6 Keadaan Kesihatan yang Menyebabkan Kulit Bersisik •

Siapa yang tidak mahu kulit licin dan lembut? Semua orang mahukan itu. Walau bagaimanapun, banyak faktor yang tidak dijangka dapat menyebabkan kulit bersisik, retak, merah, dan gatal yang menjadikannya tidak selesa. Kenapa begitu?

Apa yang menyebabkan kulit bersisik?

Kulit bersisik menunjukkan pengelupasan lapisan kulit mati, akibat kerosakan pada lapisan luar kulit (yang mengandungi campuran sel kulit mati dan minyak semula jadi) sehingga menyebabkan keanjalan kulit berkurang. Kerosakan ini menyebabkan proses pertumbuhan semula kulit berhenti. Kesannya, kulit anda akan menjadi lembik dan bersisik.

Kulit bersisik dapat disebabkan oleh paparan sinar matahari langsung, cuaca terlalu panas / sejuk, pengambilan makanan yang tidak sihat, dan tidak minum air secukupnya. Tetapi kulit bersisik juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan kesihatan, seperti:

dermatitis atopik

Dermatitis atopik adalah keadaan di mana kulit menjadi kering, retak, gatal, dan berwarna merah. Dermatitis atopik adalah bentuk yang paling biasa. Dematitis itu sendiri adalah keadaan kulit radang yang dicirikan oleh kulit kering dan kemerahan, sementara kata atopik merujuk kepada orang yang cenderung mengalami alergi - yang biasanya alergi terhadap sabun mandi, detergen, dan minyak wangi. Ekzema pada tangan malah boleh menyebabkan kulit di telapak tangan dan jari menjadi kering, tebal, retak, terbakar, dan bahkan berdarah.

Psoriasis

Sekiranya kulit anda mempunyai sisik putih keperakan yang menutupi kulit merah tebal, segera berjumpa doktor kerana anda mungkin menghidap psoriasis. Psoriasis adalah penyakit kulit radang kronik yang berlaku apabila sel-sel kulit baru tumbuh lebih cepat daripada biasa, tetapi sel-sel kulit lama gagal mengelupas dengan baik. Sel-sel baru dan lama ini akhirnya berkumpul, menyebabkan tompok-tompok yang tebal, gatal dan sakit pada kulit. Penyakit ini umumnya dicirikan oleh ruam merah, kulit menebal dan mengelupas, kulit kering, bersisik, gatal dan sakit. Psoriasis biasanya muncul di lutut, punggung bawah, siku, atau kulit kepala. Psoriasis tidak berjangkit dan sering disebabkan oleh faktor genetik.

Dermatitis seborrheic

Dermatitis seborrheic adalah penyebab kelemumur yang paling biasa. Ini dapat dilihat dari jumlah sisik keputihan yang mengelupas di rambut dan bahu. Kadang-kadang juga disertai dengan gatal-gatal. Kulit kepala dan sekitarnya terasa berminyak dan serpihan sisik juga boleh jatuh ke alis.

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea adalah keadaan pada kulit badan dalam bentuk ruam, berwarna merah jambu atau merah, dan berbentuk seperti parut atau lebam merah yang menyerupai tompok. Biasanya, keadaan ini akan hilang dalam beberapa minggu. Penyakit ini boleh diikuti dengan munculnya tompok-tompok bersisik.

Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis vulgaris adalah penyakit kulit yang diwarisi di mana sel-sel kulit mati terkumpul di permukaan kulit, memberikan kulit penampilan yang kecil dan bersisik, dalam bentuk kepingan putih atau kelabu, dan membuat kulit terasa kasar. Ichthyosis vulgaris boleh muncul semasa kelahiran atau pada awal kanak-kanak, tetapi boleh hilang sepenuhnya pada masa dewasa - walaupun keadaan ini juga dapat muncul kembali.

Dermatomiositis

Dermatomyositis adalah penyakit otot yang jarang berlaku yang sering didahului oleh ruam merah dan kulit bersisik - biasanya pada kelopak mata, hidung, pipi, siku, lutut, dan buku lali.

Recent Posts