3 Ubat Kembung Yang Boleh Menyelaraskan Keadaan

Perut kembung pada amnya sangat menjengkelkan kerana kesannya membuatkan perut terasa kenyang dan kembung. Selain dapat dirawat dengan kaedah gaya rumah yang sederhana, beberapa jenis ubat di farmasi dapat membantu memulihkan perut kembung.

Apakah pilihan ubat untuk kembung perut?

Selain membuat perut terasa tidak selesa, kembung juga dapat membatasi jarak pergerakan anda. Itulah sebabnya anda mungkin malas melakukan aktiviti ketika perut anda kembung, terutamanya jika perut anda juga kelihatan membesar.

Perut kembung yang membesar ini sering dianggap sebagai gejala selesema dan tidak selalu dirawat dengan ubat. Sebenarnya, penyebab sebenarnya adalah penumpukan gas dalam sistem pencernaan.

Sekiranya rawatan semula jadi dan rumah tidak berfungsi, anda mungkin memerlukan ubat. Berikut adalah beberapa pilihan ubat untuk masalah perut kembung.

1. Simethicone

Simethicone adalah ubat yang berfungsi menyingkirkan lebihan gas yang menyebabkan perut kembung. Ia juga dapat membantu mengurangkan sakit perut, tekanan di perut, dan ketidakselesaan lain.

Simethicone berfungsi dengan memecahkan gelembung gas yang terbentuk dalam sistem pencernaan untuk mengurangkan kembung. Dengan cara itu, gas dapat mengalir dengan lebih mudah dan bebas mengikut struktur perut.

Simethicone boleh dibeli di kaunter farmasi dan dengan preskripsi doktor untuk dos yang lebih kuat. Sebelum mengambilnya, anda harus memahami arahan penggunaan yang disampaikan oleh ahli farmasi, doktor, atau membaca dengan teliti arahan penggunaannya.

Elakkan mengambil ubat simethicone untuk menghilangkan kembung perut daripada petunjuk yang disyorkan. Sama ada dengan jumlah yang lebih besar, atau tempoh minum yang lebih lama.

Anda perlu memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai alahan ubat atau keadaan perubatan tertentu yang mempengaruhi kesan ubat tersebut. Terutama jika masalah perubatan berkaitan dengan perut dan sistem pencernaan.

Simethicone harus diambil selepas makan dan pada waktu tidur, atau seperti yang diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi. Perhatikan sama ada doktor, ahli farmasi anda, serta arahan pada label ubat mengesyorkan mengunyah atau menelan tablet secara langsung.

Tablet simethicone biasanya dikunyah sehingga diserap sepenuhnya. Sementara untuk simethicone dalam bentuk cecair, anda boleh meminumnya secara langsung atau dengan bantuan cecair lain untuk memudahkannya.

Simethicone sebenarnya jarang menyebabkan reaksi alahan. Walau bagaimanapun, beritahu doktor anda sekiranya anda mengalami pening, sesak nafas, gatal-gatal, ruam, atau bengkak pada kulit, muka, atau lidah.

2. Bismut subsalisilat

Bismuth subsalicylate adalah pilihan untuk ubat kembung yang boleh diperoleh secara bebas di farmasi. Ubat ini dapat merawat penumpukan gas, kembung perut, mual, cirit-birit, refluks asid, dan sejumlah gangguan pencernaan lain.

Contoh ubat ini termasuk Pepto Bismol, Kaopectate, dan Maalox. Doktor dan ahli farmasi biasanya akan menentukan peraturan minum mengikut keadaan, keperluan. dan tindak balas badan anda terhadap rawatan.

Ikuti peraturan ini dan elakkan meningkatkan jumlah atau dos pengambilan ubat lebih daripada yang disyorkan. Memandangkan terdapat banyak jenis dan bentuk ubat bismut subsalicylate, anda harus selalu memperhatikan peraturan minum untuk setiap produk.

Dos dan arahan pengambilan setiap jenis ubat mungkin berbeza. Tablet bismuth subsalicylate biasanya perlu dikunyah sebelum ditelan. Untuk ubat cecair, goncangkan botol terlebih dahulu sebelum menuangkan ubat cair.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai keadaan anda dan ubat-ubatan yang selalu anda minum. Sebabnya, ubat ini boleh menyebabkan kesan apabila diambil dengan jenis ubat atau keadaan tertentu.

3. Antasid

Antasid adalah ubat untuk merawat gejala bisul, refluks asid, dan sakit perut. Selain itu, ubat antasid juga dapat digunakan untuk mengatasi kelebihan gas yang menumpuk di perut, menyebabkan tekanan dan kembung.

Ini kerana salah satu kandungan antasid adalah simethicone. Simethicone berfungsi dengan memecahkan gelembung gas di perut sehingga perasaan kembung secara beransur-ansur hilang.

Antasid biasanya terdapat dalam dua bentuk, iaitu tablet dan cecair. Antasid tablet perlu dikunyah hingga sedikit halus sebelum menelan, sementara antasid cair dapat diambil secara langsung sesuai dengan dosnya.

Ambilnya beberapa jam sebelum makan atau sejam selepas makan. Ubat kembung ini selamat diminum semasa perut kosong atau dipenuhi dengan makanan.

Walau bagaimanapun, pastikan anda mengikuti arahan minum dari doktor, ahli farmasi, atau yang disenaraikan pada label pembungkusan ubat.

Anda harus mengelakkan mengambil lebih banyak daripada dos dan jangka masa antasid yang disyorkan. Ubat ini tidak digalakkan diminum selama 2 minggu berturut-turut, kecuali atas nasihat doktor.

Tanyakan kepada doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik setelah mengambil ubat ini, atau jika terdapat kesan sampingan tertentu. Kesan sampingan yang perlu anda perhatikan termasuk:

  • loya atau muntah,
  • pengurangan berat,
  • sakit kepala,
  • sakit tulang dan otot, dan
  • badan terasa lemah.

Juga perhatikan tanda-tanda alahan ubat seperti gatal-gatal pada kulit, ruam, bengkak, pening, atau kesukaran bernafas. Sekiranya terdapat maklumat yang tidak jelas mengenai penggunaan ubat ini, segera berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Perut kembung biasanya dapat diatasi dengan rawatan di rumah dan ubat-ubatan bebas. Namun, dalam kes tertentu, kembung yang tidak hilang juga dapat menunjukkan keadaan perubatan yang lebih serius.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya ubat yang anda ambil tidak dapat mengatasi gejala perut kembung. Terutama jika anda mengalami gejala seperti:

  • demam,
  • muntah lebih dari 24 jam
  • terdapat darah di dalam najis
  • pembengkakan perut atau bahagian badan yang tidak normal, atau
  • sakit teruk di perut.

Doktor anda mungkin mencadangkan pemeriksaan sistem pencernaan anda lebih lanjut. Pemeriksaan dapat membantu mengetahui sebab dan rawatan susulan yang sesuai untuk merawat keadaan tersebut.

Recent Posts