Mengapa Saya Masih Bujang? Ayuh, tinjau diri anda melalui perkara-perkara ini

"Mengapa saya masih bujang?" Anda mungkin tertanya-tanya perkara ini kepada diri sendiri. Status tunggal nampaknya menjadikan kebanyakan orang tidak selamat. Dalam Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) single berasal dari kata jomlo yang bermaksud seorang lelaki atau wanita yang tidak mempunyai pasangan hidup. Sekiranya anda terus bertanya-tanya mengapa sukar untuk mencari teman lelaki, cubalah meninjau diri anda terlebih dahulu untuk mendapatkan jawapannya.

Mengapa saya masih bujang?

Jangan hanya bertanya-tanya mengapa anda mengalami kesukaran untuk mencari teman lelaki atau mengalami kesukaran untuk menjalin hubungan. Lebih baik lakukan beberapa langkah refleksi diri di bawah.

1. Lihat ke belakang

Cuba kembalikan ingatan anda beberapa ketika yang lalu ketika anda masih mempunyai pasangan. Kemudian jawab soalan ini dengan jujur:

  • Berapa banyak bekas kekasih anda dan berapa lama hubungan itu berlangsung?
  • Apa yang biasanya menyebabkan anda dan bekas kekasih anda berpisah?
  • Apa perkara paling bahagia yang pernah anda alami dalam hubungan?

Dari semua soalan ini, cuba lihat kembali dan cari tahu bagaimana hubungan masa lalu anda berfungsi. Orang jenis apa yang biasanya anda temui. Anda mungkin sukar mencari teman wanita kerana dalam lingkungan sosial anda tidak ada sosok pasangan yang anda mahukan.

Di samping itu, mungkin anda masih merasa sendirian kerana perpisahan di masa lalu masih meninggalkan kesakitan yang tidak dapat dihilangkan. Jadi anda seperti terjebak dengan trauma masa lalu yang masih membuat anda terbelenggu.

Dengan cuba menilai diri anda dari hubungan yang pernah anda jalani pada masa lalu, anda perlahan-lahan akan mula membalas jawapannya, "Mengapa saya masih bujang, ya?".

2. Pertimbangkan semula sikap anda selama ini

Di samping menilai hubungan masa lalu anda, anda juga perlu melihat lebih dalam bagaimana tingkah laku anda ketika anda berpacaran. Cuba ingat, adakah anda sering menuntut dan menyalahkan daripada mendengarkan pasangan anda?

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam menilai diri sendiri, cuba tanya rakan anda. Kemudian, ingatlah perkara-perkara yang telah diadukan oleh pasangan anda kepada anda semasa hubungan. Adakah anda mementingkan diri sendiri, tidak pernah menjadi pendengar yang baik, atau mungkin tidak setia.

Sekiranya penilaian mereka yang paling dekat dengan anda sama dengan apa yang dikeluhkan pasangan anda terlebih dahulu, mungkin itulah yang membuat anda masih bujang.

3. Adakah anda bersedia untuk jatuh cinta dengan orang lain?

Kadang-kadang, jawapan untuk soalan, "Mengapa saya masih bujang?" boleh mengejutkan anda. Jawapannya mungkin kerana anda benar-benar ingin bersendirian, tidak mahu mencari pasangan. Sebabnya mungkin anda masih bosan dengan hubungan sebelumnya atau tidak bersedia untuk berkomitmen. Cuba ingat, adakah anda selalu berada dalam hubungan bahagia atau memaksa diri untuk kelihatan bahagia?

Kemudian cuba ingat lagi, adakah anda selesa menjadi diri sendiri setiap kali anda berpacaran? Mungkin semasa anda menjalin hubungan, anda tiba-tiba berubah menjadi orang yang suka berpura-pura dan cemburu. Walaupun biasanya dengan rakan-rakan atau keluarga anda adalah orang yang cukup keren.

4. Fikirkan masa depan anda

Apa salahnya menjadi bujang? Dipetik dari Psikologi Hari Ini, orang yang memilih untuk hidup sendiri mempunyai lebih banyak peluang untuk mencapai tujuan dan impian mereka. Kemudian, fikirkan semula, apa yang membuat anda sedih ketika anda masih bujang?

Paling banyak anda hanya merasa cemburu kerana anda melihat rakan terdekat anda selalu ada untuk menemani anda berkencan, sementara anda selalu menghabiskan masa dengan rakan atau bersendirian.

Jangan hanya meratapi nasib kerana kesepian. Lebih baik meluaskan lingkaran sosial anda supaya anda dapat berkenalan dengan teman lelaki berpotensi yang anda mahukan. Juga, fokus untuk memperbaiki diri daripada terus berharap pada sesuatu yang tidak pasti.

Recent Posts