Bahaya Sabun Mandi Antiseptik untuk Kesihatan Kulit

Ramai orang menggunakan sabun antibakteria dan antiseptik untuk mandi kerana dianggap lebih bersih dan mampu mengusir kuman yang melekat pada kulit. Namun, tahukah anda bahawa ada bahaya yang bersembunyi daripada menggunakan sabun antiseptik untuk mandi?

Sabun antiseptik dapat menjadikan bakteria tahan

Sabun antibakteria dan antiseptik mendakwa dapat menyingkirkan bakteria yang melekat. Ini mungkin benar. Tetapi, menggunakan sabun antiseptik terlalu kerap sebenarnya boleh menjadikan bakteria tahan dan lebih sukar untuk disingkirkan.

Orang yang mempunyai aduan penyakit kulit, seperti dermatitis atopik juga harus mengelakkan penggunaan sabun antiseptik untuk mandi. Ini kerana penggunaan sabun antiseptik cenderung merengsakan kulit, menjadikannya lebih kering.

Bahaya menggunakan sabun antiseptik untuk mandi

Selain membuat bakteria kebal, terdapat juga beberapa bahaya lain yang muncul pada kulit kerana penggunaan sabun antiseptik untuk mandi.

Kehadiran triclosan dalam sabun antiseptik dan antibakteria menjadikannya berbeza dengan sabun biasa. Kandungan ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah kulit.

Beberapa kesan sampingan yang dihasilkan sabun antiseptik pada kulit anda termasuk:

1. Kulit menjadi kering dan kasar

Salah satu bahaya pada kulit ketika menggunakan sabun antiseptik di bilik mandi adalah menjadikannya kering dan kasar.

Ini disebabkan oleh kandungan triclosan yang mengurangkan minyak pada kulit, sehingga kulit terasa kasar, gatal, dan kelihatan merah.

2. Meningkatkan risiko alahan

Selain kering, bahaya lain dari sabun antiseptik pada kulit ketika digunakan untuk mandi secara berkala adalah menyebabkan alergi. Triclosan sebatian itu lagi menjadi suspek kerana disyaki mempunyai kesan sampingan pada sistem imun manusia.

Sekiranya triclosan bertemu dengan bakteria, mutasi akan berlaku dan dapat menghalang sistem imun dalam melawan bakteria. Oleh itu, ada kemungkinan berlaku reaksi alergi apabila anda sering menggunakan sabun antibakteria untuk mandi.

3. Boleh menukar hormon

Salah satu kesan sampingan sabun antiseptik adalah perubahan hormon.

Satu kajian pada tahun 2010 menunjukkan peningkatan pengeluaran testosteron dalam tubuh setelah terdedah kepada triclosan.

Ini ditunjukkan melalui eksperimen dengan haiwan yang diberi sebatian triclosan. Haiwan itu kemudian mengalami ketidakseimbangan hormon testosteron.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian lain masih diperlukan untuk mengetahui bahaya antiseptik pada kulit ketika digunakan untuk mandi dengan kerap. Adakah ia memberi kesan yang sangat buruk untuk membahayakan nyawa atau tidak.

Sabun biasa lebih baik untuk pelbagai jenis kulit

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S., tidak ada cukup data untuk menunjukkan bahawa sabun antiseptik lebih baik mencegah penyakit daripada sabun biasa.

Itulah sebabnya memilih sabun biasa dengan air ketika mandi dan mencuci tangan adalah pilihan yang bijak agar anda mengelakkan bahaya sabun antiseptik yang boleh merosakkan kulit.

Agar tidak membuat pilihan yang salah dan menyebabkan masalah kulit, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memilih sabun untuk mandi, termasuk:

  • Pilih sabun yang tidak mengandungi alkohol dan bersifat antibakteria. Kedua-duanya berpotensi menjadikan kulit anda kering, gatal, dan terlalu ketat.
  • Gunakan sabun ringan atau Gel Mandian mengandungi minyak atau lemak tambahan.
  • Jangan lupa untuk melihat apakah ada tulisan yang melembapkan, hypoallergenic , atau dibuat untuk kulit sensitif sebagai pilihan alternatif mengikut jenis kulit.

Kebanyakan orang menganggap bahawa sabun antibakteria dan antiseptik dapat membunuh kuman jika digunakan secara berkala. Sebenarnya, sabun antiseptik sebenarnya boleh membahayakan keadaan kulit anda.

Sebab itu, pilih sabun biasa. Sekiranya anda masih tidak yakin, berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan sabun yang sesuai untuk jenis kulit anda.

Recent Posts