Makanan yang Menyebabkan Ulser dan Minuman yang Membuat Perut Lebih Menyakitkan

Ulser adalah kumpulan gejala yang berkaitan dengan gangguan sistem pencernaan, seperti mual perut, kembung, dan pedih ulu hati. Punca mulas adalah masalah dalam pengeluaran asid perut yang boleh berdasarkan penyakit pencernaan tertentu, seperti jangkitan gastrik, gastritis, IBS,ulser peptik, dan GERD. Tetapi tanpa mengira apa penyakit yang mendasari, kemunculan gejala ulser itu sendiri dapat dicetuskan oleh pelbagai perkara. Pilihan makanan setiap hari adalah salah satu sebab mengapa ulser anda mudah berulang. Memang, jenis makanan apa yang boleh mencetuskan ulser?

Senarai makanan yang menyebabkan ulser kambuh

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebab ulser sangat pelbagai.

Selain penyakit pencernaan, kambuhnya ulser juga disebabkan oleh pengambilan ubat NSAID jangka panjang, tekanan emosi, merokok aktif, dan kebiasaan melewatkan makan. Walau bagaimanapun, penyebab ulser berulang yang paling biasa dan sering dialami oleh banyak orang adalah pengambilan makanan secara sembarangan.

Supaya ulser tidak mudah berulang dan mengganggu aktiviti anda, elakkan atau hadkan pengambilan makanan, seperti:

1. Makanan pedas

Walaupun pedas, makanan jenis ini memang mempunyai banyak peminat. Memang betul bahawa rasa pedas cabai atau lada dapat meningkatkan rasa dan selera makan, tetapi kesan sampingannya boleh mencetuskan sakit perut, mual, atau pedih ulu hati pada beberapa orang.

Makanan dengan cabai atau lada tambahan yang mengandung capsaicin dapat merengsakan lapisan perut sehingga dapat menyebabkan masalah pencernaan, mulai dari cirit-birit hingga gejala ulser. Sekiranya makanan ini terus dimakan, keradangan pada lapisan perut dapat bertambah buruk.

2. Makanan tinggi lemak

Makan terlalu banyak makanan berlemak boleh menjadi salah satu penyebab gejala ulser. Sebabnya, kerana makanan jenis ini memerlukan masa lebih lama untuk dicerna.

Semakin lama makanan di dalam perut anda, semakin banyak asid perut dihasilkan. Akhirnya, asid perut akan mengisi perut menyebabkan perut kembung. Lebih teruk lagi, ia dapat mendorong asid perut ke dalam esofagus sehingga menyebabkan pedih ulu hati (sensasi terbakar di dada dan esofagus).

Makanan berlemak bukan hanya daging, tetapi juga makanan goreng.

3. Makanan masam

Buah-buahan memang menjadi pilihan makanan yang sihat kerana kaya dengan nutrien. Namun, bagi anda yang mempunyai masalah asid perut, memilih buah yang salah boleh mencetuskan gejala ulser.

Kumpulan buah yang harus dielakkan pada orang yang mempunyai masalah dengan asam lambung adalah buah yang mengandung asam tinggi, seperti lemon, jeruk, tomato, atau buah yang masih mentah.

Buahnya dapat meningkatkan keasidan di dalam perut sehingga dapat menyebabkan pedih ulu hati, kembung, mual, atau pedih ulu hati. Bukan hanya buah, makanan lain seperti menambahkan cuka juga dapat mencetuskan gejala ulser.

4. Coklat

Menurut Akademi Pemakanan dan Dietetik, coklat adalah makanan yang boleh mencetuskan gejala ulser kerana GERD. Ini kerana coklat tergolong dalam kumpulan makanan tinggi lemak yang menyebabkan otot-otot di sekitar esofagus berehat sehingga asid perut dapat naik ke kerongkongan.

Makanan yang menyebabkan gejala ulser juga mengandungi metilxanthine, yang merupakan bahan semula jadi yang melemaskan otot jantung dan otot di esofagus.

