7 Manfaat Kesihatan Tomato yang Tidak dijangka •

Adakah anda salah seorang peminat tomato? Sekiranya demikian, anda adalah antara yang bertuah. Sebabnya, buah yang satu ini mempunyai kandungan nutrien yang banyak dan memberi kesan positif kepada kesihatan. Apa kandungan nutrisi dan faedah kesihatan tomato? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Kandungan nutrien tomato

Dalam 100 gram tomato, anda boleh menemui pelbagai kandungan nutrien yang sihat untuk tubuh, seperti berikut:

 • Air: 93 gram
 • Tenaga: 24 kalori
 • Protein: 2 gram
 • Lemak: 0.7 gram
 • Karbohidrat: 3.3 gram
 • Serat: 1.8 gram
 • Kalsium: 5 miligram (mg)
 • Fosforus: 27 mg
 • Zat besi: 0.5 mg
 • Natrium: 10 mg
 • Kalium: 210 mg
 • Tembaga: 0.07 gram
 • Zink: 0.2 mg
 • Beta-Karoten: 384 mikrogram (mcg)
 • Jumlah karotena: 320 mcg
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.07 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2) 0,04 mg
 • Niacin: 0.7 mg
 • Vitamin C: 30 mg

Manfaat kesihatan tomato

Dengan memakan tomato, anda boleh mendapatkan pelbagai faedah kesihatan seperti berikut:

1. Menjaga kesihatan jantung

Satu kajian dalam European Journal of Public Health menyatakan bahawa kandungan lycopene dan beta-karoten dalam badan boleh mempengaruhi risiko serangan jantung anda. Semakin rendah tahap likopena dan beta-karoten, semakin tinggi risiko anda terkena serangan jantung.

Oleh itu, pengambilan tomato yang kaya dengan likopena dan beta-karoten dapat memberikan manfaat untuk mengurangkan risiko mengalami salah satu penyakit jantung yang mematikan ini. Bukan hanya itu, kandungan likopen juga berkhasiat dalam menurunkan kadar kolesterol jahat yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.

Sebenarnya, kandungan lycopene dalam tomato juga mempunyai kesan perlindungan pada lapisan dalam saluran darah, sehingga berpotensi mengurangkan risiko pembekuan darah.

2. Mencegah barah

Selain buah sitrus, ternyata tomato adalah salah satu buah terbaik sebagai sumber vitamin C dan antioksidan. Kandungan nutrien dalam tomato yang banyak memberikan manfaat dalam memerangi pembentukan radikal bebas penyebab barah.

Bukan hanya itu, kandungan beta-karoten dalam tomato juga mempunyai manfaat untuk mencegah pembentukan tumor pada pesakit barah prostat. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan pada tahun 2016 dalam jurnal berjudul Molecular Cancer Research.

Belum lagi kandungan lycopene dalam tomato yang ternyata mempunyai lebih banyak faedah daripada sekadar memberi buah ini warna merah. Lycopene adalah sejenis polifenol yang dapat membantu mencegah barah prostat. Walaupun begitu, pakar masih perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk membuktikan faedah ini.

3. Mengatasi diabetes

Salah satu faedah yang anda dapat daripada makan tomato adalah membantu mengatasi diabetes. Ini dibuktikan oleh kajian tahun 2017 yang menyatakan bahawa pesakit diabetes tipe 1 yang menggunakan makanan kaya serat mengalami penurunan kadar gula darah di dalam badan.

Sementara itu, pesakit diabetes jenis 2 juga mengalami penurunan kadar gula darah hingga kadar lemak di dalam badan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa tomato dapat membantu mengatasi diabetes, kerana dalam secawan tomato, terdapat 2 gram serat.

Sebenarnya, The American Diabetes Association, mengesyorkan pengambilan 25 gram serat setiap hari untuk wanita dan 38 gram serat setiap hari untuk lelaki jika anda ingin mengatasi diabetes ini.

4. Melancarkan pencernaan

Sekiranya anda mengalami sembelit atau sukar membuang najis, memakan tomato mungkin dapat mengatasi masalah ini. Sebabnya, kandungan air dan serat dalam tomato dapat membantu melancarkan pergerakan usus dan pergerakan usus menjadi lancar.

Selain itu, serat dapat membuat najis yang terkandung dalam usus keluar sehingga membantu mengurangkan sembelit atau sembelit. Tidak hairanlah tomato sering dijuluki sebagai buah pencahar.

Namun, secara unik, tomato juga baik untuk dimakan untuk mengelakkan cirit-birit. Oleh itu, buah ini dapat memberikan manfaat untuk kesihatan pencernaan, mengingat buah ini dapat mengatasi dua masalah utama dalam sistem pencernaan.

5. Menjaga kesihatan mata

Beta-karoten, salah satu nutrien dalam tomato, ternyata tidak hanya mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Ya, kandungan nutrisi yang satu ini juga dapat membantu anda menjaga kesihatan mata.

Beta-karoten, lycopene, dan lutein adalah antioksidan yang dapat anda temukan dalam tomato dan mempunyai manfaat untuk melindungi mata dari pelbagai kerosakan mata, termasuk pembentukan katarak hingga degenerasi makula.

Sebenarnya, satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa orang yang memakan makanan yang kaya dengan karotenoid lutein dan zeaxanthin, antioksidan yang anda dapati pada tomato, mempunyai risiko 35% penurunan risiko degenerasi makula neovaskular.

6. Mengekalkan kulit yang sihat

Satu kajian pada tahun 2011 mendapati bahawa gabungan pes tomato dan minyak zaitun dapat melindungi kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari. Bukan itu sahaja, gabungan itu juga mendorong penghasilan pro-kolagen.

Seperti diketahui, kolagen adalah komponen penting dalam pertumbuhan kulit, rambut, dan kuku. Namun, bukan hanya itu, kandungan vitamin C dalam tomato juga mempunyai peranan penting dalam pembentukan kolagen dalam tubuh.

Tubuh yang kekurangan vitamin C akan sangat rentan terhadap kerusakan kulit akibat terkena cahaya matahari, pencemaran, dan asap. Sekiranya anda membiarkannya, kulit akan menjadi keriput, kendur, bintik-bintik gelap muncul, dan pelbagai masalah kesihatan kulit yang lain.

7. Meningkatkan kesihatan semasa hamil

Tahukah anda bahawa tomato juga mempunyai manfaat kesihatan bagi ibu hamil? Sebabnya, tomato mengandungi folat yang baik untuk kehamilan. Kandungan folat dalam tomato memberikan manfaat untuk melindungi janin dari kecacatan tiub saraf.

Sebenarnya, doktor sering menasihatkan wanita hamil untuk mengambil suplemen asid folik untuk meningkatkan pengambilan folat. Namun, lebih baik mendapatkannya secara semula jadi dari buah-buahan dan sayur-sayuran, salah satunya adalah dengan makan tomato secara berkala.

Bukan hanya itu, makan tomato juga kelihatan baik untuk menjaga kesihatan rahim bagi wanita yang merancang program kehamilan.

Recent Posts