Lihat Petua Memilih Sabun Muka untuk Kulit Sensitif |

Memilih mencuci muka yang baik boleh meletihkan bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif. Sama ada ia menjadi lebih merah, meradang, kering, atau mengelupas. Ketahui cara memilih pencuci muka yang baik untuk kulit sensitif di bawah.

Petua memilih sabun muka untuk kulit sensitif

Oleh itu, apa yang harus dipertimbangkan oleh pemilik kulit sensitif ketika memilih pencucian muka yang baik?

"Menggunakan produk penjagaan kulit yang salah hanya sedikit boleh memperburuk keadaan kulit anda," kata dr. Joshua Zeichner, pakar dermatologi dan pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal di Pusat Perubatan Mount Sinai, New York City.

Secara amnya, dr. Joshua Zeichner melalui Kesihatan wanita cadangkan sabun ringan. Sabun lembut di sini bermaksud mengandungi sedikit bahan kimia kasar. Sebagai alternatif, pencuci muka tanpa sabun.

Sementara itu, Garis Kesihatan mengesyorkan pencuci muka yang lembut dan bebas minyak wangi untuk penjagaan kulit wajah yang sensitif.

Berikut adalah petua untuk memilih pencuci muka untuk kulit sensitif.

  • Pilih sabun ringan.
  • Elakkan sabun yang mengandungi minyak wangi, paraben, dan alkohol.
  • Pilih sabun dengan kurang daripada 10. ramuan. Semakin banyak formula dalam sabun, semakin tinggi kemungkinan anda mengalami kerengsaan kulit.
  • Pilih sabun yang diformulasikan khas untuk kulit sensitif, tetapi tidak terlalu lembut kerana akan menyukarkan anda membuang kotoran.

Dr. Zeichner juga mengesyorkan agar tidak mencuci muka yang mengelupas atau yang mengandungi butiran pengelupasan untuk mengelupas kulit. Ini termasuk apa-apa yang mendakwa mencerahkan atau mempunyai bahan aktif, seperti asid glikolik.

Anda mesti selalu membaca label komposisi pada bungkusan sebelum membeli pencuci muka untuk kulit anda.

Petua untuk merawat kulit wajah yang sensitif

Kulit sensitif memerlukan penjagaan tambahan. Untuk itu, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam merawat kulit sensitif di wajah anda. Berikut adalah senarai.

1. Cuba dulu

Semasa menggunakan produk baru, ada baiknya anda mencubanya beberapa hari sebelum menggunakannya dengan kerap. Tunggu hingga 24 jam untuk memeriksa kerengsaan, kemerahan, dan tanda-tanda buruk lain. Sekiranya kulit anda hipersensitif, ulangi pemeriksaan yang sama di sebelah mata anda.

2. Tidak perlu mengikuti trend produk 'hypoallergenic'

Produk hypoallergenic tidak selalu sesuai untuk kulit sensitif anda. Lebih-lebih lagi, tidak ada standard yang menentukan makna 'hypoallergenic' itu sendiri.

3. Gunakan pelembap

Gunakan produk pelembap setiap pagi dan malam untuk melindungi kulit anda dari kehilangan air dan melindungi penghalang kulit dari faktor persekitaran, seperti angin dan pencemaran.

4. Cuci muka dengan bijak

Basuh muka anda dua kali sehari. Mencuci muka terlalu kerap boleh membahayakan mereka yang mempunyai kulit sensitif. Urut wajah anda dengan lembut dan elakkan dari menggosok terlalu keras.

5. Kurang lebih baik

Kulit sensitif harus dirawat dengan langkah sederhana. Anda hanya memerlukan pembersih, pelembap dan pelindung matahari.

6. Pilih kosmetik dengan teliti

Pilih produk kosmetik yang sesuai untuk kulit sensitif, seperti serbuk yang diperbuat daripada mineral semula jadi. Anda lebih baik mengelakkan maskara dan pelindung mata kalis air. Juga, bersihkan berus solek anda dengan kerap.

7. Pilih pelindung matahari yang betul

Kulit sensitif biasanya terlalu sensitif terhadap cahaya matahari. Gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih. Bahan mentah di pelindung matahari juga perlu dipertimbangkan, seperti zink oksida dan titanium dioksida.

Recent Posts