5. Bawang

Bawang putih dan bawang menjadikan makanan lebih sedap. Walau bagaimanapun, bagi orang yang sering mengalami gejala ulser, rempah dapur ini harus dibatasi.

Kedua-dua bawang ini mengandungi gas yang boleh menyebabkan perut kembung penuh dengan gas. Selain itu, bawang juga melonggarkan otot sfinkter di kerongkongan, memudahkan gas naik ke kerongkongan. Oleh itu, pastikan bawang yang anda campurkan ke dalam masakan anda tidak berlebihan jika anda tidak mahu gejala ulser berulang.

6. Makanan tinggi garam

Tidak diketahui dengan tepat bagaimana mekanisme makanan masin menyebabkan gejala ulser. Walau bagaimanapun, kajian lama oleh Journal of the American Medical Association melaporkan bahawa orang yang makan diet tinggi garam mempunyai risiko 70% untuk mengalami refluks asid.

Penyelidik mencadangkan bahawa ini kemungkinan besar kerana makanan masin cenderung disajikan goreng atau makanan berlemak.

7. Makanan yang mengandungi pudina

Makanan yang mengandungi pudina menyegarkan mulut kerana terasa sejuk di lidah. Selain itu, ada juga yang berpendapat bahawa makanan ini dapat menenangkan perut anda ketika anda berada dalam masalah. Malangnya, anggapan ini tidak sepenuhnya benar.

Sebenarnya, makanan atau minuman yang mengandungi pudina boleh mencetuskan gejala ulser pada sesetengah orang, terutamanya GERD (refluks asid perut).

9. Makanan yang mengandungi banyak gas

Sayur-sayuran sihat, tetapi anda harus berhati-hati jika anda mengalami ulser. Sebabnya, sayur-sayuran yang mengandungi banyak gas, seperti kubis, brokoli, atau kacang mengandungi banyak gas.

Semakin banyak gas, membuat perut anda kembung dan mual. Oleh itu, orang yang mengalami bisul perlu mengelakkan makanan ini.

Minuman juga boleh menyebabkan ulser mudah berulang

Selain makanan, gejala ulser juga dapat dipicu oleh minum. Beberapa minuman untuk mengelakkan atau mengehadkan pengambilan jika anda mempunyai masalah asid perut termasuk:

1. Alkohol

Adakah anda tahu bahawa alkohol adalah salah satu penyebab pedih ulu hati? Ya, ini boleh berlaku sekiranya alkohol berlebihan. Minuman ini dapat meningkatkan asid perut, jika keadaan ini berterusan, lapisan perut anda boleh menjadi jengkel dan akhirnya menyebabkan gejala ulser.

2. Kopi

Selain alkohol, kopi juga termasuk dalam senarai makanan dan minuman yang boleh mencetuskan gejala ulser.

Kandungan kafein adalah penyebabnya kerana dapat membuat otot sfinkter di esofagus bawah menjadi rileks. Kesannya, asid perut akan lebih mudah naik ke kerongkongan sehingga menyebabkan pedih ulu hati.

3. Minuman Fizzy

Kafein tidak hanya terdapat dalam kopi tetapi juga minuman ringan. Kesan soda sama dengan alkohol dan kopi, yang meningkatkan kemungkinan asid perut naik ke kerongkongan.

Selain itu, soda juga dapat meningkatkan keasidan dalam perut sehingga kerengsaan yang ada menjadi lebih teruk.

Makan makanan dan minuman yang tidak sihat menyebabkan bisul berulang

Pencetus bisul bukan hanya dari pilihan makanan, tetapi juga kebiasaan makan yang tidak betul. Jadi, walaupun pilihan makanan anda betul, jika penerapan tabiat makanan masih buruk, gejala ulser akan tetap muncul.

Tabiat makan yang boleh mencetuskan bisul adalah makan sebahagian besar sekaligus atau tidur sebaik sahaja makan. Kedua-dua tabiat ini dapat merangsang pengeluaran asid perut menjadi berlebihan, akhirnya naik ke kawasan menuju kerongkongan.

Keadaan ini akan menyebabkan masalah perut, seperti kembung, bersendawa, dan loya.

Recent Posts