengeluar kondom berperisa malah mengeluarkan kondom dengan perisa cola, ganja, durian, terung, dan daging asap.

Bolehkah saya melakukan hubungan seks dengan kondom berperisa?

Walaupun selamat digunakan untuk seks oral, tidak semua kondom selamat digunakan dalam aktiviti seksual lain.

Terdapat beberapa produk kondom berperisa yang boleh digunakan untuk seks penetrasi vagina, tetapi ada juga yang tidak. Anda harus terlebih dahulu membaca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan kondom.

Pelbagai rasa kondom ini berasal dari gliserin gula tiruan yang terdapat dalam pelincir. Gliserin di dalam vagina boleh merosakkan keseimbangan pH vagina, sehingga meningkatkan risiko wanita mengalami jangkitan yis vagina dan jangkitan saluran kencing jika menggunakan kondom berperisa untuk penembusan vagina.

Bagaimana memilih kondom yang selamat?

Memilih kondom terbaik sebenarnya bergantung pada keperluan anda.

Kondom lateks tanpa rasa adalah jenis yang paling berkesan untuk mencegah kehamilan dan penyakit kelamin daripada sebarang jenis aktiviti seksual. Walau bagaimanapun, kondom ini hanya boleh digunakan dengan pelincir berasaskan air. Pelincir berasaskan minyak atau jeli petroleum boleh menyebabkan bahan getah menjadi nipis, haus, dan terkoyak. Pada orang yang alah kepada susu getah, penggunaan kondom jenis ini boleh menyebabkan gatal, sensasi terbakar, atau ruam merah pada kulit di sekitar alat kelamin.

Bagi mereka yang mempunyai alergi lateks, disyorkan untuk menggunakan kondom poliuretana; diperbuat daripada plastik sintetik, tidak berwarna dan tidak berbau, lebih nipis dan lebih kuat, tetapi kurang elastik daripada susu getah. Kondom poliuretana boleh digunakan dengan pelincir berasaskan air dan minyak.

Bahan poliuretana juga menghasilkan haba yang dapat meningkatkan kepekaan semasa hubungan seks. Poliuretana tidak berpori, sehingga memberikan perlindungan yang lebih baik untuk mencegah kehamilan dan penyakit kelamin.

Recent Posts