7 Punca Bengkak Bengkak Yang Perlu Anda Perhatikan •

Testis, juga dikenali sebagai testis, adalah organ pembiakan lelaki. Testis mempunyai fungsi yang sangat penting, kerana mereka berperanan dalam penghasilan sel sperma yang diperlukan untuk menyuburkan telur wanita. Atas sebab ini, sangat wajar bagi lelaki untuk merasa sangat risau apabila testisnya membengkak.

Bolehkah ia membahayakan atau memberi kesan kepada kesuburan lelaki? Untuk menjawab soalan itu, anda mesti mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan testis bengkak.

Pelbagai penyebab testis bengkak

Sekiranya testis anda meningkat dan mengeras, anda mesti berjumpa doktor dengan segera untuk berunding. Terutama jika testis bengkak yang anda alami diikuti oleh gejala seperti sakit, sakit belakang atau kesukaran membuang air kecil.

Rawatan yang cepat tentu akan menjadi lebih baik kerana terdapat beberapa kes testis yang bengkak yang boleh memberi kesan serius dan menyebabkan komplikasi. Secara amnya penyebab testis bengkak adalah perkara kecil tetapi kadang kala penyebabnya juga berbahaya. Jadi, apa yang menyebabkan testis bengkak?

1. Trauma atau kecederaan

Bengkak testis boleh terjadi akibat kecederaan atau kecederaan, seperti kemalangan sehingga organ bawah terkena. Oleh kerana banyak lelaki cenderung melakukan lebih banyak aktiviti seperti sukan, kemungkinan kecederaan pada lelaki lebih besar.

Selain itu, jika anda pernah menjalani pembedahan di kawasan genital seperti vasektomi, kemungkinan testis yang bengkak adalah kesan sampingan dari ini, dan ini akan bertambah baik dengan sendirinya.

2. Keradangan testis (orkitis)

Orchitis adalah keradangan pada tisu testis yang menyebabkan pembengkakan testis. Penyebab orkitis yang paling biasa adalah jangkitan bakteria atau penyakit kelamin (pada lelaki yang aktif secara seksual). Tetapi kadang-kadang orkitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan virus, biasanya pada anak-anak.

Gejala orkitis adalah pembengkakan pada satu testis yang disertai dengan rasa sakit, demam rendah dan mual.

3. Epididimitis

Di belakang kedua testis terdapat sejenis tisu yang disebut epididimis, fungsinya adalah sebagai tempat pematangan sel sperma.

Epididymitis bermaksud keradangan pada tisu ini yang menjadikan testis kelihatan membesar. Ciri utama epididimitis ialah jika anda merasakannya, akan ada semacam benjolan kecil yang menyakitkan semasa anda menekannya.

Gejala akan sama seperti orkitis, tetapi selain itu epididymitis juga dapat menyebabkan darah dalam sperma semasa ejakulasi.

4. Varicocele

Sekiranya anda mengetahui mengenai vena varikos, maka varikokel ini serupa dengan itu. Hanya varikokel berlaku pada urat testis.

Varicocele berlaku apabila urat (vena) menjadi membesar, sehingga darah akan terkumpul dan tidak mengalir ke jantung. Ia akan kelihatan seperti urat simpul di bahagian atas testis dan juga urat varikos pada kaki.

Varicoceles biasa terjadi pada lelaki muda berusia antara 15-25 tahun dan mungkin atau mungkin tidak menyebabkan gejala. Mereka yang mengalami gejala biasanya merasakan sakit di pangkal paha dan satu testis (biasanya sebelah kiri) kelihatan membesar.

Varicoceles dapat menyebabkan masalah kesuburan dan penurunan pengeluaran sperma jika tidak segera dirawat. Namun, kadang-kadang ia boleh hilang sendiri atau juga memerlukan pembedahan.

5. Hernia inguinal

Hernia inguinal berlaku apabila dinding perut bawah melemah sehingga usus turun ke dalam kantung testis atau sebelah zakar, menyebabkan testis kelihatan lebih besar.

Benjolan hernia ini muncul ketika duduk atau melakukan aktiviti. terutamanya mengangkat objek berat. Tetapi apabila kedudukan terlentang anda akan kembali normal dan masuk semula ke dalam perut.

Satu-satunya rawatan untuk hernia adalah melakukan pembedahan untuk memperbaiki dinding perut yang koyak.

6. Kilasan testis

Kilasan testis adalah ketika testis berpusing, menyebabkan aliran darah ke testis berhenti dan ini adalah keadaan darurat.

Gejala termasuk kesakitan teruk, kelemahan, pembengkakan dan pembesaran testis yang berpusing secara tiba-tiba. Pengendalian dan rawatan secepat mungkin diperlukan untuk menyelamatkan testis.

Rawatan sering memerlukan pembedahan. Sekiranya dirawat dengan segera (dalam masa 6 jam) kemungkinan testis masih dapat diselamatkan. Tetapi jika dirawat terlambat, tidak ada harapan untuk testis anda.

7. Kanser testis

Dalam beberapa kes yang serius, testis yang bengkak adalah gejala barah testis, walaupun sangat jarang berlaku hanya pada 1% kes barah pada lelaki dan biasanya tidak merebak. Kanser testis sangat biasa berlaku pada lelaki berumur 15-44 tahun.

Gejala utama kanser testis termasuk pembesaran testis, benjolan di testis, sakit kusam dan juga berat testis.

Kanser testis adalah salah satu jenis barah yang dapat disembuhkan dengan rawatan. Rawatan termasuk pembedahan membuang testis dan kemoterapi. Diagnosis lebih cepat bermaksud pemulihan lebih daripada 95%.

Recent Posts