Memahami Tahap Kanser limfa (Limfoma) -

Apabila anda didiagnosis menghidap barah kelenjar getah bening atau limfoma, doktor anda akan memberitahu anda tahap barah anda. Pementasan adalah cara untuk mengetahui penyebaran sel barah dan keadaan anda. Mengetahui tahap barah dapat membantu doktor merancang rawatan limfoma yang sesuai. Lalu, apakah penjelasan setiap peringkat barah atau limfoma kelenjar getah bening dari awal atau 1 hingga akhir atau 4?

Menentukan tahap barah limfoma atau limfoma

Kanser kelenjar getah bening atau limfoma adalah sejenis barah darah yang bermula pada sistem limfa. Sistem limfa tersebar ke seluruh badan yang merangkumi kelenjar getah bening, limpa, timus, sumsum tulang, dan lain-lain, yang berperanan dalam sistem imun.

Dari satu tisu sistem limfa, sel barah limfoma boleh merebak ke kawasan lain atau bahkan organ tubuh yang lain. Seberapa teruk penyebarannya dijelaskan oleh peringkat.

Dilaporkan dari Lymphoma Action, sistem pementasan limfoma untuk semua jenis, baik limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin, umumnya sama, kecuali untuk jenis tertentu, seperti limfoma bukan Hodgkin pada kanak-kanak.

Pementasan ini menggunakan klasifikasi Lugano, yang berdasarkan sistem Ann Arbor. Berdasarkan sistem ini, tahap-tahap kanser kelenjar getah bening atau limfoma dibahagikan kepada empat peringkat, iaitu 1, 2, 3, dan 4, yang umumnya ditulis dalam angka Rom, dari I hingga IV. Semakin tinggi bilangannya, semakin teruk keadaan limfoma yang anda alami.

Limfoma Extranodal

Beberapa peringkat barah limfoma mungkin disertakan dengan huruf E, yang bermaksud singkatan dari ekstranodal. Sekiranya nombor tahap disertai dengan huruf E, itu bermakna sel barah limfoma bermula pada organ yang bukan merupakan bagian dari sistem limfatik, seperti dalam sistem pencernaan atau di kelenjar air liur.

Berdasarkan simptom

Selain penyebaran sel barah, tahap limfoma juga ditentukan berdasarkan gejala barah kelenjar getah bening yang muncul. Keadaan ini dijelaskan dengan penambahan huruf A dan B selepas nombor peringkat barah.

Huruf B ditambahkan (misalnya tahap IIIB) jika seseorang mempunyai gejala berikut:

  • Kehilangan lebih daripada 10 peratus berat badan selama 6 bulan sebelumnya (tanpa diet).
  • Demam berterusan, sekitar 38 darjah Celsius atau lebih, datang dan pergi, terutama pada waktu malam.
  • Berpeluh pada waktu malam.

Sekiranya tidak muncul gejala B, huruf A akan ditambahkan setelah tahapnya, seperti IIIA. Seseorang dengan limfoma tahap B biasanya memerlukan rawatan yang lebih intensif.

penyakit besar

Selain huruf E, A, dan B, angka tahapnya juga dapat disertakan dengan X. Ini bermakna satu atau lebih kelenjar getah bening yang terkena mengalami pembengkakan atau tumor besar, yang mencapai sekitar 10 cm.

Keadaan ini juga boleh berlaku di kawasan dada dengan ukuran tumor mencapai 1/3 dari lebar dada. Dalam keadaan ini, pesakit biasanya memerlukan rawatan yang lebih intensif.

Memahami tahap barah kelenjar getah bening

Berdasarkan ketentuan ini, berikut adalah penjelasan mengenai tahap-tahap kanser kelenjar getah bening, dari 1 hingga 4, yang perlu anda ketahui:

Tahap I

Kanser kelenjar getah bening tahap 1 (I) adalah peringkat awal dalam limfoma. Pada limfoma Hodgkin dan bukan Hodgkin, tahap 1 ini menerangkan sel-sel barah yang hanya terdapat pada satu kelenjar getah bening atau organ limfoid, seperti timus.

Sel barah boleh bermula di kelenjar getah bening di kawasan leher atau di mana-mana kawasan, sama ada di atas atau di bawah diafragma (kepingan otot yang memisahkan dada dan perut).

Stadium IE

Sekiranya anda mempunyai tahap IE, ini bermakna sel barah limfoma bermula di satu organ yang berada di luar sistem limfatik, dan hanya di organ tersebut.

Pada barah limfoma tahap 1, rawatan yang diberikan biasanya dalam bentuk kemoterapi, yang dapat terdiri dari 2 hingga 4 siklus. Anda mungkin juga memerlukan radioterapi. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan jenis rawatan yang tepat.

Tahap II

Pada peringkat 2 (II) barah kelenjar getah bening, sel barah menyerang dua atau lebih kumpulan kelenjar getah bening. Sel-sel barah ini boleh bermula di mana-mana kawasan, tetapi berlaku di bahagian diafragma yang sama.

Contohnya, kedua-duanya di bahagian atas diafragma (ketiak dan leher) atau kedua-duanya di bahagian bawah diafragma (pangkal paha), dan bukan gabungan kedua-duanya, seperti kelenjar getah bening di ketiak dan pangkal paha.

Stadium IIE

Sekiranya anda mempunyai tahap IIE, ini bermakna sel barah limfoma anda bermula di satu organ (bukan dalam sistem limfa) dan juga berada di satu atau lebih kumpulan kelenjar getah bening berdekatan. Ini juga berlaku pada satu sisi diafragma yang sama.

Pada barah kelenjar getah bening tahap 2, rawatan yang diberikan umumnya dalam bentuk kemoterapi yang terdiri dari 2 hingga 4 kitaran. Anda mungkin juga perlu menjalani radioterapi, bergantung pada keadaan anda.

Tahap III

Kanser kelenjar getah bening tahap 3 (III) adalah tahap limfoma tahap lanjut. Tahap ini bermaksud sel barah telah mempengaruhi kelenjar getah bening di kedua sisi diafragma, di atas dan di bawah, termasuk limpa.

Pada tahap ini, rawatan yang diberikan umumnya dalam bentuk kemoterapi, yang terdiri dari 6 hingga 8 siklus. Radioterapi juga boleh diberikan kepada beberapa pesakit.

Tahap IV

Kanser kelenjar getah bening atau limfoma tahap 4 adalah peringkat akhir penyakit ini. Pada peringkat ini, sel barah bermula di kelenjar getah bening dan telah merebak ke satu atau lebih organ di luar sistem limfa, seperti paru-paru, tulang, hati, dan sumsum tulang.

Perlu ditegaskan, limpa dan timus adalah organ yang merupakan sebahagian daripada sistem limfa. Oleh itu, sel barah yang baru saja menyebar ke organ ini tidak diklasifikasikan sebagai barah limfoma tahap 4.

Kanser yang telah mencapai tahap lanjut memang boleh dikategorikan sebagai penyakit yang teruk. Walau bagaimanapun, tidak seperti jenis kanser lain, limfoma lanjut, iaitu 3 dan 4, kemungkinan berjaya dirawat dan dikawal. Sebilangan pesakit mempunyai peluang untuk sembuh. Walau bagaimanapun, ini bergantung pada jenis limfoma yang anda alami.

Rawatan yang biasanya diberikan untuk limfoma tahap 4 adalah kemoterapi selama 6 hingga 8 kitaran. Anda mungkin juga memerlukan radioterapi, bergantung pada keadaan anda.

Recent Posts